Μήπως κάτι δεν κάνουμε καλά;

Standard
Ενα άρθρο που πολλούς- όλους- πρέπει να προβληματίσει. Το έγραψε ο Λάμπρος Τόκας και αναφέρεται στην κατάσταση στα μμε του ΚΚΕ. Δημοσιεύθηκε χθες στον «Ριζοσπάστη» στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου

Το Συνέδριο του Κόμματος συνέρχεται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα και διεθνώς μια λυσσαλέα επίθεση των κεφαλαιοκρατών και του πολιτικού τους προσωπικού σε μακροχρόνιες και με αίμα κατακτήσεις των εργαζομένων. Με αφορμή τη συζήτηση των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες σκέψεις και προβληματισμούς, φιλοδοξώντας να συμβάλω στην εκπλήρωση του στρατηγικού στόχου του Κόμματος, που είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Προσωπικά, ανήκω σε εκείνους που θεωρούν αδικαιολόγητη – για τη συγκεκριμένη συγκυρία – τη δραματική μείωση της εκλογικής δύναμης που σημείωσε το Κόμμα μας, το οποίο παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την προάσπιση των συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η δικαιολογία της ΚΕ του ΚΚΕ, που αποδίδει τη μείωση της εκλογικής δύναμης του Κόμματος κατά 50% κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες (επίθεση ΜΜΕ κ.λπ.), δεν πείθει.

Με δεδομένο ότι δουλειά των αστικών ΜΜΕ είναι να πολεμούν και να υπονομεύουν τη δράση των ταξικών τους αντιπάλων, θεωρώ ότι η δραματική πτώση της δύναμης του Κόμματος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, οφείλεται και σε άστοχες ή λαθεμένες επιλογές της ηγεσίας του, όπως:

1. Η διαχείριση των οικονομικών του Κόμματος, που οδήγησε – εκτός των άλλων – και σε μειώσεις μισθών και προσωπικού, στην «Τυποεκδοτική», στον «902» και τελευταία στο «Ριζοσπάστη». Στην πράξη, αποδείχτηκε ότι ο χρόνος και ο τρόπος που χειρίστηκε το Κόμμα το θέμα της μισθολογικής πολιτικής αλλά και των απολύσεων στην «Τυποεκδοτική», τον «902» και το «Ριζοσπάστη», δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Για παράδειγμα, οι απολύσεις που έγιναν το 2010 στην «Τυποεκδοτική», αποδείχτηκαν ως «μάννα εξ ουρανού» για όλους εκείνους που βάφτιζαν «μονόδρομο» τα αντιλαϊκά μέτρα του 1ου Μνημονίου, δίνοντας το δικαίωμα στον τότε πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου, να δηλώσει προκλητικά από το βήμα της Βουλής (10 Δεκέμβρη 2010): «Και εσείς, κυρία Παπαρήγα, στις δικές σας επιχειρήσεις, την «Τυποεκδοτική» και τον «902», κάνατε μειώσεις μισθών, κάνατε και απολύσεις».

2. Η τακτική που ακολούθησε σε όλη την προεκλογική περίοδο. Οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών του Κόμματος και ο «Ρ», είχαν ως επίκεντρο αντιπαράθεσης κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ – άφηναν σε δεύτερη μοίρα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – λες και ο κύριος εχθρός για το Κόμμα και την εργατική τάξη ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά. Η τακτική αυτή έβλαψε σημαντικά το Κόμμα.

3. Η άρνηση του Κόμματος να δεχτεί τη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα μπορούσε να την πάρει για να διατυπώσει τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν, λοιπόν, δεχτούμε ότι το αστικό σύστημα και τα μέσα που το στηρίζουν – όταν προσπαθούν να εκμηδενίσουν τη δύναμη του ΚΚΕ και όσων αγωνίζονται για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων – κάνουν τη δουλειά τους, τότε πρέπει να αναζητήσουμε τη συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του Κόμματος σε δικά μας λάθη και αδυναμίες. Να παραδεχτούμε δηλαδή ότι το κάτι δεν κάναμε και δεν κάνουμε σωστά και άρα πρέπει να το διορθώσουμε.

