Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Standard

 

Του Κυριάκου Ζηλάκου, ενός από τους 14 απολυμένους δημοσιογράφους του Ριζοσπάστη μετά από 25 χρόνια προσφοράς στην εφημερίδα

Η διεύθυνση του Ριζοσπάστη, με σειρά άρθρων και σχολίων της που δημοσιεύει τις τελευταίες μέρες(http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/3/2013&id=14453&pageNo=2&direction=1) επιχειρεί να αντιστρέψει στα μάτια των αναγνωστών της εφημερίδας την πραγματικότητα, σχετικά με όσα συμβαίνουν στον Ριζοσπάστη, που έχουν να κάνουν με τις απολύσεις και την ουσιαστική παύση πληρωμών στους εργαζόμενους. Βασικά τους εργαλεία το ψέμα, η εκμετάλλευση των συναισθημάτων των αναγνωστών τους και η στοχοποίηση όσων τολμάνε όχι να πούνε κάτι διαφορετικό αλλά ακόμα και να ρωτήσουν κάτι.

Είναι ενδεικτικό ότι αποφεύγουν επιμελώς να κάνουν χρήση της λέξης «απολύσεις» και αντί γι’ αυτό μιλάνε για «μειώσεις προσωπικού». Ταυτόχρονα, για να περιχαρακώσουν την πληροφόρηση και να την «αποστειρώσουν» καταγγέλουν τα «διάφορα ύποπτα μπλογκς και ιστοσελίδες», δαιμονοποιώντας οτιδήποτε θεωρείται μη ελεγχόμενο και ως εκ τούτου εχθρικό. Θέλουν να εμφανίσουν ως αληθινό, όλα τα ψέματα που αραδιάζουν για να στηρίζουν τις καταστροφικές για την εφημερίδα επιλογές τους, που εκθέτουν το ΚΚΕ και την ιστορική του πορεία. Το πιο αισχρό στοιχείο αυτής της άθλιας προπαγάνδας που κάνουν είναι ότι επιχειρούν να χρεώσουν στους ανθρώπους που απολύουν και στους άλλους που κρατάνε απλήρωτους για 7 μήνες, προθέσεις για… υπονομευτική δουλειά κατά του Ριζοσπάστη και κατά του ΚΚΕ.

Πέρα από όλα τα άλλα είναι και ανήθικο να συκοφαντούν ανθρώπους που έβαλαν πλάτη στην εφημερίδα επί δεκαετίες, με την ιδιότητα είτε του μέλους είτε του μη μέλους του ΚΚΕ. Δούλεψαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία επί δύο και τρεις δεκαετίες για την εξυπηρέτηση των σκοπών της εφημερίδας για την ενημέρωση του λαού και τώρα αντιμετωπίζονται σαν παράπλευρες απώλειες μιας ελεηνής επιχείρησης που ακούει στο όνομα «εκκαθάριση».

Η αθλιότητα τους έφθασε και στο σημείο να δημοσιεύσουν στον Ριζοσπάστη (14/02/2013, http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7296027 ), ώστε τάχα «να γνωρίζουν οι αναγνώστες» (με τί σκοπό άραγε;), τα ονόματα των 14 δημοσιογράφων – κάτι σαν επικήρυξη – που πήγαν στην ΕΣΗΕΑ για να ζητήσουν να γίνει συνέλευση προσωπικού και παρέμβαση του σωματείου τους, ώστε να υπάρξουν κάποιες απαντήσεις από τη διεύθυνση της εφημερίδας. Αυτό έγινε όταν συμπληρώθηκαν 6 μήνες απληρωσιάς, αφού πρώτα εξαντλήθηκαν όλα τ’ άλλα περιθώρια, μετά από δύο μήνες προσπαθειών και εκκλήσεων στο εσωτερικό της εφημερίδας, που συναντούσαν τοίχο απροσπέλαστο. Το ερώτημα που έμπαινε είναι, τί θα γίνει με τις πληρωμές και ποιό θα είναι το πρόγραμμα των απολύσεων. Μάλιστα κατατέθηκαν, σε προσωπικές επαφές με μέλη της Συντακτικής Επιτροπής, αφού οποιαδήποτε ομαδική συζήτηση απαγορεύτηκε, προτάσεις για μειώσεις μισθών ώστε να μην γίνουν απολύσεις. Απαντήσεις δεν δόθηκαν ή μάλλον δόθηκαν με τις απολύσεις που κατά κύματα γίνονται. Το τρίμηνο Δεκέμβρη – Γενάρη – Φλεβάρη έχουν ήδη απολυθεί 14 εργαζόμενοι από τον Ριζοσπάστη.

