«Θέλω να τον δώ (δίς)…»

Standard

 

Image

Του Νίκου Μπελογιάννη

Ακούσαμε τόσες φορές από τα ελληνικά κανάλια αυτές τις μέρες το ‘Θέλω να δω τον Πάπα’, ώστε πολλοί νεώτεροι νόμιζαν ότι το ασμάτιον είναι γραμμένο στα eightiesγια την Δήμητρα Γαλάνη και τις Τρεις Χάριτες. Βέβαια, είναι πολύ παλιότερο, τραγουδιόταν το 1921 στην ομώνυμη οπερέττα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Ηταν η εποχή που είχαν γίνει της μόδας οι οπερέττες με ‘πιπεράτα’ υπονοούμενα. Το συγκεκριμενο τραγουδακι όμως είχε οδηγήσει μέχρι και σε φόνο, όταν περνούσε έξω από την καθολική εκκλησία της Αθήνας μια παρεα τραγουδωντας το, με αποτέλεσμα να παρεξηγηθει ενας καθολικος, να βγει να τους ζητησει τα ρεστα και αυτοί να τον μαχαιρώσουν.

 

  Χρειάστηκε ένα τριήμερο ώσπου η ελληνική δημοσιογραφία να πάρει είδηση ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και ότι δεν πρόκειται για έναν ‘Πάπα των φτωχών’ (επειδή κυκλοφορούσε με το μετρό στο Μπουένος Άιρες) ή ‘της αλλαγής’ ή κάτι σχετικό, αλλά ότι ισχύει αυτό που έγραφε εξ αρχής ο ιταλικός τύπος, ότι είναι γεωστρατηγικοί οι λόγοι της εκλογής του. Η προηγούμενη παρόμοια ήταν η εκλογή του Πολωνού Κάρολ Βοϊτίλα (Ιωάννη Παύλου Β΄) το 1978. Ηταν η εποχή της ‘Αλληλεγγύης’, ο Ψυχρός Πόλεμος στο φόρτε του και η Δύση θεωρούσε την αμερικανόφιλη (λόγω των εκατομμυρίων μεταναστών) Πολωνία ως τον αδύναμο κρίκο του Υπαρκτού. Βέβαια, το πολωνικό καθεστώς πήρε οκτώ χρόνια παράταση χάρη στο πραξικόπημα του Γιαρουζέλσκι το ’81, αλλά ο Πάπας κρατούσε την ισορροπία ώστε η Πολωνία και συνολικά ο Υπαρκτός να πέσει προς τα δεξιά. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα το 2003, όταν όλες αυτές οι χώρες έγιναν τσιράκια του Μπους στην ιρακινή πανστρατιά. Ομολογουμένως πάντως, μετά την εμπειρία του Υπαρκτού, οποιοσδήποτε λαός με ή χωρίς Βοϊτίλα θα έπεφτε στην αγκαλιά της Αμερικής, θεωρώντας την ως αντίδοτο.

 

 Η εμπλοκή του Βατικανού σε γεωστρατηγικά παιχνίδια προέρχεται από τα βάθη του Μεσαίωνα. Ενώ η ανατολική εκκλησία ήταν εξ αρχής υποταγμένη σε ισχυρό αυτοκράτορα (η ελληνορθόδοξη στον Βυζαντινό και αργότερα στον Σουλτάνο, η ρωσική στον Τσάρο), η δυτική βρέθηκε να καθορίζει τις ισορροπίες ανάμεσα σε αυτοκρατορίες, βασίλεια, ακόμη και δημοκρατίες που τότε διαμορφώνονταν. Αυτό οδήγησε στο να ενισχυθεί η κοσμική εξουσία του Βατικανού και να επικρατήσει σε βάρος της πνευματικής.

 

 Μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε στο ύστερο Μεσαίωνα (1493) η συνθήκη του Tordesillas, όταν ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή κατά μήκος του 53ου μεσημβρινού, χώρισε τον Ατλαντικό μεταξύ των δύο ‘πιστών’ χωρών, Ισπανίας και Πορτογαλίας, ώστε οι μεν να κατακτήσουν δυτικά οι δε ανατολικά. Ετσι βρέθηκαν οι Ισπανοί να σφάζουν και να λεηλατούν την Αμερική, ενώ οι Πορτογάλοι άρχισαν το δουλεμπόριο από Αφρική και ίδρυσαν αποικίες στον Ινδικό, όλα βέβαια υπό τις ευλογίες της Αγίας Εδρας.

