Άλλες 4 απολύσεις χθες από το «Ριζοσπάστη» αλλά η ΕΣΗΕΑ παραμένει πάντοτε απαθής θεατής

Standard

Image

email Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη στο enimerosi24

Oι περισσότεροι εξ ημών παρακολούθησαμε  χθες τη διατεταγμένη επίδειξη ισχύος από στελέχη της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ, που ακούει εις τα αρχικά ΠΑΜΕ, με την επιχείρηση κατάληψης του γραφείου του Υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, με την γνωστή συνέχεια και την κινητοποίηση του κομματικού στρατού του ΚΚΕ(ΠΑΜΕ), αρχικώς επί της οδού Σταδίου  και εν συνεχεία προς του κτηρίου της ΓΑΔΑ, επί της  Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου περιορίσθηκαν σε «πολιορκία» του κτηρίου και όχι σε επιχείρηση «συμβολικής κάλυψης» και εκεί.

Επρόκειτο γιά προφανή επίδειξη πυγμής και προβολής ισχύος από τον κομματικό μηχανισμό του ΚΚΕ, γιά ένα εντυπωσιακό φαίνεσθαι, κατόπιν επιλογής του στενού ηγετικού πυρήνα του Κόμματος της εργατικής τάξης, σε απάντηση ανησυχούντων στελεχών και μελών ότι το ΚΚΕ έχει «νερουλιάσει» και ότι υστερεί σε μαχητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τον οποίο κατηγορούν γιά την πολιτική που ακολουθεί, ως ουραγό των ΗΠΑ και της ΕΕ κ.ο.κ.

Αλλά αυτό το φαίνεσθαι είχε και ουσία που επιδιώχθηκε να διασκεδασθεί, αν όχι και να χαθεί. Πρόκειται γιά το «μέτωπο» του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», όπου το ακολουθούμενο –και υλοποιούμενο ήδη- πλάνο, προβλέπει συνεχείς απολύσεις εργαζομένων, ώστε να φθάσουν τις 40(!) σε αριθμό ή σε ποσοστό το 50% των απασχολουμένων, όπως ευθαρσώς αναγνωρίζει και ουσιαστικώς επαίρεται ο διευθυντής του φύλλου και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Στέφ. Λουκάς.

Εν όσω έτρεχε η χθεσινή κινητοποίηση των διατεταγμένων στελεχών του ΚΚΕ(ΠΑΜΕ) εις την Αθήνα, την ίδια στιγμή, έγιναν γνωστές εις το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» άλλες τέσσερις απολύσεις εργαζομένων, ώστε ο αριθμός των μέχρι τώρα απολύσεων να ανέλθει στις εννέα, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι χθες.

Ειδοποιήθηκαν ότι απολύονται 4 εργαζόμενοι εις το «ΡΙΖΟΠΑΣΤΗ»-μέλη και του ΚΚΕ και συγκεκριμένα οι:

-Η δημοσιογράφος Κλωντίν Χέσπερ, με αρμοδιότητα εις τα διεθνή, κόρη της γνωστής ηθοποιού Μίρκας Καλατζοπούλου,

-Ο δημοσιογράφος-ιστορικός Γιώργος Πετρόπουλος, υπεύθυνος ρεπορτάζ Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, γιά τον οποίο συνέδραμε αρνητικώς, ότι εξέδωσε βιβλίο το περιεχόμενο του οποίου δεν έθεσε προς έγκριση εις την ηγεσία του «Κόμματος», σε συνδυασμό με το ότι θετικό σχόλιο γιά αυτό καταχωρήθηκε εις την αστική εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»,

-Η δημοσιογράφος Έρση Κουμπούρη, κόρη του παλαίμαχου συνδικαλιστή του ΚΚΕ και π. Βουλευτή Δημ. Κουμπούρη, και

-Ο διοικητικός υπάλληλος Κώστας Τσαρουχάς, εργαζόμενος εις την εφημερίδα γιά περισσότερο από 25 χρόνια και με χρήση του τελευταίου «μνημονιακού» νόμου που επιτρέπει απόλυση, μετά από τατράμηνη προειδοποίηση, ώστε να περιορίζεται η καταβλητέα αποζημίωση(!)

Οι προηγούμενες νέες απολύσεις συνέπεσαν χρονικώς με ειδική συνεδρίαση της ΚΟΒ δημοσιογράφων του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», υπό την παρουσία του καθοδηγητή της- διευθυντή του φύλλου Στέφ. Λουκά και υπό την προεδρία του γραμματέως της δημοσιογράφου Στέφ. Ξενικουδάκη.