Αυτό πραγματικά που συμβαίνει στον Ριζοσπάστη είναι μια εκκαθαριστική επιχείρηση. Απομακρύνονται όσοι δεν είναι μέλη του ΚΚΕ, ενώ από όσους είναι μέλη απομακρύνονται, αφού πρώτα στοχοποιηθούν κομματικά, οι μη αρεστοί στην παρέα (για να μη κάνουμε χρήση άλλου όρου) που έχει καταλάβει την εφημερίδα και την χρησιμοποιεί σαν φέουδό της, υπό την πλήρη κάλυψη της ηγεσίας του ΚΚΕ. Στόχος τους είναι ο όποιος Ριζοσπάστης προκύψει, να βγαίνει από μια ομάδα που θα εργάζεται έξω από οποιοδήποτε εργασιακό πλαίσιο, με το μανδύα της «εθελοντικής δουλειάς». Θέλουν να διώξουν όσους αμοίβονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις και να τους αντικαταστήσουν με νέους που θα πληρώνονται με βάση τον κατώτερο μισθό που όρισε η Τρόικα για τους νέους κάτω των 25 ετών, δηλαδή με 426 ευρώ το μήνα.

Το πρόβλημα, όπως δείχνουν και τα οικονομικά στοιχεία της εφημερίδας, δεν είναι κυρίως οικονομικό. Αλλωστε ο Ριζοσπάστης έχει έσοδα από την κυκλοφορία του που φθάνουν τα 300.000 ευρώ το μήνα, πράγμα που δεν δικαιολογεί την παύση πληρωμών που έφθασε τους 7 μήνες. Εξάλλου, πως χρηματοδοτούν τις μαζικές απολύσεις; Αυτό που θέλουν, σε τελική ανάλυση, είναι να αντικαταστήσουν τους 83 δημοσιογράφους (τόσοι ήταν το Δεκέμβρη) με μέσο μισθό τα 1.400 ευρώ, με 40 «εργαζόμενους» κάτω των 25 ετών των 400 ευρώ το μήνα. Ηδη αυτό εφαρμόζεται στην Τυποεκδοτική.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης συγκάλυψης της αλήθειας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, μέσα από την αρθρογραφία του Ριζοσπάστη, επιχειρούν να τσουβαλιάσουν τους εργαζόμενους στο Ριζοσπάστη και τις όποιες δίκαιες αντιδράσεις τους απέναντι στην κακοποίηση που υφίσντανται, με την… αστική «προπαγάνδα». Σε σχετικό άρθρο στον κυριακάτικο Ριζοσπάστη γράφεται πως όλα αυτά γίνονται «ακριβώς επειδή το ΚΚΕ και ο Ριζοσπάστης βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, πάνε κόντρα στο ρεύμα». Πάντως, οι εργαζόμενοι στον Ριζοσπάστη αλλά και στις άλλες κομματικές επιχειρήσεις του ΚΚΕ, αυτό που βλέπουν είναι πως από την ηγεσία του ΚΚΕ αξιοποιείται εναντίον τους αυτό το «ρεύμα» της μνημονιακής πολιτικής.

Από κει και πέρα, κανέναν δεν πείθουν οι αφορισμοί του είδους «ο Ριζοσπάστης δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση». Ε λοιπόν, ο Ριζοσπάστης δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση όσο δεν είναι καπιταλισμός αυτό που γίνεται στην Κίνα. Λένε ακόμα πως δεν είναι «κερδοσκοπική εταιρεία». Δηλαδή τις μας λένε, όποιος διακηρύσσει ότι δεν είναι κερδοσκοπική εταιρεία μπορεί να παραβιάζει βάναυσα τα δικαιώματα όσων εργάζονται στις επιχειρήσεις του. Με την ίδια λογική και οι μεγαλοεκδότες θα μπορούσαν να πουν τα ίδια ή ακόμα και να έφτιαχναν ένα «κόμμα» (εκτός από τα κόμματα που στηρίζουν) για να βαφτίσουν τις δραστηριότητές τους «κομματικές επιχειρήσεις».