 

 Η Λατινική Αμερική είναι το κύριο αντικείμενο και την παρούσας γεωστρατηγικής επιλογής. Είναι αδιανόητο για την νεοφιλελεύθερη Δύση να υπάρχουν αριστεροί πρόεδροι, Ινδιάνοι και μη, που να μοιράζουν τα έσοδα από το πετρέλαιο σε κοινωνικές παροχές, αποκτώντας εκατομμύρια οπαδούς που βγήκαν από την απόλυτη φτώχεια. Από την άλλη, στον κοινωνικό τομέα γίνονταν Σόδομα και Γόμορρα, με εκτρώσεις, γκέι γάμους και υιοθεσίες σε Αργεντινή, Χιλή Ουρουγουάη… Κάποιος έπρεπε να τα συμμαζέψει όλ’ αυτά και τι καλύτερο από έναν Αργεντινό με παράδοση από την εποχή Βιντέλα, κάποιον που επί χούντας να ‘μελετούσε’- και ακόμα χειρότερα. Και εδώ τα ελληνικά κανάλια πήραν είδηση με τρεις μέρες καθυστέρηση αυτό που από το πρώτο βράδυ φιγουράριζε στον ‘Γκάρντιαν’, την συνεργασία του Παδρε Μπεργκόλιο με την αργεντίνικη  χούντα. Θα μπορούσε μάλιστα να γίνει αντικείμενο εκτενούς ανάλυσης το γιατί στην Αργεντινή σχεδόν όλος ο κλήρος συνεργάστηκε με τη δικτατορία, ενώ στην Βραζιλία και τη Χιλή στήριξε τους αντιστασιακούς. Οπως και νάναι, είναι τελείως διαφορετικό να έχεις να υπονομεύσεις ένα απεχθές στον λαό καθεστώς όπως εκείνο του Γιαρουζέλσκι αλλιώς να υπονομεύσεις ηγέτες με δημοτικότητα όπως ο μακαρίτης ο Τσάβες, ο Μοράλες της Βολιβίας, ο ντα Σίλβα και η Ρούσεφ της Βραζιλίας…

 Το σκίτσο είναι του Κώστα Κουφογιώργου και δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία»

 

Advertisements

14 responses

 1. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ….ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ
  ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΘΕ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ…..
  ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ…..
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ »ΑΡΧΕΙΑ» ΤΗΣ ΚΑ ΚΕ ΜΠΕ…..ΥΠΑΡΧΟΥΝ………ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ….»ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ »ΜΑΓΕΙΡΟΥΣ»
  ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ….!!!!
  ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ……ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΜΑΣ…..ΠΟΥ ΤΑ ΣΤΕΛΝΑΜΕ ΣΤΟ ΚΚΕ………
  ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΩΣ »ΡΟΥΒΛΙΑ» ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ….!!!!
  ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ…..ΟΛΟΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ
  ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΗΣΥΧΗ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ……ΟΤΙ ΒΑΛΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ
  ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ…….ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟ….!!!!

 2. Τα έδωσε η Στάζι, τα έδωσε η Κα-Γκε-Μπε, θα τα δώσει κάποτε ακόμη και η ΕΥΠ. Αλλά ο Περισσός δεν το βλέπουμε, δυστυχώς…

 3. Αφού λοιπόν η ιστορία είναι έτσι όπως την αναφέρει ο κ.Αποστόλου,η λύση είναι μία.
  Να δώσει επιτέλους το κκε στην δημοσιότητα τα αρχεία του,και όχι να τα κρατάει σαν επτασφράγιστο μυστικό.
  Αν η ιστορία το δικαιώνει δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

 4. ADMIN….ΖΗΤΑΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ….ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΝΟΧΛΗΣΩ….ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ
  ΚΑΙ ΣΕΝΑ……..ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΛΑΜΗ…..ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΤΙ…..
  ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΚΚΕ ΗΤΑΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ…..Η ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ…..ΟΤΙ………ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ
  Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ………..ΘΑ ΔΙΑΛΥΟΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ »ΕΞΑΡΤΗΜΑ»….!!!
  ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ…!!!!!
  ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΒ..ΕΝΩΣΗΣ….ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΥ…….ΤΟ ΚΚΕ ΗΤΑΝ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ…….ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ……ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ…..
  ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ……ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ
  ΑΛΛΑ…..ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ….ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ
  ΑΛΛΟ…..!!!!

