Ούτε στον Τράγκα ούτε στην tv τσακίστε τους φασίστες σε κάθε εκπομπή

Standard

Image

 

Και όταν λέμε τσακίστε τους, εννοούμε με όλους τους νόμιμους τρόπους. Καταρχήν, να πατώνουν σε τηλεθέαση, να σπάνε τα τηλεφωνικά κέντρα των σταθμών από τις διαμαρτυρίες μας και να γεμίζουν τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία τους. Να πέφτει άγρια αποδοκιμασία «κατά ριπάς» σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δικαιολογίες του τύπου «μα να μη μάθουμε τα επιχειρήματά τους;» δεν πιάνουν. Δεν έχουν επιχειρήματα. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να τους ακούμε. Εκείνο το ωραίο απόφθεγμα του Διαφωτισμού «διαφωνώ γι’ αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες» δεν ισχύει για όσους σπέρνουν τον θάνατο όχι μόνο με τις απόψεις αλλά, ταυτοχρόνως, και με τις πράξεις τους. Καταδικάζουμε τις μισάνθρωπες φονικές ιδέες τους από όπου και αν προέρχονται.

Τσακίστε τους σε κάθε καθημερινή συζήτηση σε δημόσιους ή ημι-δημόσιους χώρους: ουρές τραπεζών, λαϊκές αγορές, μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί. Όχι, δεν μας χρειάζεται «Παπαδόπουλος», σε όποιον χρειάζεται να τον πάρει σπίτι του. Όχι, τα ναζιστικά γουρούνια δεν είναι για να βάζουν τάξη στην κοινωνία και στη Βουλή και επίσης όποιος θέλει τέτοιου είδους τάξη, να την κρατήσει σπίτι του. Εμείς έχουμε άλλες αξιώσεις για την πολιτική μας καθημερινότητα. Δεν αφήνουμε περιθώρια για να έρπουν οι φασιστικές απόψεις, απαντάμε μαχητικά και με θάρρος. Τα γνωστά ανθρωπάρια που κάνουν τσαμπουκά στους πάγκους των αλλοδαπών μικροπωλητών υπό τα φώτα της τηλεοπτικής κάμερας δεν είναι γραφικοί τύποι που ουρούν έξω από κανάλια και πετάνε ποτήρια χτυπώντας έδρανα στη Βουλή. Ξυλοφορτώνουν, βασανίζουν ή σκοτώνουν στο σκοτάδι. Οργανώνονται, προσπαθώντας να αλώσουν συνειδήσεις και να ανατρέψουν τη δημοκρατία. Οσο τους αφήνουμε τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. Αν δεν έχουμε περάσει το σημείο που δεν έχει γυρισμό, είμαστε πολύ κοντά στο να το διαβούμε.

Κυρίως όμως για να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά πρέπει να πιέσουμε τους πολιτικούς φορείς αυτής της χώρας και ιδίως την Αριστερά, να ξυπνήσει. Τα κόμματα, εκτός από τον ανώτατο άρχοντα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δηλαδή, είναι οι εγγυητές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η δεξιά, ως ιδεολογικά συγγενής, δεν στρέφεται εναντίον της ακροδεξιάς. Ευπατρίδες σαν τον Γιώργο Σεφέρη, αστούς με πίστη στη δημοκρατία, δεν βλέπουμε σήμερα να  αντιδρούν. Και δεν μπορεί να πιστέψει κανείς πως δεν υπάρχουν. Καθήκον και δικό μας να τους προτρέψουμε να βγουν στα φόρα, να διαμαρτυρηθούν, να νουθετήσουν, να μιλήσουν.

Το κέντρο, χτυπημένο από τις δικές του αστοχίες, δεν είναι πια σε θέση να κάνει τον γνωστό και αγαπημένο του διμέτωπο. Ακόμα και τους καλλιτέχνες, αδυνατεί να τους εμπνεύσει να κάνουν κάτι- εφόσον δεν έχει καταφέρει να πείσει και εκείνους και τους οπαδούς του πως αν δεν αντιδράς, δεν σημαίνει πως και ο αντίπαλος κάνει το ίδιο.