Μερικά από τα πράγματα, που νομίζω δεν κάναμε καλά, έχουν σχέση με:

Πρώτον, το θέμα της «Λαϊκής Συμμαχίας» και γενικότερα των συμμαχιών και της κοινής δράσης, με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Ενώ οι συνθήκες προσφέρονταν για μια σημαντική άνοδο της δύναμης του ΚΚΕ και της επιρροής του στο μαζικό λαϊκό κίνημα, η ηγεσία του Κόμματος δεν τις αξιοποίησε κατάλληλα. Αντί το Κόμμα να ενεργήσει ως Γολιάθ (οι εξελίξεις δικαίωσαν τις πολιτικές του για το ρόλο της ΕΕ κ.λπ.) και να ανοιχτεί στην κοινωνία ενήργησε ως Δαυίδ (περιχαράκωσε τις δυνάμεις του)! Εγινε δηλαδή ακριβώς το αντίθετο, από αυτό που είχε γίνει στη Γερμανική κατοχή, που το ΚΚΕ (όταν η πλειοψηφία των στελεχών του βρίσκονταν στις φυλακές και τα ξερονήσια), με την πρωτοβουλία του να ιδρύσει το ΕΑΜ, εκτίναξε την επιρροή του Κόμματος στα ύψη.

Και εύλογα τίθεται το ερώτημα: Αραγε είναι σωστή, η πολιτική του «όλα ή τίποτα» που επιλέχτηκε με την απόφαση της ηγεσίας να αντικαταστήσει την προγραμματική θέση του ΑΑΔΜ με τη θέση για τη Λαϊκή Συμμαχία; Μήπως φταίνε επίσης οι χωριστές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και η επιλογή της ηγεσίας του ΚΚΕ, να αποφεύγει την κοινή δράση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και όταν υπάρχει συμφωνία σε επιμέρους ζητήματα, με συνδικαλιστικές παρατάξεις άλλων πολιτικών χώρων;

Δεύτερον, σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η διάδοση των Θέσεων του ΚΚΕ. Παρά τη διαπίστωση στη Θέση 56 πως τα μέσα ενημέρωσης του Κόμματος (ΚΟΜΕΠ, «Ριζοσπάστης» κ.λπ.) «ως συνολική εκτίμηση βελτίωσαν την απόδοσή τους», η φωνή του ΚΚΕ έχει αδυνατίσει, μεταξύ άλλων, επειδή:

 • Οι ταξικοί μας εχθροί έχουν βελτιώσει το έργο τους, με τον εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής και την αποσιώπηση ή διαστρέβλωση των θέσεων του Κόμματος. Αυτό, βέβαια, δεν πρέπει να εκπλήσσει. Δουλειά των αντιπάλων της εργατικής τάξης – που την κάνουν καλά – είναι η εξής: Αν χρειαστεί, να διαπράξουν – για τη διατήρηση ή ισχυροποίηση της εξουσία των μονοπωλίων – ακόμη και το μεγαλύτερο έγκλημα.
 • Η ηγεσία του Κόμματος δεν στελέχωσε σωστά το επιτελείο του προπαγανδιστικού του μηχανισμού. Αναφέρομαι ειδικά στο «Ριζοσπάστη», που – ως όργανο της ΚΕ – αποτελεί την καθημερινή φωνή του ΚΚΕ. Πιστεύω ότι ο «Ρ» μπορεί και πρέπει να γίνει μια ελκυστική εφημερίδα, που – μαζί με την ειδησεογραφία – μπορεί και πρέπει να μεταφέρει στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της, απλά και κατανοητά τη γραμμή του Κόμματος. Η αποτελεσματικότερη προβολή των θέσεων του ΚΚΕ στο μαζικό λαϊκό κίνημα, δεν χρειάζεται τα ΣΕΝΤΟΝΙΑ (φιλοξενία στο «Ρ» των ολοσέλιδων ή και πολυσέλιδων ομιλιών και συνεντεύξεων του εκάστοτε γενικού γραμματέα και άλλων στελεχών του ΚΚΕ). Αυτό που χρειάζεται είναι ανασύνταξη των δυνάμεων στην εφημερίδα, εμπιστοσύνη στους συντάκτες της και μια ικανή διεύθυνση. Δηλαδή μια διεύθυνση, η οποία – σε συνεργασία με τη Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό – θα μπορεί να προβάλλει από τις σελίδες του «Ρ», απλά, συνοπτικά και κατανοητά: 1) Την ειδησεογραφία και τα επίμαχα σημεία από τις καθημερινές παρεμβάσεις των κομματικών στελεχών στα διάφορα προβλήματα. 2) Τα ρεπορτάζ από τους χώρους δουλειάς και δράσης των εργαζομένων. 3) Πειστικά σχολιασμένη, την επικαιρότητα, που διαμορφώνουν οι κυβερνώντες και τα άλλα κόμματα.