Βέβαια, γράφονται και πολλά άλλα ψέματα. «Δεν έγιναν μειώσεις μισθών, όπως σε όλα τα αστικά ΜΜΕ». Μέγα ψέμα. Στο Ριζοσπάστη, από το καλοκαίρι του 2010 έγιναν μειώσεις 15-40% στους μισθούς όσων είναι μέλη του ΚΚΕ με τον μανδύα της «εθελοντικής» προσφοράς, υπό την απειλή της διαγραφής και της απόλυσης. Δηλαδή, η αποθέωση των ατομικών συμβάσεων. Λένε ότι «οι εργαζόμενοι στο Ριζοσπάστη έχουν ενημερωθεί». Ψέμα, η μόνη ενημέρωση που έγινε ήταν στις 18 Δεκέμβρη 2012 όταν ανακοινώθηκε υπό μορφή «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ότι θα γίνουν μαζικές απολύσεις. Μάλιστα όταν εξαντλούν όλα αυτά τα ψέματα, καταλήγουν και στο κυνικό συμπέραμα πως και οι άλλοι τα ίδια κάνουν… «Ξέρουμε, γράφουν, από την ίδια μας την πείρα, όχι μόνο της εφημερίδας αλλά και του Κόμματος – άλλωστε εκατοντάδες μέλη του και μέλη της ΚΝΕ έχουν απολυθεί και έχουν μείνει άνεργοι, ή δουλεύουν έχοντας αρκετούς μήνες να πληρωθούν – τι σημαίνουν οι σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και που μας εξαναγκάζουν να πάρουμε αυτά τα αναγκαία μέτρα». Επειδή λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά αποφάσισαν, οι κατέχοντες το Ριζοσπάστη, να κάνουν κι αυτοί τα ίδια.

Οσο για την προτροπή με την οποία κλείνει το άρθρο στον κυριακάτικο Ριζοσπάστη «όλοι στη μάχη για την υπεράσπιση του “Ριζοσπάστη”», αυτό που βλέπουμε είναι η μάχη για την διάλυση του Ριζοσπάστη από την παρέα που τον έχει καταλάβει. Η μάχη για την εξόντωση των ανθρώπων που τον στήριζαν με τη δουλειά τους επί δεκαετίες, για να φέρουν χωρίς εμπόδια σε πέρας την αποστολή που έχουν αναλάβει. Είναι η μάχη για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για την επιβολή ατομικών συμβάσεων, για την αξιοποίηση των μνημονίων. Είναι τελικά η μάχη, με το αζημίωτο, που δίνει η ηγεσία του ΚΚΕ προσφέροντας συνολικά στην εργοδοσία και την κυβέρνηση το καλύτερο άλλοθι για να εφαρμόσουν την καταστροφική για το λαό πολιτική τους. Πάντως, εάν οι εχθροί του ΚΚΕ μπορούσαν να υπαγορεύσουν στην ηγεσία του κάποια πολιτική, αυτά θα του έλεγαν να κάνει.

17 responses

 1. Νοιώθω απαίσια που το κόμμα μου, το κόμμα τής εργατικής τάξης, διατηρούσε στην εφημερίδα μου, στην εφημερίδα τής εργατικής τάξης, δημοσιογράφους τέτοιου ήθους…………………..

 2. Το περίεργο είναι ότι κάποιοι απ’ τους απολυμένους τού Ριζοσπάστη, θεωρούν ότι ανήκουν σε ανώτερη φυλή, και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να τους συμπεριφέρεται ο καπιταλισμός όπως στην πλέμπα…

 3. Εμένα το άρθρο με χάνει εδώ: «…επιχειρεί να αντιστρέψει στα μάτια των αναγνωστών της εφημερίδας την πραγματικότητα, σχετικά με όσα συμβαίνουν στον Ριζοσπάστη», μα αυτό έκανε ο Ριζοσπάστης και το ΚΚΕ γενικότερα από την ίδρυσή του!!! Τώρα το μάθατε οι εργαζόμενοι στο ΚΚΕ;