 5. Κύριε Αποστόλου, οι γνώμες σεβαστές, αλλά παρακαλούμε ο διάλογος να γίνεται χωρίς «κοσμητικά» και με ψυχραιμία. Να κουβεντιάζουμε. Με νηφαλιότητα.

 6. ΚΥΡΙΕ ΜΑΛΑΜΗ……ΕΧΕΙΣ ΑΓΝΟΙΑ ΜΕΓΑΛΗ….ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΚΕ
  ΗΤΑΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ…………
  ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ…ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ…….
  ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ
  ΕΛΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΝΑ ΜΕ ΒΡΕΙΣ…ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ 5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ…….ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ….
  ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΙ ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΕΣ ΜΑΣ ΕΒΡΙΖΑΝ ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ…..
  ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΣ……»ΑΦΟΥ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ
  ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ………ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕ ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ……ΓΙΑΤΙ
  ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑΤΕ…??
  ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΙΟ……….ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΚΚΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ…..ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΚΟΥΣΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ…..
  Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΟΜΩΣ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ….!!!

 7. Αχ κύριε Νίκο μου, είδες πως τα στριφογύρναγε ο κάπταΓιώτης…
  Διότι αγαπητέ μου, τι πα να πει, μπορεί και να παρέσυρε λέει το ΚΚ Αργεντινής τη Σοβιετία
  και σούξου μούξου μανταλάκια. Ματάκια είχαν, έβλεπαν.
  Ο καθένας έβλεπε κάτι λίγα χρόνια (3 με 4) μετά τη Χιλή τι ζουρνά βάραγε ο στρατός της Αργεντινής (και της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης, της Γουατεμάλας, της όποιας θες κύριε Νίκο).
  Και ο κάπταΓιώτης (που πότε είπες τα μολόγαγε δαύτα της Παναγιωταρέας;) κάνει το
  γιαπωνέζο γιά δεκάδες χιλιάδες σκοτωμένους κι εξαφανισμένους κι ό,τι φριχτό
  βάζει ο νους σου αγαπητέ κύριε Νίκο μου.
  Αυτά με τα διεθνιστικά δεν μπορεί να μας ζητάς να τα χάψουμε τόσα χρόνια μετά.
  Διότι παπάρια μάντολες κύριε Νίκο είναι τούτα.
  Αντί να λέμε, ε, δεμένους μας είχαν χέρια πόδια οι σοβιετικοί και δεν κούναγε φύλο αφού
  ήτανε δικό τους το μαγαζί.
  Αυτό είναι η ουσία και η πραγματικότητα.

  Τώρα άμα θες να πιάσουμε τα του εμφυλίου, πολύ πολύ ευχαρίστως, γιατί πολλά αρχεία έχουν ανοίξει, πολλά χαρτιά έχουν βγει (σίγουρα όχι όλα ακόμα) και μιάν πρώτη εικόνα μπορεί να έχουμε και μιάν πρώτη γνώμη να σχηματίσουμε. Τα αρχεία του Περισσού γιατί δεν τα ανοίγει το κόμμα; Ντρέπεται; Α, θα τα πάρει μάτι η αντίδραση ε; Εδώ κύριε Νίκο μας έχει πάρει τα σώβρακα, τα αρχεία μην πάρει μάτι είναι το θέμα;
  Θα μου πεις είναι κι αυτά που χάλασαν με τις πλημμύρες. Αχ κύριε Νίκο αχ….