Οσο για την Αριστερά; Πολυδιασπασμένη ως συνήθως, συζητά περί των σκιών των όνων αλλά όχι περί των αξιών που πρέπει να προστατευθούν. Χαίρεται αυτάρεσκα που κάποια χωριά, κάποιες γειτονιές, παίρνουν στο φαλάγγι τη Χρυσή Αυγή. Και πολύ σωστά κάνουν. Αν όμως η Αριστερά ήταν Αριστερά, θα έπρεπε αυτό να συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα. Θα έπρεπε να υπενθυμίζει την Ιστορία, να τη διδάσκει με τους δικούς της τρόπους,να έχει στρατεύσει/ εμπνεύσει τους διανοούμενους προς αυτή την κατεύθυνση, να μην έχει μείνει σχεδόν μονάχα στη φραστική καταδίκη και να έχει συμπήξει ένα ρωμαλέο, ισχυρό και ζωντανό αντιφασιστικό μέτωπο. Το μόνο που μπορεί να στείλει στα σκουπίδια της Ιστορίας τους νοσταλγούς των ναζιστικών τεράτων. Το αίμα στάζει ακόμα από τα χέρια τους. Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να στάξει και πάλι. Το δικό μας αίμα.

Η εξαιρετική ανακοίνωση των εργαζομένων στην Καθημερινή

Εμείς οι εργαζόμενοι της Καθημερινής αποδοκιμάζουμε έντονα την εκπομπή “Ελεύθερος Σκοπευτής” του Γιώργου Τράγκα στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”, την 7η Απριλίου 2013, στην οποία είχαν προσκληθεί τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Δεν μας αφορούν τα κίνητρα που ώθησαν στη συγκεκριμένη εκπομπή. Μας αφορά όμως το γεγονός ότι δόθηκε βήμα και μάλιστα χωρίς αντίλογο σε τέσσερις φιλοναζιστές, νοσταλγούς του Χίτλερ, για να κηρύξουν τις επικίνδυνες για την δημοκρατία απόψεις τους. Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι από ανάλογες πρακτικές μας χωρίζει άβυσσος στον τρόπο που δημοσιογραφικά σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.

Η συγκεκριμένη εκπομπή προβολής της Χρυσής Αυγής, με τον ιδιαίτερα απροκάλυπτο χαρακτήρα της, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ανάλογα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί σε πολλά ΜΜΕ. Απαιτείται η ευαισθητοποίηση, συζήτηση και ενεργοποίηση όλου του δημοσιογραφικού κόσμου για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.

Το σκίτσο είναι του Κώστα Κουφογιώργου

Advertisements

3 responses

  1. Πως εκτιμάτε την κίνηση Αλαφούζου (Σκάι, Καθημερινή κλπ) που πριμοδοτεί τους ναζί και την πέφτει στην κυβέρνηση από τα δεξιά ενώ ήταν και παραμένει (υποτίθεται) το πιό πρακτόρικο φιλομνημονιακο-φιλοευρωπαικό κέντρο; Κάτι τρέχει ή ψάχνομαι τζάμπα και το κάθαρμα σπρώχνει μάρκες σε όλα τα νούμερα της ρουλέτας;

  2. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο.
    Όσον αφορά το συγκεκριμένο υποκείμενο που για λόγους τηλεθέασης,σκοτώνει και την μάνα του,δεν πρέπει να τον αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.Οι εκπομπές του πρέπει να κατακλύζονται απο τηλεφωνήματα αγανάκτησης,η Αριστερά όλων των αποχρώσεων να μην ξαναπατήσει σε εκπομπές του ίδιου αλλά και πολλών άλλων που πατρονάρουν τον φασισμό.
    Σε κανάλια που έμμεσα ή άμεσα διαφημίζουν τους συμμορίτες δολοφόνους,να μην ξαναπατήσει πόδι αριστερού.
    ΥΓ.Μόλις επέστρεψα απο έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο της πόλης που κατοικώ,και που οι ναζί χρυσαβγίτες έκαναν επίθεση για να βγάλουν έξω τα παιδιά που είναι μέσα.Τα ΜΑΤ που έσπευσαν αντί να απομακρύνουν τους ναζί,έριχναν χημικά ξύλο και δακρυγόνα σε όσους είχαν πάει για συμπαράσταση.Έχουν αποθρασυνθεί τελείως,και με τις πλάτες κυβέρνησης και αστυνομίας δρούν ανενόχλητοι.
    Πρέπει να αντιδράσουμε,χθές όχι σήμερα.