 4. Κώστα που έγραψες σχόλιο με μόνο ένα λινκ και μάλιστα με το ανύπαρκτο μέιλ kostas.papad80@yahoo.gr μην περιμένεις να το δεις, το κόψαμε. Αν θέλεις να πεις κάτι βάλε έγκυρο μέιλ και βλέπουμε

 5. Απότι κατάλαβα απο τα τελευταία σχόλια είμαστε κρυφοχρυσαυγίτες, κρυφοσυριζαίοι και κρυφοκκεδες (αυτόν τον συλλογισμό δεν μπόρεσα να τον παρακολουθήσω) .Βλέπω σε λίγο να γινόμαστε υπερκομματικότεροι του Προέδρου της Δημοκρατίας.Πάντως σίγουρα δεν είμσατε κρυφοσυκοφάντες και κρυφουβριστές.Μιλάμε καθαρά και επώνυμα.Χαφιές είναι αυτός που κρύβει την ταυτότητα του και κρύβεται.

  ευχαριστούμε.

 6. Χρησιμοποιείς ανύπαρκτη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αναρτηθεί το σχόλιό σου. από εδώ και πέρα, θα κόβονται οι σχολιασμοί σου. Το είπαμε ξανά.. Μαγκιές με την υπογραφάρα του ο καθένας..
  ΑΚ

 7. ο μισθος για τα επαγγελματικα στελεχη (της ΔΕΚΟ)ειναι στην δεκαπενταετια κ πανω πανω απο 2400 μικτα…
  για 4-5 ωρες δουλεια κ για 120-400 λεξεις κειμενο την ημερα.
  χαλαρα

 8. Αγαπητέ άνεργε και άφραγκε και ανώνυμε.Ποιός ωραιοποιεί τον καπιταλισμο;Αττός που μιλά για αναγκαίες απολύσεις ή αυτός που τις καταγγέλει;Κανείς δεν αρνείται την κρίση και τις επιπτώσεις του αλλά αν ακόμα και το ΚΚΕ δρά σαν καπιταλιστική επιχείρηση τότα ας το παραδεχτεί.

  Επίσης καταπατήθηκαν και συνδικαλιστικοί κανόνες, απαγορέυτηκαν σε συνάδελφους να κάνουν συνέλευση γιατί ο Ριζοσπάστης είναι λέει κομματικό όργανο.Τι απο τα δύο είναι λοιπόν το ΚΚΕ; Κομμουνιστικό Κόμμα ή καπιταλιστική επιχείρηση ή και τα δύο ανάλογα με την περίσταση;Δεν κατηγορούμε το ΚΚΕ και την ιδεολογία του, κατηγορούμε αυτούς που βρίσκονται σε θέση ισχύος στο κόμμα.Και σκοπέυουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο συνάδελφοι απολύονται, καταπιέζονται και απειλούνται.Και όσο η ένωση μας υπάρχει (η ΕΣΗΕΑ) θα διαμαρτυρόμαστε όπου καταργούνται οι εργασιακοί κανόνες , οι συμβάσεις και επιστρατεύεται εθελοντική δωρεάν εργασία αντι της κανονικά αμειβόμενης!

  ΚΚ

 9. Προς κομματόσκυλα και παπαγαλάκια της αρχηγικής συμμορίας του ΠΕΡισσου

  ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!!!!!

  Το να υπερασπίζεται κάποιος αυτή τη Αρχηγική Σέκτα δεξιού οπορτουνισμού του ΠΓ, που δρα συνειδητά για την διάλυση του ΚΚΕ, δηλώνει τουλάχιστον μωρία, για να μην πω τίποτα άλλο.
  Παπαγαλάκια, δεν έχετε καμιά σχέση με την Ιστορία και το Ρόλο του ΚΚΕ. Με τις ενέργειες σας δράτε και ‘ σεις για να καταντήσετε το κόμμα, κ(ώ)μμα.

 10. Ο «Τζαμονευροσπάστης» σας απαντά άριστα κατά τη γνώμη μου. Τα θέματα που διαχειρίζεται το μπλογκ μας, να μας επιτρέψετε να τα επιλέγουμε εμείς. Αν δεν σας αρέσουν, πρόβλημά σας.
  Α.Κ.