 8. Κύριε Μαλάμη Πέτσακα….Από τήν ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Χαρίλαου Φλωράκη στό βιβλίο τής Αννας Παναγιωταρέα…»Κί σέν πώς σ’ λέν..??»……(εκδόσεις Καστανιώτη )…αντιγράφω…
  Τώρα τι γραμμή είχε το ΚΚΣΕ στη διεθνή πολιτική; Νομίζω ότι η Σοβιετική Ενωση ακολουθούσε μια πολιτική που κανένας δεν μπορούσε ν’ αμφισβητήσει: πολιτική υπεράσπισης της ειρήνης, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της πάλης. Αυτά όλα ήταν φανερά από τις θέσεις που παίρνανε, οι οποίες απηχούσαν και τις δικές μας απόψεις. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής πολλές φορές παίρνανε και θέσεις είτε λαθεμένες είτε θέσεις που υπάγονταν σε κάποια σκοπιμότητα, διότι ήταν κράτος μέγα και ακολουθούσε κρατική πολιτική.

  Να, επί παραδείγματι, θυμάμαι τότε που πήρε θέση και ουσιαστικά υποστήριξε τον Βιντέλα, το δικτάτορα στη Νότια Αμερική. Αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας αυτής ήταν υπέρ του Βιντέλα. Αυτό ίσως παρέσυρε και τη Σοβιετική Ενωση. Βλέποντας κι εμείς τη στάση της, αλλά μετρώντας και το γεγονός ότι το εκεί κομμουνιστικό κόμμα ήτανε θετικό, πήραμε θέση ανάλογη. Κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να την πάρουμε, έπρεπε να ουδετεροποιηθούμε ή και να το καταγγείλουμε. Ας πηγαίναμε κόντρα στην απόφαση της Μόσχας. Πολύ περισσότερο που εμείς είχαμε δοκιμάσει πρόσφατα μια χούντα.

  Σίγουρα ορισμένα πράγματα ξεκίναγαν από την ανάγκη της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Αλλά αυτά είναι επιμέρους ζητήματα. Για μένα δεν είναι το κύριο. Παράδειγμα, το γράμμα του Ζαχαριάδη στο αλβανικό. Χαρακτήρισε το δικό μας πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό. Η θέση του ήταν αντίθετη με την απόφαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Αλλο παράδειγμα. Οταν τέθηκε το θέμα του δικού μας Εμφυλίου, οι Δημητρώφ και Τολιάτι, αλλά και άλλοι, μας σύστησαν:

  «Μην μπείτε σε τέτοια διαμάχη».

  Οι Σοβιετικοί μας είπαν:

  «Να το σκεφτείτε καλά, να τα μετρήστε όλα πριν το αποφασίσετε».

  Και μετέπειτα είπε ο Στάλιν:

  «Αφού εσείς το αποφασίσετε, τώρα δεν έχουμε πολλά να πούμε».

  Ηταν φυσικό μετά τη διάλυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ιδιαίτερα μετά τις διασκέψεις και τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν, να είναι ακόμα πιο κατηγορηματικοί:

  «Εσείς κοιτάξτε να καθορίζετε τη θέση σας ανάλογα με τα προβλήματά σας».

  Είναι αλήθεια ότι στα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής προσέχαμε να μη βρισκόμαστε σε ριζική διαφωνία με τη Σοβιετική Ενωση, γιατί ξεκινούσαμε από το εξής γεγονός: εμείς δεν μπορούσαμε να κατέχουμε όλα τα ζητήματα όπως εκείνη, που ήταν μεγάλη χώρα. Μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις για μια συγκεκριμένη κατάσταση αλλά σε διεθνή κλίμακα σίγουρα είχε καλύτερες δυνατότητες. Ητανε, επομένως, φυσικό πολλές φορές να ακολουθούμε τις δικές της πολιτικές.

 9. Αγαπητέ κύριε Νίκο Αποστόλου προφανώς και γνωρίζω ότι το ΚΚ Αργεντινής ήταν νόμιμο την εποχή του ιδιορύθμου καθεστώτος του κεντρώου Βιντέλα. Ενθυμήσθε μήπως και πόσα μέλη νάχε το περί ου ο λόγος κόμμα;
  Πάντως την περίοδο στην οποία και αναφερόμεθα κάτι άλλοι φουκαράδες δεν ήταν νόμιμοι, πόσοι ακριβώς θα σας γελάσω. Πάντως εξ αυτών των μη νόμιμων, ή όχι τόσο τυχερών να είνει μέλη του ΚΚ Αργεντινής καμιά τριανταριά χιλιάδες (30.000), κατά τους μέτριους υπολογισμούς όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων, Μητέρων κλπ κλπ, δεν επέζησαν γιά να μας πουν τις εμπειρίες τους
  σχετικά με την ιδιορυθμία του καθεστώτος.

