Μάρτυρες- ήρωες οδηγούνε…

Standard

neurosp-belog

Επέτειος της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη, του Δημήτρη Μπάτση, του Ηλία Αργυριάδη και του Νίκου Καλούμενου σήμερα. Μια μαύρη επέτειος στην Ιστορία της Ελλάδας καθώς οι τέσσερις εκτελέστηκαν για τις ιδέες τους αχάραγα ακόμα, υπό το φως των προβολέων. Με τα χέρια  μελών του στρατιωτικού αποσπάσματος να τρέμουν, όπως δείχνουν οι «χαριστικές βολές». Σε ολόκληρο τον κόσμο, κανένας μελλοθάνατος δεν στήθηκε στο απόσπασμα μέσα στη νύχτα. Ο τρόμος, το προσκυνητό σε κυρίαρχους και – προπαντός- επικυρίαρχους  και η ανομία συμβασίλευσαν στο Γουδή, καθώς ξημέρωνε η 30ή Μαρτίου του 1952.

Τα ζεστά ακόμα σώματα παραχώθηκαν όπως- όπως σε όσους τάφους  βρέθηκαν ανοιχτοί στο Γ’ Νεκροταφείο, αφού οι γειτονιές είχαν ξυπνήσει και ξεσηκωθεί με το φοβερό άγγελμα και άνθρωποι από τις γύρω περιοχές έσπευσαν στο κοιμητήριο. Τρία χρόνια μετά, οι τάφοι αδειάστηκαν προφανώς με άνωθεν εντολές και έγιναν νέες ταφές. Ο τάφος του Νίκου Μπελογιάννη και της συντρόφου του Ελλης Παπά, με τα αγριολούλουδα να υποδηλώνουν την κυριαρχία της ζωής επάνω στον θάνατο, γέμισε σήμερα λουλούδια που απέθεταν ευλαβικά και σιωπηλά άνθρωποι οι οποίοι εμπνέονται από το παράδειγμά τους. Όπως και ο τάφος του Δημήτρη Μπάτση, στον οποίο οι άγνωστοι άφησαν βιολέτες.

Οι άνθρωποι θυμούνται και τιμούν την άδολη θυσία τους. Αυτή που υπήρξε, και όχι εκείνη που κάποιοι αποφάσισαν ότι υπήρξε. Την Ιστορία γράφουν οι νικητές. Οι κάθε είδους νικητές. Και τη γράφουν κατά το δοκούν. Δεν είναι έρμαιο μόνο των αυταρχικών και σκοταδιστικών καθεστώτων, αλλά ακόμη και των θεωρουμένων ως πιο δημοκρατικών. Σε κάθε χώρα, σε κάθε καθεστώς, οι ιθύνοντες τη χρησιμοποιούν ως ιδεολογικό μηχανισμό, ξαναγράφοντάς την και παραποιώντας την κατά βούλησιν.

Και αυτό δεν συμβαίνει μονάχα στον αντίπαλο. Ο Σταλινισμός –και ιδιαίτερα το ΚΚΕ από τη δεκαετία του 30 και μετά- έχουν μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Δεν ξαναγράφουν μόνο την Ιστορία της χώρας ή του Κόμματος, αλλά και την προσωπική ιστορία του καθενός. Το Κόμμα αποφασίζει τι θα κάνεις (πράγμα αυτονόητο), και τι έχεις κάνει στη ζωή σου- όχι μόνο την κομματική ζωή. Με χαρακτηριστική άνεση άνθρωποι διαγράφηκαν, κατασυκοφαντήθηκαν, αποκαταστάθηκαν, ξανασυκοφαντήθηκαν…

Και οι αποδείξεις

«Μάρτυρες- ήρωες οδηγούνε»,  όμως οι μάρτυρες και οι ήρωες κάποτε εξαντλούνται. Ευτυχώς για τη Δημοκρατία, την Κοινωνία και τον Ανθρωπο, οι καιροί δεν βγάζουν ήρωες, επειδή καμιά εξαιρετική κατάσταση δεν το απαιτεί, ούτε και τους δημιουργεί. «Αλλίμονο στους λαούς που έχουν ανάγκη από ήρωες» έχει πει ο Μπρεχτ. Σύντροφος- σύντροφος, αλλά… καλλιτέχνης. Δεν είναι ανάγκη να τον λάβουν υπόψη τοις μετρητοίς. Το Κόμμα, χρειάζεται ήρωες. Αν δεν υπάρχουν, θα πρέπει να ανακαλυφθούν (καθότι, το Κόμμα, όπως η Φύση, σε αυτό τον τομέα απεχθάνεται το κενό. Για άλλους λόγους το δεύτερο). Δεν χρειάζεται να είναι καν εν ζωή. Αν μάλιστα έχουν θυσιαστεί, ακόμα καλύτερα. Αποτελούν παράδειγμα για τους επόμενους που θα στηρίξουν τα θεμέλια της πυραμίδας με τις ανθρωποθυσίες.

Δεν είναι ο καθένας άξιος να γίνει ήρωας. Δεν είναι ο καθένας άξιος να αποκατασταθεί. Ο κοσμαγάπητος Καπετάνιος Αρης, ο άνθρωπος που έγινε αυτοβούλως παρανάλωμα στη φωτιά της επανάστασης και της ελευθερίας, είχε, ας πούμε, … κουσούρια. Ετσι, το ΚΚΕ τον αποκαθιστά πολιτικά, όχι όμως και κομματικά. Γιατί; Επειδή, αν και είχε δίκιο ως προς την τακτική που ακολούθησε η ηγεσία, δεν υποτάχθηκε στα όργανα. Κι αν τολμάς να έχεις άποψη, ακόμα και αν αυτή είναι σωστή, δεν έχεις δικαίωμα…. δια να αποκατασταθείς. Χαρακτηριστικό- και ανατριχιαστικό- το απόσπασμα ομιλίας στελέχους στη Λαμία κατά την εκδήλωση- δήθεν- αποκατάστασης, όπως αλιεύθηκε από τον «Ριζοσπάστη»:

«Το ίδιο το Κόμμα αργότερα υιοθέτησε αυτή τη θέση για τη Βάρκιζα και ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο πολύτιμη θα ήταν η συμβολή του Αρη Βελουχιώτη στον ένοπλο λαϊκό αγώνα που ακολούθησε τα χρόνια 1946-49 αν είχε πειθαρχήσει και δεν οδηγούνταν στην τραγική κατάληξη». Τι μιζέρια!