 11. @ Κουφονευροσπάστης on Μαρτίου 4, 2013 στις 3:09 μμ said:

  Τα περί δίκαιης και άδικης απόλυσης που διακονείς, είναι χειρισμοί κακίστου είδους για να κρυφτεί το αυτονόητο.

  Η γενικευμένη καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει, καθιστά γάγγραινα την ανεργία και συνεπώς οι απολύσεις είναι σε ημερήσια διάταξη.

  Θα κουβεντιάσουμε γι’ αυτό, ή θα το κρύβουμε πίσω απ’ τις απολύσεις στο Ριζοσπάστη που κι αυτές οφείλονται στην καπιταλιστική κρίση;

  Διότι αν οφείλονταν …αλλού, θα είχαν γίνει προ πολλών ετών.

  Μη θαρρείτε λοιπόν κάποιοι ότι είστε οι ξύπνιοι που δουλεύουν όλους τούς άλλους.

  Και μην ξεχνάτε ότι είμαστε 1.500.000-2.000.000 άνεργοι που δεν απολυθήκαμε απ’ το Ριζοσπάστη αλλά από καπιταλιστικές επιχειρήσεις, είτε για να μη μειωθούν τα κέρδη τους είτε γιατί τις κατάπιαν μεγαλύτερες.

  Θα μιλήσουμε γι’ αυτό, ή θα πιπιλάμε τις απολύσεις στο Ριζοσπάστη που οφείλονται κι αυτές στην καπιταλιστική κρίση;

  Προσέξτε, στην προσπάθειά σας να σπιλώσετε το ΚΚΕ, αθωώνετε τον καπιταλισμό.
  Ή μήπως εντέλει αυτή και μόνο είναι η επιδίωξή σας;
  Η αθώωση δηλαδή και ωραιοποίηση του καπιταλισμού;

  Πείτε το τουλάχιστον ευθέως.
  Σίγουρα θα εκτιμηθεί ακριβότερα απ’ τους καπιταλιστές και τους διαχειριστές τους.
  Άρα, προς το συμφέρον σας είναι.
  Γι’ αυτό άλλωστε κόπτεστε.
  Για το στενά προσωπικό σας συμφέρον, όπως όλοι όσοι στρέφονται ενάντια στο κόμμα τής εργατικής τάξης.
  Το αν το κάνετε συνειδητά ή λόγω αυταπατών, δεν αλλάζει την ουσία τού φιλοτορμαρισμού.

 12. Από τα σχόλια των οπαδών του κκε,που υπερασπίζονται με τέτοιο ιερό μένος τις απολύσεις στον ριζοσπάστη,αδυνατώ να κατανοήσω πως αυτοί θέλουν να λέγονται κομμουνιστές.Πολύ φοβάμαι πως το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η ηγεσία.Η σήψη έχει προχωρήσει πολύ πιό βαθιά.
  Είναι ποτέ δυνατόν κάποιος που αυτοαποκαλείται κομμουνιστής να κατηγορεί εργαζόμενους ως προνομιούχους,επειδή μετά απο δεκαετίες εργασίας αμείβονται με 1400 ευρω μικτά;Και δεν έχει καμμιά σημασία και αξία αν αυτός που κατηγορεί φέρνει σαν άλλοθι ότι είναι άνεργος.Μα αυτό είναι καθαρά ο ορισμός του μικροαστισμού.Επειδή ψόφησε η κατσίκα μου να ψοφήσει και του γείτονα.Αυτός είναι ο καπιταλισμός και το σχεδιό του να στρέφει κατηγορίες ανέργων και άλλων προλεταρίων,εναντίον κάποιου που έχει ένα ξεροκόματο ακόμα ,μέχρι να μας καταστήσει όλους άνεργους εξαθλιωμένους και εύκολα διαχειρήσιμους σκλάβους.Αυτό κάνει και η σημερινή αστική κυβέρνηση,στρέφοντας τους άνεργους ενάντια στους εργαζόμενους ακόμα.Όποιος συναινεί και συμφωνεί με απολύσεις,απο όπου και αν προέρχονται απλά παίζει το παιχνίδι του καπιταλισμού,είτε το καταλαβαίνει είτε όχι.
  Ο πραγματικός κομμουνιστής ακόμα και όταν έλειωνε στα ξερονήσια,ακόμα και μπροστά στο απόσπασμα,για ένα πράγμα πάλευε και είχε στο μυαλό του.Πως θα καλυτέρευε την ζωή των συνανθρώπων του,πάλευε για μια κοινωνία ισότητας χωρίς ανέργους και εξαθλίωση.Δεν έδωσαν αυτοί οι αγωνιστές την ζωή τους για να ερχόμαστε εμείς σήμερα και να κατηγορούμε άλλους εργαζόμενους επειδή έχουν ακόμα δουλειά.Ποτέ δεν παραπονέθηκαν ποτέ δεν βαρυγκόμησαν που αυτοί χάρισαν την ζωή τους για το γενικότερο καλό της κοινωνίας.
  Αυτοί και μόνο αυτοί μπορεί να φέρνουν τον τιμημένο τίτλο του κομμουνιστή.
  Όλοι οι άλλοι το μόνο που κάνουν είναι να κοροιδεύουν τους εαυτούς τους.