 10. Απο τα σχόλια των φίλων,οι παλιότεροι θυμήθήκαμε την εποχή Βιντέλα στην Αργεντινή.
  Ηταν τότε που είχε καταστραφεί η σιτοπαραγωγή της ΕΣΣΔ,και έκανε εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων σιτηρών απο την Αργεντινή του δικτάτορα Βιντέλα.
  Ήταν τότε που το ΚΚΕ δια του μακαρίτη Κ.Κάππου έλεγε στη βουλή πως το δικτατορικό καθεστώς Βιντέλα είναι μια…ιδιόμορφη Δημοκρατία για να δικαιολογήσει τις εμπορικές σχέσεις της ΕΣΣΔ με τον εγκληματία δικτάτορα.

 11. Κύριε ΜΑΛΑΜΗ ΠΕΤΣΑΚΑ…..πώς γίνεται καί δέν γνωρίζεις οτι επι »Δικτατορίας τού κεντρωου Βιντέλα…..ήταν ΝΟΜΙΜΟ τό ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ…??

 12. Επειδή εδώ συχνάζει κόσμος από το Ριζοσπαστη να θυμίσω ότι επί δικτατορίας στην Αργεντινή ο Ριζοσπάστης και το ΚΚΕ μίλαγαν γιά τον «κεντρώο» Βιντέλα.

 13. Στην πολιτική τίποτα δεν γίνεται τυχαία και το Βατικανό εμπλέκεται με την πολιτική και σε μεγάλο βαθμό την καθορίζει.
  Έτσι ούτε η εκλογή Πάπα απο την Αργεντινή είναι τυχαία.Μετά απο τις επιτυχίες απο τις Αριστερές κυβερνήσεις στην Λατινική Αμερική,έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μπεί φρένο στην χειραφέτηση των χωρών αυτών και στις προσπάθειες να απεγκλωβισθούν απο τον θανάσιμο εναγκαλισμό της απο βορά ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης.
  Η λύση βρέθηκε στα πρότυπα της εκλογής του Πολωνού Βοιτύλα,που όπως στην Πολωνία έτσι και στην Λατινική Αμερική το Βατικανό επηρεάζει εκατομ.καθολικούς.
  Ευελπιστούν οι παγκόσμιοι φύλακες του καπιταλισμού να αποπροσανατολίσουν τους πιστούς μέσω της θρησκευτικής επιρροής του καθολικισμού,και να εγκαταλείψουν την πάλη για την διεύρυνση των κατακτήσεων των λαών αυτών.
  Μετά δε τον θάνατο του Τσάβες που αποτελούσε τον φάρο για όλους τους λαούς της περιοχής,βρήκαν στο πρόσωπο του νέου Πάπα τον ιδανικό πολιορκητικό κριό για τα άνομα σχεδιά τους.
  Όπως όμως τονίζει και το άρθρο,είναι άλλη η Πολωνία του Γιαρουζέλσκι και άλλη η Λατ,Αμερική του Τσάβες και των άλλων ηγετών των χωρών αυτών.Άλλο το καθεστώς της Πολωνίας και άλλο οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις στις χώρες αυτές.
  Νομίζω πως τα σχεδιά τους για πισωγύρισμα και ρεβάνς του καπιταλισμού,θα αποτύχουν.Και αυτό γιατί οι λαοί αυτοί είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους.Και όταν οι λαοί είναι αποφασισμένοι,πολύ δύσκολα μπορείς να τους νικήσεις.
  Το αποτυχημένο πραξικόπημα της CIA το 2002 στην Βενεζουέλα του Τσάβες το αποδεικνύει περίτρανα.