Α λα καρτ αποκατάσταση έγινε για τον Νίκο Βαβούδη, ο οποίος ανακηρύχθηκε ήρωας του σοσιαλισμού.  Η αποκατάσταση του Πλουμπίδη έγινε κι αυτή σε εκδήλωση αντιστασιακών. Ο μεγάλος αδικημένος αποκαταστάθηκε ως «πιστός σύντροφος» χωρίς πολλά- πολλά. Κομματική αποκατάσταση δεν έχει γίνει, παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται περί του αντιθέτου. Εγινε μονάχα «αποκατάσταση μνήμης…» των Γ. Σιάντου, Κ. Καραγιώργη και Ν. Πλουμπίδη, και ως τέτοια διατυπώθηκε στην ανακοίνωση της 9ης Ολομέλειας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, τον Αύγουστο του 1958.  Οφείλουν πολλά στον Νίκο Πλουμπίδη, του δίνουν ψήγματα. Εχουν λόγους. Τι να πουν; Οτι είχε κάνει λάθη επί λαθών ο Ζαχαριάδης; Και μετά, πώς θα τον αποκαθιστούσαν και αυτόν; Διότι σε αυτό στόχευε όλη η εκστρατεία αποκαταστάσεων.

Φτάνουμε  μοιραία και στην περίπτωση Ζαχαριάδη. Αν κανείς αμφιβάλλει ότι οι αποκαταστάσεις ήταν α λα καρτ, ας τη μελετήσει. Εκανε όσα έκανε, έγιναν όσα έγιναν. Δεκαετίες μετά τον θάνατό του στο παγωμένο Σουργκούτ της Σιβηρίας, και ενώ ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι κάποιες από τις αποφάσεις ή τις πράξεις του ήταν λάθος, (καλά… μικρολαθάκια, μη νομίζετε), το ΚΚΕ έρχεται να τον αποκαταστήσει. Πώς όμως; Εντελώς. Απαλλάσσοντάς τον από κάθε σφάλμα. Αποχή; Αποκήρυξη του Αρη; Οπλο παρά πόδα; Προσωπολατρεία; Εξόντωση όσων θεωρούσε «επικίνδυνους» να εκλεγούν στη θέση του; Ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς; Αναταραχή στις κομματικές οργανώσεις και μέχρι μάχες σώμα με σώμα στην Τασκένδη; Αντε καλέ. Υπερβολές. Ο «Ριζοσπάστης» και πάλι θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους:

«Η ιστορική μελέτη» γράφει,  «δείχνει ότι για τις αντιφάσεις, τις καθυστερήσεις και τα λάθη που έγιναν από ΚΚ και από το ΚΚΕ στη μακρόχρονη ηρωική πορεία του, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι αντιφάσεις στη στρατηγική του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Ο Ζαχαριάδης σε πολλά επιβεβαιώθηκε. Η στάση του και η κατεύθυνσή του αποδείχτηκαν από την ίδια την πορεία των γεγονότων σωστές, αποδείξανε ότι ήταν αλύγιστος επαναστάτης.»

Ένα εύλογο ερώτημα βέβαια είναι, τι χρειαζόταν η αποκατάσταση του Ζαχαριάδη, αφού αποκαθιστώντας τον Στάλιν, αυτόματα αποκαθιστά κανείς και όλους τους Αποστόλους και Διακόνους του: Μπέρια, Ενβέρ Χότζα, Τσαουσέσκου, Γιαρουζέλσκι. Μνησθητί μου Κόμμα (τους) και (καθόλου) θαυμαστά τα έργα σου…

Αλλά ακόμα και οι οπαδοί του ΚΚΕ/ φίλοι/ ή και μέλη, δεν συμβιβάζονται με την λειψή αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη. «Και λίγα λόγια για την απόφαση που πήρατε για την αποκατάσταση του θρυλικού ΑΡΗ, που μου έχει καθίσει κόμπος» γράφει ο Γιώργος Λ. στον προσυνεδριακό διάλογο. «Ενεργώντας το Κόμμα με ταχύτητα …φωτός, μετά εξήντα χρόνια, τον αποκατέστησε πολιτικά κρίνοντας ότι δεν του άξιζε και η κομματική αποκατάσταση. Εδωσε έτσι το δικαίωμα σε κάθε λωποδύτη να τον κάνει κάδρο στο γραφείο του, να παριστάνει το σοσια-ληστή, να καπηλεύεται τ’ όνομά του και ν’ αποκομίζει οφέλη. Τον αποκήρυξαν τότε, έβγαλαν φιρμάνι να μην του δίνουν ούτε ψωμί ούτε νερό απ’ όπου περνάει, τον είπαν δηλωσία και μιζέρια, γιατί δεν πειθάρχησε στις όπως αποδείχτηκαν λάθος αποφάσεις της τότε ηγεσίας. Και ίσως τότε να είχε νόημα αυτή η πράξη γιατί δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τους …φίλους μας τους Αγγλους. Ο πανδαμάτωρ όμως χρόνος τον δικαίωσε ενώ οι χειρισμοί της ηγεσίας έφεραν ολέθρια αποτελέσματα. Διέλυσαν τον αξιόμαχο εθελοντικό εμπειροπόλεμο ΕΛΑΣ, γέμισαν οι φυλακές και τα ξερονήσια και όταν χρειάστηκε να ξαναπάρουν τα όπλα κοίταζαν να ξαναφτιάξουν στρατό στρατολογώντας πολλές φορές με το ζόρι. Ο εθελοντής εντάσσεται συνειδητά στον αγώνα, έχει ιδανικά, ξέρει γιατί πολεμάει. Ο στρατολογηθείς παρά τη θέλησή του παραμονεύει και μόλις του δοθεί ευκαιρία, λάκισε. Γιατί λοιπόν τον ξαναδολοφονείτε;»

Πάσα απάντηση, θα εκτιμηθεί. Προς το παρόν, υπάρχει μια ερώτηση: σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πόρταλ 902.gr η Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε στεφάνι χθες στον τάφο του Μπελογιάννη. Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, άφησε λίγα κόκκινα γαρίφαλα. Μήπως μπορείτε σύντροφοι να βγάλετε μια απόφαση που να λέει τι ακριβώς έβαλε στον τάφο του Νίκου Μπελογιάννη η σ. Αλέκα; Και πού είστε; Στον ίδιο τάφο είναι και η Ελλη Παπά…

*Στο κείμενο υπάρχουν εκτεταμένα αποσπάσματα που έχουν περιληφθεί στο βιβλίο των Νίκου Μπελογιάννη και Αγγελικής Κώττη «Σταλινισμός, η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία» (εκδόσεις Αγρα).

Το σκίτσο είναι του Κώστα Κουφογιώργου, ειδικά για τον Νευροσπάστη.

35 responses

 1. Παράθεμα: Η σκοπίμως λειψή αποκατάσταση του Μπελογιάννη από το ΚΚΕ | Ε.ΠΑ.Μ Πάτρας

 2. Αγαπητά τρολ συμπαθούντες του ΚΚΕ, αυτό δεν είναι διάλογος. Δεν προάγεται δηλαδή η σκέψη,η θεωρία, η δημοκρατία, ο προβληματισμός. Μόνο την «κασέτα» σας επαναλαμβάνετε. Τα ίδια και τα ίδια. Θεωρήστε το ως μήνυμα προειδοποίησης. Τέρμα οι ιταμές δημοσιεύσεις. Η ανοχή μας στη διαφορετική άποψη δεν σημαίνει ανοχή και στις ανοησίες.