Όπως προβλέπεται από την κομμουνιστική πρακτική, το λόγο έλαβε πρώτος ο καθοδηγητής, ο οποίος καταφέρθηκε, ενώπιον των παρόντων 38 μελών, γιά τη διαρροή της είδησης της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΟΒ σε «αστικά ΜΜΕ»(!), όπως και γιά σχετικό προηγούμενο σχόλιο από την «ΑΥΓΗ» (Δεκέμβριος 2012), την οποία, όπως πολλοί υποστηρίζουν, προκλήθηκε από διαρροή εις το έτερο κομματικό δελτίο από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» εις το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Χρ. Μανταλόβα, κατόπιν εντολής των κομματικών του προϊσταμένων.

Η συνέλευση της ΚΟΒας εκλήθη να συζητήσει το θέμα της επιστολής 16 δημοσιογράφων του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»-μη μελών του ΚΚΕ προς το συνδικαλιστικό τους εκπρόσωπο-μέλος του ΚΚΕ, γιά σύγκληση συνέλευσης των εργαζομένων, ώστε να συζητήσουν τα θέματα που προκύπτουν από τις απολύσεις από το φύλλο και το εργασιακό τους μέλλον. Ο τελευταίος αντί να σπεύσει να το πράξει- και μάλιστα με την παρουσία εκπροσώπου από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ως είθισται- «έδωσε» τους συναδέλφους του εις το διευθυντή-καθοδηγητή, ο οποίος άρχισε να καλεί χωριστά έκαστο των 16 υπογραψάντων, «υποδεικνύοντας» να αποσύρουν τις υπογραφές τους. Κανένας δεν ανταποκρίθηκε, πλην ενός ο οποίος έστειλε και «επιστολή μετάνοιας» προς την «ΑΥΓΗ».

Το θέμα το οποίο τέθηκε προς συζήτηση και τελικώς σε ψηφοφορία από τα μέλη της ΚΟΒας δημοσιογράφων ήταν,…αν δικαιούνται ή όχι οι εργαζόμενοι του φύλλου να ζητούν τη σύγκληση γενικής συνέλευσης, γιά να συζητήσουν σε αυτήν τα επαγγελματικά τους προβλήματα. Υπέρ της αρνητικής προς τούτο εισήγησης  του Λουκά, επί τω ότι αποτελεί «αντικομματική ενέργεια», εψήφισαν 21 εκ των παρόντων, κατά 14 μέλη και 2 έρριξαν λευκό. Συνεπώς η εισήγηση πέρασε με ισχνή πλειοψηφία.

Κατόπιν τούτου εκρίθη ότι παρέλκει κάθε περαιτέρω συζήτηση, καθώς το «Κόμμα» μπορεί να έχει εν λευκώ εξουσιοδότηση γιά τις περαιτέρω απολύσεις, όπως και γιά τις σωρευμένες καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων. Εις ό,τι αφορά τους εργαζόμενους του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» η τελευταία πληρωμή (του Δεκεμβρίου) αφορούσε το δώρο Χριστουγέννων και το το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου 2012…Αυτή είναι η «συνέπεια» των υποχρεώσεων του ΚΚΕ ΑΕ, την ώρα που θέλει να εμφανίζεται ως ο εγγυητής των συμφερόντων της εργατικής τάξης και ως «μπροστάρης» του αγώνα τους, την ώρα που το ίδιο σφαγιάζει τους δικούς του εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι, όλως τυχαίως, με τις προηγούμενες εξελίξεις, ο β΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ(του ΚΚΕ) Παν. Ράμμος απουσίασε από την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ώστε να μην προκληθεί παρουσία του σχετική συζήτηση. Από την  άλλη πλευρά, όμως, δεν είχε και ιδιαίτερο λόγο να ανησυχεί, δεδομένου ότι η παράταξη του ΚΚΕ, με τους δύο εκπροσώπους της, στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑίο Δημ. Τρίμη, ως πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, εις την ετερόκλητη πλειοψηφία με τη ΝΔ (από την οποία προέρχεται η γενική γραμματεύς) και εκείνος αυτούς, εις την ιδιότυπη ασυλία των κομματικών τους ΜΜΕ, από κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων γιά τα αιτήματά τους. Ατύπως, δηλαδή, οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΚΕ και  άλλες δύο μικρότερες από μία έδρα έκαστη, συνομολογούν οι κείμενες διατάξεις της Εργατικής Νομοθεσίας δεν έχουν πεδίο εφαρμογής εις τα έντυπα και γενικώς πάσης φύσεως ΜΜΕ Αριστερής ιδιοκτησίας!