Εύχομαι ολόψυχα, επιτυχίες στις εργασίες του 19ου Συνεδρίου το ΚΚΕ, ώστε η νέα ΚΕ που θα εκλεγεί να οδηγήσει το Κόμμα πιο κοντά στο στρατηγικό του στόχο.

Λάμπρος Τόκας
Συνταξιούχος δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»
Υ.Γ. Και ενώ ο Λ. Τ. γράφει για τα προβλήατα στην εφημερίδα που πονάει, διάφοροι άλλο «θεσμικοί» συμπεριφέρονται σαν να βρέχει πέρα… Αντί να ασχοληθούν με την κατάσταση και να κάνουν προτάσεις βγάζοντας συμπεράσματα, προσποιούνται ότι τίποτα δεν συμβαίνει στον Ριζοσπάστη, στον 902 και στην Τυποεκδοτική. Δικαίωμά τους. Αλλά και κακή ένδειξη περί του ότι οι υπέυθυνοι, καμία διάθεση δεν έχουν  να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα θαρραλέα και να το εξαλείψουν. Των οικιών υμών εμπιμπραμένων, ουαί υμίν γραμματείς, οι άδετε…
Δ. Π.

15 responses

 1. Αγαπητέ Λάμπρο, συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Μακάρι να βρούμε τον πιο προσφορο τρόπο για να αλλάξουμε τον κόσμο. Οσο περισσότεροι τόσο καλύτερα.

 2. Με αφορμή τα σχόλια που προκάλεσε το άρθρο μου στο Ριζοσπάστη, όπου καταθέτω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς στον προσυνεδριακό διάλογο για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, θέλω να παρατηρήσω τα εξής:
  Πρώτον, καλό είναι να τοποθετείται κάποιος (να μιλάει ή να γράφει) σε διάφορα ζητήματα, όταν έχει κάτι να πει για το συγκεκριμένο θέμα.
  Δεύτερον, σε κυνήγι μαγισσών- δηλαδή να μπαίνουν στο μυαλό εκείνου που πήρε την Α ή τη Β θέση σε κάποιο ζήτημα και να τον χαρακτηρίζουν με μεγάλη ευκολία «οπορτουνιστή», «εχθρό του ΚΚΕ» που χαίρεται για τις αποτυχίες του κλπ- επιδίδονται συνήθως δύο κατηγορίες ανθρώπων. Εκείνοι που δεν έχουν επιχειρήματα και εκείνοι που δεν έχουν μάθει να ακούνε τους άλλους και γι’ αυτό κλείνουν τα μάτια τους για να μη βλέπουν την πραγματικότητα.
  Συνοψίζοντας, θα παραθέσω την 11η θέση του Μάρξ για το Φούεμπαχ, που λέει «Οι φιλόσοφοι το μόνο που κάνανε ήταν να ερμηνεύουν τον κόσμο κατά διάφορους τρόπους. Αυτό που μετράει είναι να τον αλλάξουμε», για να υπογραμμίσω πως το ζητούμενο για τα μέλη και φίλους του ΚΚΕ και γενικότερα της Αριστεράς, το ζητούμενο είναι όχι τόσο ο τρόπος που ερμηνεύουμε τον κόσμο αλλά τι θα κάνουμε για να τον αλλάξουμε.
  Λάμπρος Τόκας