 3. Αυτο να το προσεξεις thersitis. Το γαρ πολυ τηε θλιψης γεννα παραφροσυνη. Εγω παντως δεν σε λυπαμαι. Μεροκαματο βγαζεις. σε καταλαβαινω…

 4. ΑΡΧΙΖΩ ΚΑΙ ΣΕ ΛΥΠΑΑΜΑΙΙ ΦΙΛΑΡΑΚΟ. GIA NIVA

  ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ.

  ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟΣ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΚΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ.

  ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΕ ΚΑΤΙ.

  ΟΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ, ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΤΗΣ. ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΑΚΟΜΑ Η ΩΡΑ.

  ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΑΙ. ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΨΗ ΤΟΥΣ.

  ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ΠΑΝΤΑ.

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ

  ΧΑΧΑ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 5. Και ρωτω τα «παιδια» εδω μεσα:

  Ποια η γνώμη σας για την μεγάλη εκτιμηση που είχε ο Μπελογιαννης απέναντι στο πρόσωπο του Σταλιν;

 6. Γιατι εσυ μονο σε ασφαλιτες αποκαλυπτεις τις πολιτικες σου πεποιθησεις; Κρυφες τις κρατας; Να ξερεις παντως οτι ο ερωτας και το μισ(σ)ος για το ΚΚΕ δεν κρυβονται. Περα απο το μισος σου για το ΚΚΕ δεν νομιζω να εχεις και κάποιον αλλο πολιτικο προσανατολισμο. Εκτος βεβαια απο το να γινεσαι συνειδητο κομματι ολου εκεινου του μηχανισμου που βοηθα το καπιταλιστικο συστημα να διαιωνιζεται.

 7. Οφείλω να ομολογήσω πως εντυπωσιάστηκα απο την επιστημονική ανάλυση περι γεννετικής, και διασταύρωσης διαφορετικών ειδών του ζωικού βασιλείου,με λαμπρό αποτέλεσμα την γέννηση των επιθυμιτών τσογλανίων.
  Βεβαίως η επιστήμη έχει προοδεύσει τόσο,που υπό τις κατάλληλες προυποθέσεις τα πάντα είναι δυνατά.
  Ακόμα και η σύζευξη τσογλανίων με τσογλάνια,παρότι πρόκειται για καραμπινάτη αιμομιξία.
  Οι τερατογεννέσεις που ακολουθούν,απλά περιλαμβάνονται στις παράπλευρες απώλειες.

 8. thersitis και τι σε νοιαζει παλικαρι μου ή κοριτσι μου η οικογενειακες μου καταβολες; Της ασφαλειας εισαι και θελεις να ενημερωσεις τον φακελλο μου;

 9. «thersitis τα εχεις μπερδεψει εντελως ολα. ετσι δεν θα περιμενα να μπορεις να ξεχωρισεις την διαφορα του τσογλανιου που εχει και πατερα και μανα, απο τον μουλο που ειναι διασταυρωση διαφορετικων ειδων, οπως ας πουμε της ΓΑΔΑ με τον Περισσο…»

  Δημητρη, εσυ εισαι βρε; Τι μου κανεις ατιμουλικο;

 10. Τζαμοσπάστης

  ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΟΗΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΟΥΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΛΕΣ.

  ΧΑΧΑ

  ΦΙΛΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΙΑ ΣΑΣ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 11. TO ΠΟΙΟΣ ΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ GIA NIVA

  ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ.

  ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ.

  ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ.

  ΑΓΩΝΩΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΤΣΟΓΛΑΝΙ ΕΙΣΑΙ;

  ΔΕΜ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΞΕΣΤΟΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙΣ

  ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑΣ ΑΛΛΟΣ.

  ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΝΙΩΘΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΚΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ;

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 12. Γειά σας,στην υγειά σας,στην υγειά μας ρε παιδιά και πάει λέγοντας.
  Ποιός είσαι ρε φίλε;Ο Παπαδόπουλος που κάθε Σάββατο πίνει στη υγειά των κορόιδων;
  Εδώ κορόιδα πάντως δεν θα βρείς.Ψάξε αλλού.

 13. thersitis τα εχεις μπερδεψει εντελως ολα. ετσι δεν θα περιμενα να μπορεις να ξεχωρισεις την διαφορα του τσογλανιου που εχει και πατερα και μανα, απο τον μουλο που ειναι διασταυρωση διαφορετικων ειδων, οπως ας πουμε της ΓΑΔΑ με τον Περισσο…

 14. ΧΑΧΑ

  ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

  ΜΙΑ ΚΑΙΡΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΑ ΟΣΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ.

  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟΨΗ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΑ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.

  ΚΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ.

  ΕΝΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΗΘΟΣ.

  ΚΑΙ ΤΟΛΜΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ.

  ΕΝΩ ΤΟ ΚΟΜΑ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΟ Σ’ ΟΛΟΥΣ ΚΙΑ ΣΕΙΣ ΤΟ ΛΟΙΔΩΡΕΙΤΕ.

  ΒΓΑΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ.

 15. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ Κ ΟΧΙ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

  Σύντροφοι και συντρόφισσες!

  Σήμερα σ” όλες τις γωνιές του κόσμου εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι, μυριάδες αμέτρητες απλοί άνθρωποι, εύχονται από τα βάθη της καρδιάς τους χρόνια πολλά στο Στάλιν.

  Ποτέ κανένας άνθρωπος στον κόσμο ύστερα από τον Λένιν δε…..
  συγκέντρωσε τόσα βουνά αγάπης και αφοσίωσης, αλλά και τόσους σωρούς από λυσσασμένο μίσος. Για κάθε τίμιο άνθρωπο, για κάθε αγωνιστή του δίκιου και της λευτεριάς, για την ατελείωτη φάλαγγα των κομμουνιστών, ο Στάλιν είναι ο σοφός δάσκαλος, ο αγαπημένος φίλος, ο δοξασμένος αρχηγός. Είναι η καρδιά της καρδιάς μας. Είναι ο «μπάρμπας» όπως με μια λέξη τον ονομάζει χαϊδευτικά ο λαός μας. Και αντίθετα για όλους τους εκμεταλλευτές, για όλους τους εχθρούς της προόδου, ο Στάλιν είναι ο πιο μισητός αντίπαλος, ο πιο φοβερός εφιάλτης τους και στον ύπνο και τον ξύπνιο τους.

  Σήμερα ο Στάλιν ενσαρκώνει τους πόθους και τις επιθυμίες, τις ελπίδες και τα όνειρα εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η προσωποποίηση μιας ολόκληρης εποχής, της πιο ιστορικής εποχής, που γνώρισε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα, της μεγάλης σταλινικής εποχής, της εποχής του Κομμουνισμού. Γι” αυτό είναι και μεγάλος.