 13. προφανώς ο τροχονόμος του λαού (για αυτό υποθέτω φωνάζει εμπρός λαέ , πίσω ρουφιάνοι, ρυθμίζει την κυκλοφορία) θέλει να μας περιγράψει τι σημαίνει δίκαιη απόλυση.Με την διαφορά οτι υπάρχουν συντάγματα, νόμοι, επιθεωρήσεις εργασίας και συνδικαλιστικοί κανόνες που οφείλει ο καθένας να υπακούει.Είτε είναι κόμμα είτε πολίτης.Μήτσο θαυμαστικό, όταν μιλάς σκληρά έχε την τόλμη να το κάνεις επώνυμα γιατί αλλιώς γίνεσαι Μήτσος ερωτηματικό, μη πώ Μήτρος τελεία και παύλα.

  ευχαριστούμε για τον χρόνο σου.

 14. Οκ. Μήτσο, μόνο που σε βρίσκω εκτός κομματικής γραμμής. Ο «Ρ» δεν είναι εργαλείο πληροφόρησης, είναι όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα μείνει μεταξυ μας, γιατί εμείς δεν καρφώνουμε…
  Α.Κ.

 15. Λοιπον λιγα λογια. καλα τα λες εσυ απο πανω . αλλα ο συντακτης δεν βλεπει το λαθος.ποιο λαθος? τι ηταν ειναι και θα ειναι ο «ρ» ? εργαλειο πληροφορησης του ΚΚΕ. Ακριβως μεγαλε εσυ που δεν εισαι στο κομα κανονικα δεν επρεπε ΚΑΝ να εισαι εκει μεσα.γκε γκε?Και δεν καταλαβα καλα.Επειδη αυτες οι «εταιριες» ανηκουν στο ΚΚΕ πρεπει να σας ταιζουν για παντα?Ανεξαρτητα απο τα εσοδα κλπ ? δεν μ αρεσουν οι απολυσεις ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ . Αλλα . Δεν θα σκασω για σας και την τυποεκδοτικη παιδια γιατι στις συνθηκες εργασιας που σας ειχαν τον καιρο της «ευημεριας» δεν τις εχει δει εργαζομενος σε ολη την ελλαδα.Επομενως.Καπιταλιστικη η κριση καπιταλιστικα τα αποτελεσματα.Στην τελικη αμα ειχαμε κομμουνιστικο κρατος να τα δεχομουν ολα οσα λεει ο συντακτης.Τωρα τα ακουω βερεσε. ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΠΙΣΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ!

 16. Το αρθρο ειναι ΟΛΟΣΩΣΤΟ μεν, αλλα γραμμενο με καποια καθυστερηση μερικων ετων. ΟΤΑΝ ΚΑΠΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΤΡΩΓΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΕΒΓΑΖΑΝ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑΝ ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ. Σε καθε παντως περιπτωσοι ΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ, των νυν και των επομενων

 17. Απολύονται απ’ το Ριζοσπάστη εργαζόμενοι που δούλευαν 25-30 συνεχόμενα χρόνια εκεί;;; Τι λες βρε παιδί μου.
  Εγώ και χιλιάδες άλλοι σαν κι εμένα, μετράμε δεκάδες απολύσεις στην εργασιακή μας πορεία, γιατί αγωνιζόμασταν ενάντια στις ορέξεις τής εργοδοσίας πρόσωπο με πρόσωπο, ενάντια στον ίδιο τον καπιταλισμό.
  Κι αν κάνουμε προσθαφαίρεση, τον περισσότερο καιρό ήμασταν (είμαστε και σήμερα) στην ουρά τής ανεργίας. Κι ούτε είδαμε ποτέ μισθό 1.400 ευρώ!