 3. Τα ξεπουλημένα καθάρματα σε χαιρετούν αγωνιστή Φραγκίσκο. Σκέφτονται μάλιστα να σου αφιερώσουν το γνωστό αντάρτικο «Ζήτω ο Λένιν ζήτω ο Στάλιν/ ζήτω ο Κόκκινος στρατός/ ζήτω κι ο Ζαχαριάδης ο μεγάλος αρχηγός» που μάλλον θα το βρεις και επίκαιρο…

 4. Σοβαρα, και σας απασχολουν ΜΟΝΟ αυτοι οι εργαζομενοι; Μονο αυτοι απολύονται;

  Τοσο περιορισμενη ειναι η ευαισθησια σας;

  Αλλα κομματα δεν σας ενοχλουν;

  Οι πολυεθνικες δεν σας ενοχλουν;

  Το ΚΚΕ μονο σας ενοχλει που παει για οικονομικο φαλιμεντο;

  Ρωτω…

  Γιατι ακομα και αν το ΚΚΕ ηταν ξεπουλημενο ή δεν ξερω και εγω τι αλλο που λετε εσεις εδω
  δεν καθοριζει αυτο το κλιμα αλλα το καπιταλιστικο συστημα.
  Η μηπως του ΚΚΕ και των κομμουνιστων των αρεσει που γινονται οι απολυσεις; Βαρος το χουμε σε πληροφορω, οχι σαν και εσας που με καθε απολυση χαιρεστε επειδη θα βρειτε πατημα για να πειτε τις ομορφιες σας. Η μηπως λεω ψεματα οτι γουσταρετε καθε φορα που ακουτε για απολυση στον Ρ στον 902 η στην Τ; Δεν περιμενω να το παραδεχθειτε βεβαια…

  Το ΚΚΕ δεν ειναι τελειο και πολλα μπορουν να διορθωθουν, ειναι βεβαιο ομως, οτι αντιθετα με εσας που ειστε ξεπουλημενα καθαρματα(και παρακαλω να μη μου σβηστει το σχολιο για τον χαρακτηρισμο αυτο τον οποιο δεν τον λεω ελαφρα τη καρδια αλλα τον πιστευω, στο κατω κατω εγω εκτιθομαι) το ΚΚΕ προσπαθει να υπηρετησει τα συμφεροντα της εργατικης ταξης με τον καλυτερο τροπο. Εσεις απο τη μερια σας προσπαθειτε να υπηρετησετε με τον καλυτερο τροπο την αστικη προπαγανδα. Μπραβο σας…

  Λαγωνικάκης Φραγκίσκος

 5. Και εσείς του ‘νευροσπάστη’,τι εμμονές είναι κι αυτές;
  Επιμένετε να ασχολείστε με απολύσεις εργαζομένων,αντι να τελέσετε κανά τρισάγιο μέρες μεγάλης Τεσσαρακοστής που είναι.
  Έτσι για να συχωρεθούνε τ’αποθαμένα των απολυμένων,αλλά και οι αμαρτίες των ίδιων των απολυμένων!
  Ακούς εκεί να θέλουν να εργάζονται επι πληρωμή οι αντίχριστοι!!!