  Στην ιστορία πολλούς είπανε και λένε μεγάλους. Όμως πολλοί λίγοι αξίζουν αυτόν τον τίτλο. Μεγάλος δεν μπορούσε να είναι ένας τυχοδιώκτης σαν τον Χίτλερ, που δοκίμασε να γυρίσει την ιστορία προς τα πίσω και ματοκύλισε τον κόσμο. Ούτε μπορεί να “ναι ποτέ μεγάλος ένας εγκληματίας σαν τον Τσόρτσιλ, τον εχθρό κάθε προοδευτικού κινήματος, τον εμπρηστή ενός νέου πόλεμου. Ο Στάλιν όμως είναι και παραείναι μεγάλος, όπως είναι κι ο Λένιν και ο Μαρξ. Ένας Ρώσος μαρξιστής, πολύ σωστά είπε ότι μεγάλος άνδρας είναι εκείνος που «βλέπει μακρύτερα από τους άλλους και θέλει δυνατότερα από τους άλλους». Το «να βλέπεις μακρύτερα από τους άλλους», σημαίνει να βλέπεις ότι η ιστορία κινιέται προς τα μπρος, προς την πρόοδο και ταυτόχρονα να συλλαμβάνεις κάθε φορά τους νόμους αυτής της κίνησης. Και το «να θέλεις δυνατότερα από τους άλλους», σημαίνει να “χεις όλη την αλύγιστη θέληση και δύναμη που χρειάζεται, για να μπεις επικεφαλής αυτής της ιστορικής κίνησης, να συντρίψεις κάθε παλιό και σάπιο και να οδηγήσεις την ανθρωπότητα σ” έναν καινούργιο πιο πολιτισμένο, πιο ευτυχισμένο και πιο χαρούμενο δρόμο.

  Σήμερα κανένας δε βλέπει μακρύτερα από τον Στάλιν και κανένας δεν έχει δυνατότερη θέληση από τον Στάλιν. Και βλέπει μακρύτερα από κάθε άλλον ο Στάλιν, γιατί στάθηκε ο καλύτερος, ο πιο πιστός μαθητής και συνεχιστής του έργου του Μαρξ και του Λένιν. Γι” αυτό είναι καταπληκτική η δύναμη της επιστημονικής του πρόβλεψης. Όταν μιλάει ο Στάλιν, μιλάει η ζωή, η αλήθεια, η πείρα ολόκληρων αιώνων. Στα λόγια του καθρεφτίζεται ολοζώντανο το παρόν και ζωγραφίζεται με ακρίβεια το μέλλον. Ο,τι λέει ο Στάλιν γίνεται. Είπε πριν την επανάσταση ότι μπορεί η Ρωσία να ανοίξει πρώτη το δρόμο προς τον Σοσιαλισμό και τον άνοιξε. Είπε ότι μπορεί να ανοικοδομηθεί ο Σοσιαλισμός στη Ρωσία και ανοικοδομήθηκε. Είπε από το 1925 ότι θα νικήσει η Κινεζική Επανάσταση και νίκησε. Είπε, όταν ο Χίτλερ ήταν παντοδύναμος ότι ο Χιτλερισμός θα συντριβεί και συντρίφτηκε. Είπε ότι θα ανοικοδομηθεί ο Κομμουνισμός στη Ρωσία και ανοικοδομείται. Κι όταν σήμερα ο Μαλένκοφ, ένας από τους πιο καλούς μαθητές του Στάλιν, λέει πως «αν οι ιμπεριαλιστές εξαπολύσουν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ο πόλεμος αυτός θα ναι ο τάφος όχι μονάχα για μερικά καπιταλιστικά κράτη ξεχωριστά, μα για ολάκερο τον Καπιταλισμό, ποιος αμφιβάλλει ότι κι αυτό θα γίνει;».

  Κι έχει την πιο δυνατή θέληση ο Στάλιν, γιατί η πίστη του είναι βουνό και η επίμονη του αμέτρητη. Για τον Στάλιν, δεν υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες αξεπέραστες, δεν υπάρχουν φρούρια απόρθητα. Πρωταθλητής στην σκληρή πάλη για τον παγκόσμιο Κομμουνισμό, ο Στάλιν διαπαιδαγωγεί όλα τα στελέχη του με το ίδιο του το παράδειγμα στην πάλη με τις δυσκολίες, υπόδειγμα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας.

  «Να μην αμφιβάλλετε σύντροφοι», γράφει το 1929 στις οργανώσεις και τα μέλη του κόμματος που τον ευχήθηκαν για τα 50χρονα του, «να μην αμφιβάλλετε ότι είμαι έτοιμος και τώρα και πάντοτε να δώσω στην υπόθεση της εργατικής τάξης, της προλεταριακής επανάστασης και του παγκόσμιου Κομμουνισμού, όλες μου τις ικανότητες κι αν χρειαστεί ακόμα και την τελευταία σταγόνα από το αίμα μου».

  Ποιος από τους αντίπαλους μας έχει να επιδείξει παραδείγματα αυτοθυσίας στα «ιδανικά» τους; Μήπως ο Τρούμαν και ο Άτλι; Μήπως ο Τσαλδάρης και ο Φράνκο; Ή μήπως η βασίλισσα της Ολλανδίας ή ο Τσαγκ Κάι Σεκ; Τα «ιδανικά» τους, αυτά που λένε ιδανικά, είναι ψεύτικα, κάλπικα. Γι” αυτό και οι ίδιοι είναι κάλπικοι και η ιστορία θα τους πετάξει στα σκουπίδια της. Τους μεγάλους ήρωες τους γεννούν τα μεγάλα ιδανικά, το ιδανικό του Κομμουνισμού. Αυτό ζει ακόμα κι όταν πεθαίνουν.

  «Θα έπαιρνα τον ίδιο δρόμο, αν θα ξανάρχιζα τη ζωή μου, γιατί ο Κομμουνισμός είναι τα νιάτα του κόσμου», γράφει λίγες στιγμές πριν τουφεκιστεί από τους χιτλερικούς ο αλησμόνητος Γάλλος διανοούμενους Γκαμπριέλ Περί. Και μια Κινέζα κομμουνίστρια, που καταδικάστηκε σε θάνατο, φωνάζει στους στρατοδίκες της: «Εγώ ξέρω γιατί έζησα και γιατί πεθαίνω. Εσείς μπορείτε να μου πείτε γιατί ζείτε;»». Ο Βούλγαρος Λιουτιμπρότσκι, την ώρα που θα του περνούσαν οι δήμιοι το σκοινί στον λαιμό, γράφει στον πατέρα του, που λύγισε και του προτείνει να αποκηρύξει το κόμμα του για να σωθεί: «Τι μας χρειάζεται, πατέρα, η ζωή μας, αν σώζοντάς την μείνουμε μονάχα ζωντανά πτώματα που βρομούν; Θα βαδίσω προς την κρεμάλα ήσυχος και χαρούμενος με καθαρή τη συνείδηση, ότι στη σύντομη, μα γεμάτη αγώνες για τη λευτεριά ζωή μου, δε ντρόπιασα ούτε το όνομα του κόμματος, ούτε το δικό σου, πατέρα. Και με το σκοινί στο λαιμό σας φωνάζω: Ψηλά το κεφάλι πατέρα, αγαπημένη μου γυναίκα, μικρό μου παιδί, που δε σε είδα ποτέ…». Ακόμα ο Χρήστος Φιλίδης γράφει το ’43 στην αδελφή του, όταν πάνε να τον εκτελέσουν: «Δεν έχει σημασία το πόσο θα ζήσεις και ποτέ θα πεθάνεις αλλά πώς θα ζήσεις και πώς θα πεθάνεις».