  Ναι, συμφωνώ να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι κομματικοί του Ριζοσπάστη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, επειδή είχαν φτιάξει εκεί μια σοσιαλιστική νησίδα καλοπέρασης και καλοβολέματος των εργαζομένων.

  Μόνο που στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν εντέλει σοσιαλιστικές νησίδες, παρά πολύ προσωρινά, ώσπου να βουλιάξουν μέσα του, με καπιταλιστική κρίση ή μη.

  Ξέρεις φίλε που έγραψες αυτό το κείμενο τι εντύπωση μου δίνεις;
  Του μικροαστού που ο καπιταλισμός τάιζε καλά και τώρα τον ρίχνει εκεί που πάντα βασανιζόταν η φτωχή εργατιά.
  Κι ο μικροαστός διαμαρτύρεται και σκίζει τα ιμάτιά του, γιατί τόσα χρόνια μια χαρά έκλεινε τα μάτια μπρος στην ανεργία και την φτώχεια των άλλων, ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζεται το δικό του καλοτάισμα.

  Είμαστε 1.500.000-2.000.000 άνεργοι, άφραγκοι κι χωρίς 25-30 χρόνια καλοπληρωμένης δουλειάς πριν.
  Λέξη δε λέτε γι’ αυτό! Δεν έχετε καν τη διάθεση να συνδέσετε την ανεργία μας με την πραγματική της αιτία. Τον καπιταλισμό και την καπιταλιστική κρίση; Γιατί;;;

  Εύκολη η απάντηση.
  Για να κρύψετε ότι και η δική σας απόλυση, η ανεργία σας σήμερα, οφείλεται ακριβώς στην ίδια αιτία.
  Συνεπώς για να προβοκάρετε το ΚΚΕ, με την ελπίδα ότι έτσι δίνετε εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να πείσετε ότι θα καταντήσετε οι καλύτεροι υποστηρικτές του μέσα από τα αστικά τους ΜΜΕ.

  Σας καταλαβαίνω. Σας είχε μάθει το ΚΚΕ στην καλοπέραση και τους καλούς μισθούς, την ίδια στιγμή που εμείς φτύναμε αίμα να μαζέψουμε οικονομική ενίσχυση για το ΚΚΕ, που ένα μέρος της κατέληγε στους καλούς μισθούς σας κι εξασφάλιζε τη μονιμότητά σας…

  Συγνώμη, αλλά το κείμενό σας εδώ, δεν μου αφήνει κανένα περιθώριο να σας χαϊδέψω τ’ αυτιά.

  Τι να πω… Ντροπή σας; Δε νομίζω ότι έχετε διάθεση και δυνατότητα να νοιώσετε ντροπή.

  Γι’ αυτό θα σας αποκαλύψω κάτι που θα σας στενοχωρήσει.
  Κανείς από εμάς που βιώνουμε άγρια στο πετσί μας τον καπιταλισμό, δεν ενδιαφέρεται για τα όσα διατυμπανίζετε, για τα όσα βρωμερά εκσφενδονίζετε ενάντια το τιμημένο ΚΚΕ.

  Όσα τερτίπια και να κάνετε, όσα μπλογκς και να φτιάξετε για να περιφέρνετε το μυξόκλαμά σας, συμμάχους στους ανεργοάφραγκους για να στρέψετε ενάντια στο ΚΚΕ, δε θα βρείτε.
  Θα βρείτε βέβαια στα σαλόνια των διαχειριστών τού καπιταλισμού ή και των ίδιων των καπιταλιστών.
  Συνεχίστε λοιπόν, αφού σας εκφράζει μια τέτοια κατάντια

  ΥΓ
  Φαντάζομαι δεν σας πειράζει να αναδημοσιεύσω το κείμενό σας σε άλλο μπλογκ και το σχόλιό μου ως απάντηση.