 6. Καταρχην ειμαι ο ΠΟΕΧΑΝΙΑ, οσο για τις εμμονες, ειναι αστειο εδω μεσα να μιλατε για τις εμμονες των αλλων οταν εχετε κανει ενα μπλογκ με ειδικοτητα στον ριζοσπαστη 902 και Τ

  Και δεν ειναι εμμονεις, παρατηρησεις ειναι, θα μου απαντησει κανεις ή συμφωνειτε με αυτα που λεω;

 7. ΠΑΝΑΓΗ………Ετσι είπε η Παπαρήγα…??…..ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ…
  ”Ξέχασες” Παναγή νά βάλεις ολόκληρη τή φράση…..
  που αποδεικνύει….οτι είσαι ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ….

  O TΡΟΠΟΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΟΥ ΑΝΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ…..ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΤΗΤΑΣ ΣΟΥ

  ΒΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΈΧΕΙ…..ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

  ….για την απονιά σου άννα
  έπεσα στο Σηκουάνα……..

  ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ …ΚΑΛΙΑΡΝΤΑ…ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΞΕΡΩ ΚΑΛΑ!!!!

 8. Poexania καλή μου, να κουλαρουμε λίγο. Να κόψουμε τους χαρακτηρισμούς, πρώτον. Και δεύτερον, τις εμμονές μας να τις βγάζουμε και σε καμιά άλλη παραλία…

 9. Παντως το να παιρνεις μια φραση αποσπασματικα απο κατι ολοκληρωμενο που ειπε ο αλλος για να δημιουργησεις τις δικες σου εντυπωσεις λεγεται γκαιμπελισμος ειτε το θελετε ειτε οχι.
  Επισης περιμενω απαντηση επι τις τοποθετησεως μου παρακατω, εκτος και αμα οτι γραφετε το γραφετε για να τα λετε μεταξυ σας.

  Και προς αποκατασταση τις αληθειας ιδου οι δυο επιμαχοι παραγραφοι, αν εσυ αυτο το μεταφραζεις σε «Οποιος διαφωνει ειναι αγραμματος» και δεν εισαι προβοκατορ, τοτε εισαι αγραμματος γιατι δεν ξερεις πραγματικα τι διαβαζεις:

  Διάβαζα π.χ. στον προσυνεδριακό διάλογο – κι εσείς βεβαίως θα διαβάσατε – ότι στην Ελλάδα υποχώρησε λέει η ανάπτυξη του καπιταλισμού γιατί κλείσανε επιχειρήσεις. Μα αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, φέρνει κρίση, φέρνει συγκέντρωση. Και υποχωρεί, λένε, ο καπιταλισμός, αν είναι δυνατόν! Δηλαδή είναι μη αναπτυγμένος ο καπιταλισμός λόγω κρίσης! Δηλαδή βλέπει κανείς, σύντροφοι, τι συμβαίνει, όταν στελέχη είμαστε και αγράμματα. Και τα στελέχη δε δικαιολογούμαστε να είμαστε αγράμματα, να είμαστε μάλιστα μέλη της ΚΕ μερικά χρόνια και να είμαστε αγράμματοι! Εντάξει, πιο συγκαταβατικά μπορεί να το δει κανείς και να μη φαίνεται η αγραμματοσύνη μας στις σχετικά εύκολες στιγμές, αλλά όταν επέρχεται ο φόβος της σύγκρουσης, η προσωπική υποχώρηση κ.λπ., τότε τι γίνεται με την αγραμματοσύνη;