  Και ακόμα με το ιδανικό του Κομμουνισμού και με το παράδειγμα του Στάλιν διαπαιδαγωγήθηκαν και πρόσφεραν σήμερα, ο,τι πολυτιμότερο είχαν χιλιάδες Έλληνες κομμουνιστές, από τον αξέχαστο Αναστασιάδη μέχρι τον νεαρό αγρότη της πιο απομακρυσμένης γωνίας της χώρας μας. Ο,τι πιο αγνό και μεγάλο, ο,τι πιο αληθινό και ανθρώπινο, ο,τι δυνατό και ηρωικό έχει να δείξει η ιστορία σήμερα, αυτό γεννιέται από τις ιδέες του Κομμουνισμού, το εμπνέει ο Στάλιν, που ενσαρκώνει την αλύγιστη θέληση και απόφαση εκατομμυρίων μαζών για το γκρέμισμα της σκλαβιάς και το χτίσιμο μιας καινούργιας φωτεινής και χαρούμενης ζωής. Ο Στάλιν ανάθρεψε και διαπαιδαγώγησε το μεγάλο επιτελείο του κομμουνισμού, το Μάο Τσε Τουνγκ, τον Τορέζ, τον Τολιάτι, τον Ράκοσι, τον Πόλιτ, τον Γκότβαλντ, τον Τσερβενκόφ, τον Πικ, την Πασιονάρα, τον Ντεζ, τον Πρέστες, τον Ζαχαριάδη και τόσους άλλους αγαπημένους ηγέτες των λαών της γης.

  Γι” αυτό σήμερα από τη μια άκρη της γης ίσαμε την άλλη, ο Γάλλος εργαζόμενος, κι ο Ινδός δουλοπάροικος, ο Ιταλός εργάτης κι ο μαύρος της Αφρικής, ο Έλληνας αγρότης κι ο τσοπάνος της Μογγολίας, καθένας που κερδίζει το ψωμί του με τον ιδρώτα του, εύχεται στο Στάλιν από τα τρίσβαθα της καρδιάς του να ζει πολλά, παρά πολλά χρόνια.

  Αλλά, σύντροφοι, η καλύτερη τιμή, το λαμπρότερο δώρο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στον αγαπημένο μας Στάλιν θα είναι να προσπαθούμε όλοι, με μια επίμονη, αδιάκοπη προσπάθεια, να γίνουμε άξια παιδιά του. Το όνειρο κάθε αγωνιστή, πρέπει να ναι να μοιάσει όσο περισσότερο μπορεί με τον Στάλιν.

  Να διδαχτούμε από τη σοφία του, που με κρυσταλλένια λαμπρότητα και απλότητα βρίσκεται μέσα στα έργα του. Να μαθαίνουμε, όπως ο Στάλιν, να διδασκόμαστε από το λαό, από τις μάζες. Να διδαχτούμε από τις έξοχες οργανωτικές του ικανότητες, από τη δύναμη να διαλέγει τα στελέχη και να οργανώνει τον έλεγχο της δουλείας. Να μας γίνει παράδειγμα η ιδιωτική ζωή του, η απλότητα και η σεμνότητά του, η αποστροφή του στους θορυβοποιούς, τους φλύαρους, τους κόλακες και τους δουλοπρεπείς ανθρώπους.

  Σύντροφοι και συντρόφισσες!

  Σήμερα όλοι οι ταπεινοί και κατατρεγμένοι της γης ορκίζονται στ” όνομα του Στάλιν. Όλοι όσοι ζουν στην καταφρόνια πιστεύουν ότι θα γίνουν το παν, γιατί τον αγώνα τους τον καθοδηγεί ο Στάλιν. Κι όλοι εμείς οι Έλληνες αγωνιστές, πιστεύουμε πως έπαθλο του αγώνα μας θα ναι σύντομα η λαϊκοδημοκρατική σοσιαλιστική Ελλάδα, γιατί τον ηρωικό μας αγώνα τον παραστέκει ο Στάλιν και γιατί θα κάνουμε ο, τι μπορούμε να φανούμε αντάξιοι του μεγάλου μας δάσκαλου και αγαπημένου μας συντρόφου και φίλου.

  Στ” όνομα του Στάλιν, για τα μεγάλα μας ιδανικά, ποτίστηκε με το αίμα των ηρώων μας και κάθε γωνία της πατρίδας μας. Κι αν αυτή τη στιγμή μπορούσε μαζί μας να φωνάξουν οι πολιτείες και τα βουνά μας, οι κάμποι και τα χώρια μας, θα φώναζαν και θα λέγαν: Ζήσε ακόμα πολύ, παρά πολύ, μεγάλε Στάλιν!

  Ν. Μπελογιάννης
  Από λόγο του στους «συντρόφους» το 1949

 16. ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΣΜΟ τσογλανι (δηλαδη παιδι αγνωστου πατροσ και μητρος πολιτικα μιλωντασ παντα)

  ΟΧΙ ΕΧΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ, ΜΗΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΑΝΗΚΟΥΝ, ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.

  ΑΝ ΔΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΤΥΠΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΤΗΡΤΗΓΗΚΙΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΔΕΙΝΩΝ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΜΕΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΣ ΟΙΚΤΡΑ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.

  Ε ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ Ο ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΣΑΣ.

  ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ «ΤΙΜΗΤΕΣ»

  ΧΑΧΑ

  ΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ;

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 17. Ο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΡΘΕ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΚΕ.

  ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΔΑ.

  ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 18. Τι λετε ωρε τσογλανια (δηλαδη παιδια) της Αλεκας; Οτι αυτο το αντικομμουνιστικο μορφωμα που εδρευει στον Περισσο δεν θα αποκαταστησει ποτε κομματικά τον Αρη; Εχετε μηπως σκεφτει οτι κομματικη αποκατασταση του Αρη απο εσας θα ειναι η αισχροτερη συκοφαντια στην μνημη του;;;;

 19. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΚΙ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

  Τι έκανε η ΕΔΑ;
  Ως προς τις αντιδράσεις της ΕΔΑ, μετά τις εκτελέσεις, διαβάζουμε:
  «Οι επίσημες αντιδράσεις της ΕΔΑ για τις εκτελέσεις ήταν έντονες και σοβαρές, αλλά ήπιες στη φρασεολογία, προσαρμοσμένες στις τότε συνθήκες. Στις ανακοινώσεις της προβάλλεται περισσότερο η ανάγκη για γαλήνευση της χώρας, παρά εκείνο που είναι πια ένα τετελεσμένο συνταρακτικό γεγονός.
  Το βράδυ της Δευτέρας 31ηςΜαρτίου 1952, την άλλη μέρα δηλαδή από τις εκτελέσεις, στη συνεδρίαση της Βουλής, ο πρόεδρος της ΕΔΑ ζητά να του δοθεί ο λόγος πριν από την ημερήσια διάταξη. Ο πρόεδρος της Βουλής αρνείται. Υστερα από αυτό, οι οχτώ βουλευτές της ΕΔΑ αποχωρούν από την συνεδρίαση, ακολουθούμενοι και από τον ανεξάρτητο Μιχάλη Κύρκο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού καταθέτουν σχετικό έγγραφο στο προεδρείο. Η έγγραφη διαμαρτυρία τους για τις εκτελέσεις καταλήγει με έκκληση προς «τους αντιπροσώπους του έθνους, όσους πιστεύουν εις την εθνικήν ανάγκην της ειρηνεύσεως του τόπου, να αντικρύσουν το ελληνικό πρόβλημα ψύχραιμα χωρίς προκαταλήψεις και φανατισμούς, παραμερίζοντες τας ξενικάς επεμβάσεις»»! (Σπύρος Λιναρδάτος, «Από τον εμφύλιο στη χούντα», τ. Α΄, σελ. 436 – 437, εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ).
  Οι βουλευτές της ΕΔΑ αποχώρησαν από τη Βουλή, επειδή δε δόθηκε ο λόγος στον Πασαλίδη. Εκείνο όμως που θα είχε αξία ήταν οι καταθέσεις τους στο δικαστήριο ως μαρτύρων υπεράσπισης του Μπελογιάννη, κάτι που δεν έκαναν. Αλλά και δεν προσπάθησαν να κινητοποιήσουν κόσμο που θα πολιορκούσε τη φυλακή, για να παρεμποδίσει τις εκτελέσεις.
  Για το θέμα αυτό ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ελεύθερη Ελλάδα» μετέδωσε στις 11 Μάρτη 1952: «Στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου κ.α. συζητιέται πολύ το γεγονός ότι η ΕΔΑ και οι βουλευτές της κράτησαν και γύρω από τη δίκη, όπου ουσιαστικά δικαζόταν και η ΕΔΑ, και γύρω από τις κινητοποιήσεις για τη σωτηρία των δικασμένων σε θάνατο λαϊκών αγωνιστών, πολύ περίεργη ανεκτική και χλιαρή στάση. Συζητιέται και το γεγονός ότι στη δίκη δεν παρουσιάστηκαν (…) ούτε οι βουλευτές της ΕΔΑ, ούτε και ο Σαράφης…» (Αρχείο ΚΚΕ – Εγγραφο 313317).
  Υπάρχουν και απόψεις ότι σωστά έπραξαν οι βουλευτές της ΕΔΑ, που δεν πήγαν μάρτυρες υπεράσπισης! Διαβάζουμε: «Ετσι, ορθά (συν)εκτιμήθηκε από τους δημοκρατικούς παράγοντες της ΕΔΑ, αλλά και από τον κομμουνιστικό πυρήνα της, ότι μια δημόσια εμφάνιση βουλευτών της, ως μάρτυρες υπεράσπισης του Νίκου Μπελογιάννη στη δεύτερη δίκη για «κατασκοπεία», θα μπλοκάριζε την κυβέρνηση Πλαστήρα, και θα επιτάχυνε τη διαδικασία του Αν. Ν. 509/1947 για να διαλύσει την ΕΔΑ και να τη θέσει εκτός νόμου (…) Αυτός ήταν ο πολύ σοβαρός λόγος της μη εμφάνισης της επίσημης κοινοβουλευτικής ΕΔΑ στη διάρκεια της δεύτερης δίκης του Νίκου Μπελογιάννη» (Ντούντα Α. Κουσίδου – Σταύρος Γ. Σταυρόπουλος, «Η υπόθεση Νίκου Πλουμπίδη», σελ. 637, εκδόσεις «ΔΙΟΓΕΝΗΣ»).
  Υπήρχαν πράγματι λόγοι για μη διάλυση της ΕΔΑ. Η επιδίωξη της άρχουσας τάξης και του ιμπεριαλιστικού παράγοντα να διατηρούν στην Ελλάδα μια δημοκρατική βιτρίνα στις τότε συνθήκες ήταν μέσα στην τακτική τους και γιατί υπήρχε διεθνής κατακραυγή και κινητοποιήσεις, καθώς και καταγγελίες σε διεθνείς οργανισμούς για τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα. Αλλά και με βάση την ιστορική εμπειρία σήμερα, από τις αλλεπάλληλες προσπάθειες διάλυσης του ΚΚΕ ή ενσωμάτωσής του στο αστικό πολιτικό σύστημα, φαίνεται ότι η άρχουσα τάξη ήλπιζε να αξιοποιήσει την ΕΔΑ ως μοχλό κατά του ΚΚΕ, αξιοποιώντας ιδεολογικοπολιτικά δυνάμεις που συμμετείχαν στην ΕΔΑ.
  Ο χαρακτήρας αυτών των δυνάμεων της παρείχε τέτοιες δυνατότητες. Δυνατότητες που αυξάνονταν, εξαιτίας της ήττας του επαναστατικού κινήματος, της διασποράς των κομματικών δυνάμεων (πολιτική προσφυγιά – Ελλάδα) και των εντεινόμενων διώξεων. Η άρχουσα τάξη, έχοντας υπέρ της έναν σαφέστατα υπέρτερο συσχετισμό δυνάμεων, μεθόδευε το δικό της στόχο.
  Το θέμα της υπεράσπισης του Ν. Μπελογιάννη ήταν θέμα υπεράσπισης του ίδιου του ΚΚΕ. Φαίνεται πως εκτός από κάποιους συμμάχους του ΚΚΕ στην ΕΔΑ, δεν το υπερασπίζονταν και κάποια από τα τότε στελέχη του. Αλλωστε, η μετέπειτα πορεία και η διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 αυτό δείχνουν, αφού αυτά τα στελέχη του ΚΚΕ που δρούσαν τότε μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ, στη συνέχεια πέρασαν με τους οπορτουνιστές ηγέτες της δεξιάς Αναθεωρητικής Ομάδας που ηγήθηκαν στις τότε συνθήκες της επιδίωξης διάλυσης του ΚΚΕ, με τη μετατροπή του σε κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, ενώ σχημάτισαν ανάλογο τέτοιο κομματικό μηχανισμό, το λεγόμενο «ΚΚΕ Εσωτερικού».
  Ο Μ. Γλέζος, π.χ., γράφει για εκείνη την περίοδο: «Ποια πολιτική γραμμή έπρεπε να ακολουθηθεί; Από την ίδρυσή της το 1951, ως τη διάλυσή της το 1967, η ΕΔΑ αμφιταλαντεύονταν ανάμεσα σε δύο πολιτικές γραμμές. Στην ανεδαφική γραμμή που απαιτούσε να επιβάλει το ΠΓ του ΚΚΕ και στην προσγειωμένη πολιτική γραμμή που διαμόρφωνε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΔΑ (συνεργασία κομμουνιστών – σοσιαλιστών – αριστερών) άμεσα αντιμέτωπη με την ελληνική πραγματικότητα, όπως καθημερινά διαπλάσσονταν». (Ντ. Κουσίδου – Στ. Σταυρόπουλου, «Αριστερή Νεολαία Ελλάδας», σελ. 9).
  Τελικά, ποιο ήταν εκείνο που τροφοδότησε με τόση δύναμη τον Μπελογιάννη, που τροφοδότησε με τόση δύναμη εκατομμύρια Μπελογιάννηδες στην Ελλάδα και όπου Γης, ώστε να αντιμετωπίσουν με τόση περιφρόνηση το θάνατο; Ηταν δίχως αμφιβολία το όραμα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία αληθινής ελευθερίας. Ηταν η πίστη ότι αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. Οι νέες γενιές των κομμουνιστών ας κρατήσουν τα λόγια του Μπελογιάννη: «Αντλείς όμως απέραντες και ανεξάντλητες δυνάμεις από την πίστη σου στο Κόμμα και στη νίκη».
  (Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» ειδικό αφιέρωμα στο ένθετο «ΙΣΤΟΡΙΑ»)

