Επιστολή για τις απολύσεις στον «Ριζοσπάστη», που συζητήθηκε σήμερα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Standard

neur-hmerhsiaΠΡΟΣ: Προεδρείο και μέλη ΔΣ της Ενώσεως Συντακτών/ΕΠΕΙΓΟΝ

 

31 Ιανουαρίου 2013

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι,

Σας απευθύνω αυτήν την επιστολή μου, ευελπιστών ότι, ως ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, δεν συνεδριάζετε εν κρυπτώ και εν «κενώ αέρος», συνεπώς ότι δεν έχετε παύσει να τείνετε ευήκοον ους εις τα προβλήματα του κλάδου και δη γιά τις απολύσεις.

Καθώς αυτήν την στιγμή συνεδριάζετε εν σώματι, φρονώ ότι το θέμα των 8 απολύσεων συναδέλφων από το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», δεν πρέπει «πέσει στα μαλακά», επειδή ο κ. πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ θέλει να επιδεικνύει ιδιαίτερη ελαστικότητα, ως προς τις υποχρεώσεις των Αριστερών επιχειρήσεων ΜΜΕ προς τις διατάξεις της κειμένης εργατικής νομοθεσίας, οιονεί ασύλου εις τις τελευταίες γιά τις απολύσεις που αποφασίζουν ή τις μεγάλες καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων.

Υπό το πνεύμα των προηγουμένων και δεδομένης της ακατανόητης «ακινησίας» του ΔΣ του ΕΣΗΕΑ, γιά όσα εξελίσσονται εις τη συγκεκριμένη εφημερίδα, θεωρώ ότι οφείλετε ως ΔΣ να προχωρήσετε ΑΜΕΣΩΣ εις τις ακόλουθες ενέργειες:

1. Με πρωτοβουλία του ΔΣ της Ενώσεως να κληθούν εις την ΕΣΗΕΑ οι απολυθέντες συνάδελφοι, όπου και να παρουσιάσουν την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί,  σε κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας Δικαίου και συνδικαλιστικής δεοντολογίας, και

 

2. Εν συνεχεία της προηγούμενης ενέργειας ή και παραλλήλως με αυτήν, το ΔΣ της Ενώσεως να συγκαλέσει συνέλευση των δημοσιογράφων του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», εις τον εργασιακό τους χώρο κατά προτίμηση, με την παρουσία εκπροσώπων του ΔΣ, όπως έχει πράξει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

 

Σημειωθήτω ότι τη σύγκλιση αυτή της συνέλευσης είχαν ζητήσει ενυπογράφως 16 δημοσιογράφοι του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» με επιστολή τους προς τον εκπρόσωπο τους εις το Μεικτό Συμβούλιο, δίχως συνέχεια. Πολλώ δε μάλλον η διεύθυνση της εφημερίδας επεδίωξε να ασκήσει πιέσεις, μέσω των αντιστοίχων υπευθύνων τμημάτων, ώστε να «πάρουν πίσω» τις υπογραφές τους.

Πιστεύω ότι η περαιτέρω συνέχιση παρελκυστικής τακτικής γιά όσα συμβαίνουν εις το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» πρέπει να διακοπεί πάραυτα, διότι αποθρασύνεται η κομματική εργοδοσία του φύλλου, ώστε να προχωρήσει εις το σύνολο των 40 απολύσεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει.

Αν η ΕΣΗΕΑ αποφασίσει να ευαισθητοποιηθεί, με την ολοκλήρωση και των 40  εξαγγελθεισών απολύσεων, τότε το έγκλημα θα έχει ολοκληρωθεί και η όποια αντίδραση θα παρέλκει.

Είσθε διατεθειμένοι να συναινέσετε προς τούτο, επειδή ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ θέλει να ακολουθεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά γιά «αριστερά έντυπα», των οποίων οι «αρχές» επιβεβαιώνονται (και) με εκτεταμένες απολύσεις;

Νομίζω, ότι  οφείλετε να πράξετε τα δέοντα χωρίς χρονοτριβή.

Με εκτίμηση

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ 

 

 

ΚΟΙΝ: Εκπρόσωπο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» εις το Μεικτό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ      

Επιτέλους εδέησε να τεθεί προς συζήτηση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το θέμα των απολύσεων στο Ριζοσπάστη. Μια πρώτη απόπειρα έγινε την Τετάρτη 30/01/2013, ωστόσο απουσίαζαν, όχι τυχαία, τα δύο μέλη του ΔΣ από τη Δημοσιογραφική Συνεργασία (ΚΚΕ) Παναγιώτης Ράμμος, Γιώργος Φιλιππάκης και προκειμένου να είναι και αυτοί παρόντες η συζήτηση μετατέθηκε για την επόμενη μέρα. Το θέμα των απολύσεων στο Ριζοσπάστη, όπως και αυτών στον ΣΚΑΙ και τον 984, τέθηκε εκ νέου την Πέμπτη 31/01/2013 από τον εκπρόσωπο της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων Δημήτρη Τσαλαπάτη ο οποίος το έθεσε και γραπτώς στη Γραμματεία της ΕΣΗΕΑ. Ο Παναγιώτης Ράμμος αντέδρασε με δυσφορία γιατί σπάει το κλίμα σιωπής και ανοχής, όμως τελικά αποφασίστηκε να κληθούν από το ΔΣ της Ενωσης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Μικτό της ΕΣΗΕΑ από τα τρία Μέσα (Ριζοσπάστης, ΣΚΑΪ, 984) όπως και οι ίδιοι οι απολυμένοι για να εκθέσουν την κατάσταση. Ο εκπρόσωπος από το Ριζοσπάστη, μετά από επικοινωνία μαζί του που είχαν στελέχη της ΕΣΗΕΑ δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραστεί την ώρα εκείνη στη συνεδρίαση γιατί είναι μακριά, κάτι το οποία έπραξαν και οι άλλοι δύο εκπρόσωποι (ΣΚΑΪ, 984). Κατόπιν αυτού αναμένεται σήμερα Παρασκευή 01/02/2013 το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αφού εκτιμήσει την κατάσταση να καλέσει τους ίδιους τους απολυθέντες από τα παραπάνω μέσα ενημέρωσης. Η ετερόκλητη συμμαχία Τρίμη-Ράμμου που άφηνε στο απυρόβλητο τα κομματικά μέσα ενημέρωσης είναι εκτεθειμένη αφού για τρεις απολύσεις στην Ημερησία προκήρυξη 24ωρη απεργία σε όλο τον ΠΗΓΑΣΟ, ανάλογη απεργία στο ΣΚΑΪ ενώ σφυρίζει προκλητική αδιάφορη με τις έως τώρα 8 απολύσεις στο Ριζοσπάστη με προοπτιή να ξεπεράσουν τις 40.

Το σκίτσο αποτελεί νέα έμπνευση του Κώστα Κουφογιώργου                                   

Advertisements

One response

  1. …και αστραπιαία η ΕΣΗΕΑ θα σκίσει με πάταγο ενα καλσόν και ίσως κλείσουν συμβολικά τα φώτα του κτιρίου της Ένωσης για 10 λεπτά.Τρομαγμένη η εργοδοσία, ο καπιταλισμός και τα νεφελίμ θα φύγουν πανικόβλητα!