  Γιατί, άμα έχεις και δυσκολίες και είσαι κι αγράμματος βράστα κι άστα, πού πάει το πράγμα. Γιατί δεν θεωρώ, ότι χρειάζεται εδώ να κάνω κάποια άλλη εκτίμηση συγκεκριμένη γύρω απ’ αυτά τα πράγματα. Και μ’ αυτή την έννοια και τα μέλη του Κόμματος απέναντι στα στελέχη πρέπει να είναι πάρα πολύ αυστηρά. Να είστε απέναντι σε μας στα στελέχη γιατί η αγραμματοσύνη δεν βοηθά, είναι αυτό που είπε ένας σύντροφος, ούτε η γνώση αρκεί χωρίς τη δράση, αλλά ούτε μόνο η δράση. Ο προηγούμενος σύντροφος πολύ σωστά έδωσε αυτήν την πλευρά ότι άμα ξέρεις τα πράγματα, αλλά δε δρας σε κάποια στιγμή θα απογοητευτείς ή θα είσαι έξω απ’ τη ζωή, γιατί θα έχεις απ’ τα βιβλία τις θέσεις, αλλά δε θα έχεις τη δράση ή άμα δρας χωρίς να ξέρεις, τότε θα απογοητευτείς και θα πανικοβληθείς κυριολεκτικά.

 10. Αγαπητή Αννα, είμαστε ένα μπλογκ που θέλει να έχει πολιτικό πολιτισμό. Παρακαλουμε, χαρακτηρισμοί όχι εδώ. Αν έχεις άποψη, την καταθέτεις. Τα υπόλοιπα, είναι εκ του περιττού

 11. ΠΑΝΑΓΗ………Ετσι είπε η Παπαρήγα…??…..ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ…
  »Ξέχασες» Παναγή νά βάλεις ολόκληρη τή φράση…..
  που αποδεικνύει….οτι είσαι ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ….

 12. ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ….ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ!!!!! (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 24-25/3)
  Τάδε έφη Αλεξάνδρα Παπαρήγα…ισόβεια γραμματέας ΚΚΕ…..

  …το σχόλιο μου…..

 13. Οσο για το που πήγαν οι ψήφοι του λαου, το βλέπουμε πολύ καλα, μιας και οι αριστερες, οι δεξιες, και οι ακροδεξιες αυταπατες καλα κρατουν. Αυτος λοιπον που εφυγε απο το ΚΚΕ και ψηφισε Συριζα, το εκανε επειδη ειχε πολύ ορθό κριτήριο και όχι επειδή πήγε προς τα εκει που του χαιδευανε τα αυτια περισσότερο. Ας τους χαίρετε λοιπον και τους Αλεξουληδες του και τους Καμμενους του…

 14. Δ.Π. Αυτος ο πονος σου, που σε τρωει, για τον ριζοσπαστη και το κκε συγκρινεται μονο με τους πονους της γεννας.
  Δεν με πειραζει το μισσος σου για το κομμα και τα οργανα του, ουτε ο πρωτος θα εισια ουτε ο τελευταιος.
  Το σιχαμερο ειναι οτι το παιζεις και ευαισθητος, οτι νοιαζεσαι για το κομμα και για την τυχη του, ενω ειναι εκ του ηλιου φαεινοτερο οτι αυτο που σε νοιαζει ειναι να παρει την κατω βολτα για να χαρεις. Και εδω ουτε πρωτος ουτε τελευταιος εισαι, τουλαχιστον δινεις και σε εμας λιγο χαρα που καταλαβαινουμε ποσο σε ποναει που το κομμα δεν καταθετει τα οπλα στα δυσκολα και το παλευει, που δεν παιρνει το δρομο της ληθης οπως εχεις κανει εσυ και τοσοι αλλοι.

  Οσο για την επιστολη αυτην στον προσυνεδριακο και τα ποσοστα του κομματος
  το 90/100 της πτωσης οφείλεται, οχι στην κακη μας «καμπάνια», αλλά στο γεγονος οτι στην καμπανια μας λεγαμε την αλήθεια, ποια αλήθεια ειναι αυτή; Ότι ο λαός έπρεπε να αλλάξει μυαλα και συνήθειες, με αυτον τον μπουσουλα λοιπον, ο λαος που θα ερχεται μαζι μας απο τώρα και στο εξής, θα ξέρει που πηγαίνει και γιατί, για αυτό και θα αποτελέσει την πρωτοπορία, σε πείσμα όλων όσων έχουν περάσει στην πλευρά του αντιπάλου όπως έκανες εσύ.