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 20. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ……ΘΕΛΑΤΕ ΔΗΘΕΝ ΝΑ »ΥΜΝΗΣΕΤΕ» ΤΟΝ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
  ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΑ ΡΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ….!!!!
  ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΔΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  ΤΟΝ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ……….
  ΑΛΛΑ….ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  ΝΑ ΤΟΝ ΓΛΥΤΩΣΕΙ……??
  ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΕ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ…??
  ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΚΟΥ Ο ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΣ….ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ
  ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΑ…..ΑΝ ΕΜΠΑΙΝΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Ο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
  ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
  ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…
  ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ…..
  ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ….ΚΑΙ ΗΤΑΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ…

 21. KAI NA ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΙΑΣ.

  ΤΟ ΝΑ ΤΙΜΑΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΖΕΙΣ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙΣ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΙΣΕΙΣ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΖΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ, ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΙΑ Η ΟΧΙ.

  ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΚΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ.

  ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΦΡΑΞΙΙΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΟΠΩΣ ΚΙΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΗΣ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 22. ΚΑΙ ΕΝΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ. ΕΝΩ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΣΕΝΑ admin ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ. ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΤΑΧΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ.
  Αλλά ακόμα και οι οπαδοί του ΚΚΕ/ φίλοι/ ή και μέλη, δεν συμβιβάζονται με την λειψή αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη

  ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΑΙΣΧΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΠΟΧΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΤΑΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ.

  ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ.

  ΔΕΝ ΡΩΤΩ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

  ΔΙΟΤΙ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΚΕ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ Σ’ ΑΥΤΗΝ.

  ΕΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗΤΕ amin ΠΟΥ ΕΙΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΟΣΠΑΣΤΗ ΡΩΤΩ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 23. ΟΧΙ ΑΓΑΠΗΤΕ admin ΚΑΙ ΕΔΩ ΘΑ ΡΩΤΗΣΩ.

  ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΘΕ ΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ.ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ.

  ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΤΑΣΗ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 24. Θερσίτη, πήγαινε στον Ριζοσπάστη, που δημοσίευσε τη γνώμη του Γ.Λ. στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου και ρώτα.

 25. Ο πανδαμάτωρ όμως χρόνος τον δικαίωσε ενώ οι χειρισμοί της ηγεσίας έφεραν ολέθρια αποτελέσματα. Διέλυσαν τον αξιόμαχο εθελοντικό εμπειροπόλεμο ΕΛΑΣ, γέμισαν οι φυλακές και τα ξερονήσια και όταν χρειάστηκε να ξαναπάρουν τα όπλα κοίταζαν να ξαναφτιάξουν στρατό στρατολογώντας πολλές φορές με το ζόρι. Ο εθελοντής εντάσσεται συνειδητά στον αγώνα, έχει ιδανικά, ξέρει γιατί πολεμάει. Ο στρατολογηθείς παρά τη θέλησή του παραμονεύει και μόλις του δοθεί ευκαιρία, λάκισε. Γιατί λοιπόν τον ξαναδολοφονείτε;»

  ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ;

  ΜΠΑ;

  ΓΙΑ ΔΕΣ ΒΡΕ ΚΑΤΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.

  ΩΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣΓΓΙΩΡΓΟ Λ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΝ;

  ΜΗΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ;

  ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΣΕ;

  ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ Ο ΑΡΗΣ ΣΥΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΟΝ Λ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΓΙΩΡΓΟ Λ;

  ΣΤΟΝ ΔΣΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ;;

  ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΙΔΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΑΓΑΝΕ ΓΙΩΡΓΟ Λ;

  ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΣΕ ΛΑΚΙΣΕ ΡΕ ΑΣΤΕΙΕ;

  ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΟΛΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΚΕ ΝΑ ΠΕΙ

  ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΑΡΑΠΟΔΑ.

  ΠΑΡΑΠΟΔΑ ΓΙΩΡΓΟ Λ.

  ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΙΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 26. ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΣΟΥ ΑΓΑΠΗΤΕ amin ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ.

  ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ. ΓΑΡΓΑΡΑ.

  ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΛΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ.

  ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΓΚΕΝΡΩΤΙΣΜΟΣ;

  ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΚΕ.

  ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΟΝ Λ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 27. Αλλά ακόμα και οι οπαδοί του ΚΚΕ/ φίλοι/ ή και μέλη, δεν συμβιβάζονται με την λειψή αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη. «Και λίγα λόγια για την απόφαση που πήρατε για την αποκατάσταση του θρυλικού ΑΡΗ, που μου έχει καθίσει κόμπος» γράφει ο Γιώργος Λ. στον προσυνεδριακό διάλογο. «Ενεργώντας το Κόμμα με ταχύτητα …φωτός, μετά εξήντα χρόνια, τον αποκατέστησε πολιτικά κρίνοντας ότι δεν του άξιζε και η κομματική αποκατάσταση. Εδωσε έτσι το δικαίωμα σε κάθε λωποδύτη να τον κάνει κάδρο στο γραφείο του, να παριστάνει το σοσια-ληστή, να καπηλεύεται τ’ όνομά του και ν’ αποκομίζει οφέλη. Τον αποκήρυξαν τότε, έβγαλαν φιρμάνι να μην του δίνουν ούτε ψωμί ούτε νερό απ’ όπου περνάει, τον είπαν δηλωσία και μιζέρια, γιατί δεν πειθάρχησε στις όπως αποδείχτηκαν λάθος αποφάσεις της τότε ηγεσίας. Και ίσως τότε να είχε νόημα αυτή η πράξη γιατί δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τους …φίλους μας τους Αγγλους. Ο πανδαμάτωρ όμως χρόνος τον δικαίωσε ενώ οι χειρισμοί της ηγεσίας έφεραν ολέθρια αποτελέσματα. Διέλυσαν τον αξιόμαχο εθελοντικό εμπειροπόλεμο ΕΛΑΣ, γέμισαν οι φυλακές και τα ξερονήσια και όταν χρειάστηκε να ξαναπάρουν τα όπλα κοίταζαν να ξαναφτιάξουν στρατό στρατολογώντας πολλές φορές με το ζόρι. Ο εθελοντής εντάσσεται συνειδητά στον αγώνα, έχει ιδανικά, ξέρει γιατί πολεμάει. Ο στρατολογηθείς παρά τη θέλησή του παραμονεύει και μόλις του δοθεί ευκαιρία, λάκισε. Γιατί λοιπόν τον ξαναδολοφονείτε;»

  ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΔΩ. ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ. ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΦΙΛΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΔΙΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

  Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ο Λ ΚΙ …Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΦΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.

  ΣΟΒΑΡΑ;

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ;

  ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ Και ίσως τότε να είχε νόημα αυτή η πράξη γιατί δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τους …φίλους μας τους Αγγλους.

  Ε ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ;ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΜΕ ΑΠΙΘΑΝΟ ΗΡΩΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ Η ΤΟΤΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ;

  ΤΟΣΟ ΒΡΩΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΚΙΑ ΥΠΟΝΝΟΥΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ.

  Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΚΟΜΠΥ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΤΑΝΚΣ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 44.

  ΔΙΟΤΙ ΓΙΩΡΓΟ Λ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΠΟΥ ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ, ΤΟ ΚΚΕ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1936 ΕΩΣ ΤΟ 1949 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ.

  ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΠΛΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ.

  ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ.

  ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.

  ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙ ΜΕΤΑΞΑ.

  ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ.

  ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Λ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΥΜΕΝΑ.

  ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ, ΚΑΙ ΤΟ ΨΥΧΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

  ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 28. Είναι βέβαιο ότι ο Αρης, αν ζούσε, θα είχε βάλει τον Μαύρο του να κλαίει που δεν τον αποκαθιστά το ΚΚΕ κομματικά. Για ένα και μόνο λόγο. Επειδή δεν είχε γάτα και έπρεπε αυτό το καθήκον να ανατεθεί σε άλογο.
  Αδύνατον να κατανοήσει κανείς τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που κομματιάζουν και δολοφονούν ακόμη τον πρωτοκαπετάνιο γιατί δεν περίμενε τις κομματικές εντολές, όταν όλα είχαν γίνει θρύψαλα και μαζί τους το κίνημα και οι ζωές των αγωνιστών του. Εκτός από την κομματική πειθαρχία υπάρχει, ξέρετε, και αυτό που λέμε αληθινή ζωή, με ζήτα κεφαλαίο. Ο Αρης, το παληκάρι, ο λεβέντης, που ενέπνεε τους πάντες και έσκιαζε μέχρι θανάτου τον εχθρό, είναι ακέραιος σε αυτό που λένε λαϊκή συνείδηση. ΜΕΓΑΛΟΣ. Η γνώμη που έχει το ΚΚΕ γι’ αυτόν στερείται, εκτός των άλλων, ηθικής. Αν μπορεί να ζήσει με την καταισχύνη της αποκήρυξης η οποία οδήγησε στη δολοφονία του, καθώς ο ταξικός εχθρός τον κυνήγησε διπλά μετά από αυτήν, ας ζήσει. Οσο μπορεί να συνάδει το ρήμα «ζω» με απολιθώματα…

 29. MIA ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΝΑΤΕ ΚΑΤΙ. ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ Ο ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ. ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ.

  ΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ, ΜΙΑ ΔΡΑΣΗ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ, ΚΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ.

  Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΡΩΑΣ ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ. ΟΜΩΣ ΟΝΤΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. ΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΟΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΣΠΕΥΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ, ΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΙ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ, ΛΕΙΡΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΑ.

  ΑΝ ΔΙΚΑΙΩΝΟΤΑΝΕ Ο ΑΡΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΡΜΑΙΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΗΣ ΦΡΑΞΙΑ ΚΑΚΟΒΟΥΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ, ΑΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ, ΘΑ ΔΙΕΛΥΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΟΠΟΤΕ ΗΘΕΛΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.

  Ο ΑΡΗΣ ΤΗΝ ΗΞΡΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.. ΚΑΙ ΝΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΔΣΕ ΕΚΕΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ.

  ΑΛΛΑ ΕΠΕΛΕΞΕ ΔΡΟΜΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

  ΑΣ ΕΜΕΝΕ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΞΗΓΟΥΣΕ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ. ΑΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΥΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΙΘΕ.

  ΟΜΩΣ ΕΒΛΑΨΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟΝ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 30. Admin και οι αλλοι, η χθεσινη πρόταση μου για να τσεκάρεις το κείμενο μου για ορθογραφικά ισχύει, ειναι αυτό για τον Μπελογιάννη. Θα το εκτιμουσα ιδιαιτερα αν του εριχνες μια ματια.

 31. Οι κομμουνιστές δεν λατρεύουν θεούς όπως θεωρεί ο γιός Μπελογιάννης αλλά αγωνίζονται δίπλα σε θνητούς που το αποτύπωμα τους μένει στον κόσμο για πολλές δεκαετίες ή και αιώνες μετά τον θάνατο τους, εκείνοι μας δείχνουν το δρόμο, δυστυχώς δεν έχουν όλοι την κράση να τον βαδίσουν. Και να θυμηθούμε πως απο το τότε κατηγορητήριο ενάντια στον Μπελογιάννη από εκείνους που τον εκτέλεσαν, αντλούν πολλά επιχειρήματα όλοι εκείνοι που σήμερα στρέφονται κατά του ΚΚΕ, δήθεν επειδή ανυσηχούν για το μέλλον του, ενω στην πραγματικότητα θα ήθελαν να μην έχει κανένα μέλλον.

 32. Παράθεμα: Για τους κάθε είδους “Νευροσπάστες” που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον ήρωα της εργατιάς και αλύγιστο κομμουνιστή Νίκο Μπελογ