Η κατάσταση έχει φθάσει εις το απροχώρητο και η πρώτη ευθύνη βαρύνει τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος κωλυσιεργεί στο να εισαγάγει προς συζήτηση το θέμα των απολύσεων από το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και να προτείνει την κήρυξη απεργίας. Πλήρης αναισθησία και δικαιολογημένη η οργή των δημοσιογράφων της συγκριμένης εφημερίδας.

Ο ίδιος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ δεν δίστασε να ερμηνεύσει κατά το δοκούν απόφαση του ΔΣ γιά την κήρυξη απεργιών εις τα ΜΜΕ, με αφορμή τις τελευταίες απολύσεις (συνολικώς φθάνουν τις 600 τα τελευταία χρόνια). Και εις απόδειξιν των πραγματικών του προθέσεων, δεν είχε πρόβλημα, συνεπεία των απολύσεων  3 δημοσιογράφων από την «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», να προκηρύξει 24ωρη απεργία είς όλα τα έντυπα του Ομίλου «ΠΗΓΑΣΟΣ»(…), παρά την αρνητική απόφαση των δημοσιογράφων του «ΕΘΝΟΥΣ», την οποία έγραψε εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Κατά της απεργίας αυτής, ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» άσκησε  έφεση και  το Πρωτοδικείο την έκρινε παράνομη και καταχρηστική. Η ΕΣΗΕΑ αναγκάσθηκε να ανακαλέσει την απόφαση απεργίας εις τον «ΠΗΓΑΣΟ», αλλά κατόπιν εορτής, διότι ο εκδότης της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ» Φ. Μπόμπολας ανακοίνωσε τη διακοπή της κυκλοφορίας του ημερήσιου φύλλου.

Η διοίκηση Τρίμη θα αποτελέσει μία από τις πιό μαύρες σελίδες εις την ιστορία της ΕΣΗΕΑ. Επί των ημερών του, ως προέδρος της ΕΣΗΕΑ, «επέτυχε» να διακοπεί η κυκλοφορία της ιστορικής «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» στις 22/12/11, από όπου και αυτός εμισθοδοτείτο, μέσω πολυήμερων και εξοντωτικών απεργιών, όπως επίσης να κλείσουν ο Τ/Ο σταθμός “ALTER” και η «ΑΥΡΙΑΝΗ». Από χθες η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» προστέθηκε εις τον κατάλογο.

Εις ό,τι αφορά τους εργαζόμενους του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» παρακολουθούν την ΕΣΗΕΑ να θεάται άπρακτη τις συνεχιζόμενες απολύσεις και τη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τους. Αυτό λέγεται μαχητικός και ανυποχώρητος συνδικαλισμός ελαστικών αντανακλαστικών. 

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ

Enimerosi24 http://www.enimerosi24.gr/85979/%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-4-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%87%CE%B8%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CF%83/

Το σκίτσο είναι του Κώστα Κουφογιώργου

Advertisements

One response

  1. Στην πολιτική και κοινωνική ανυπαρξία που έχει περιέλθει το κκε,επιχείρησε χθές να δώσει μια παράσταση επίδειξη»δύναμης»για εσωκομματική χρήση,στα πρότυπα της επίδειξης με την περιφρούρηση της βουλής τον Οκτώβρη του 2011.Και στις δύο έφαγε τα μούτρα του και του γύρισαν μπούμερανγκ.Μαθημένο απο τα χάδια της εξουσίας και της σχέσης διαπλοκής και εξάρτησης που έχει με την αστική τάξη,χθες νόμισε πως θα κάνει ενα υγειινό περίπατο και μετά οι αγωνιστές εργατοπατέρες του θα πάνε για τις φραπεδιές τους έχοντας κάνει το κομματικό τους καθήκον,και προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για διαφήμιση του »αγωνιστικού»προφίλ του κκε.Έσπασε ο διάολος το ποδάρι του όμως και το πράγμα πήγε στραβά μάλλον απο ασυνενοησία ή απο »ξεροκεφαλιά» του Βούρτση.Γιαυτό και το Βήμα έσπευσε να διορθώσει το πράγμα πλέκοντας για μια ακόμη φορά το εγκώμιο του κκε.Όλα αυτά θα ήταν εξόχως κωμικά,αν την ίδια ώρα οι απολύσεις στο ριζοσπάστη δεν συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση και ρυθμό.Πετάγονται άνθρωποι στο δρόμο σαν τα σκυλιά και το κκε το έριξε στα σόου και στις παραστάσεις ελειινής μορφής.