Porn in the USΑ

Standard

Image

Ένας σκύλος, μια τραπεζαρία, ένα προσευχητήριο, σε χρώματα δυνατά. Ζώα και χώροι λάμπουν μέσα στην ηρεμία. Κι άλλος πίνακας με διαφορετική πόζα του σκύλου. Ενας άντρας στο μπάνιο, χαλαρώνει μέσα στη μπανιέρα ή κάνει ντους. Στιγμές ξεκούρασης, βγαλμένες  από τον χρωστήρα κάποιου που δεν υποφέρει στη ζωή του. Που έχει κάνει το καθήκον του να βοηθήσει την ανθρωπότητα. Σαν να διαδραματίζονται  σε έναν κόσμο γαλήνης και ομορφιάς. Χωρίς πόνο, χωρίς θάνατο. Από έναν άνθρωπο που δεν αισθάνεται καμία τύψη, καμία ενοχή. Αν και θα έπρεπε.

Τότε, όμως, δεν θα  ήταν ο Τζορτζ Μπους, ο GeorgeWBush, 43ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.  Αυτός που οργάνωσε και με απόλυτη συνείδηση- ασυνειδησία κατηύθυνε τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ με τις χιλιάδες  αθώα  θύματα. Αυτός που έστησε, τροφοδότησε και στήριξε το «Γκουαντάναμο», στρατόπεδο βγαλμένο  από την κόλαση του Δάντη. Η Διεθνής αμνηστία έχει επί λέξει καταγγείλει   «βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, καθώς και αναγκαστικές εξαφανίσεις» και ανακρίσεις με εικονικούς πνιγμούς εκεί.

Τον καημένο τον Τζόρτζ Νταμπλ γιου Μπους… τόσο φίλος της τέχνης, ώστε δεν είχε στο πλευρό του σχεδόν κανένα καλλιτέχνη του Χόλυγουντ. Πόσο κακός είναι τελικά ο κόσμος! Γιατί κανείς δεν λέει ότι βοήθησε τα μέγιστα τον Μαικλ Μουρ να κάνει  ένα σωρό ταινίες με τα δικά του (του Τζόρτζι) εγκλήματα; Γιατί  δεν παραδέχεται πως αυτή τη βδελυρή προσωπικότητα έκανε  περισσότερους καλλιτέχνες να συνειδητοποιηθούν, να αντιδράσουν, να αγωνιστούν;  Αχάριστοι…

Αυτός ο γεμάτος  αθωότητα- λέμε τώρα- εκκολαπτόμενος  ζωγράφος δηλώνει πως η τέχνη τον ξεκουράζει. Και ας  της έχει αφοσιωθεί πλήρως, σαν τον πιο σκληρό σταχανοβίτη.  Εξι ώρες τη μέρα ζωγραφίζει και άπαξ την εβδομάδα κάνει μάθημα. Με προσήλωση νεοφώτιστου. Ζωγραφίζει σκύλους, θρησκευτικούς οίκους- όχι, θα τους άφηνε ο σούπερ φανατικός- εσωτερικά σπιτιών.  Τα θύματα’ του δεν τα ζωγραφίζει. Ούτε ο Χίτλερ τα ζωγράφιζε  άλλωστε. Κ εκείνος σκύλους,, τριαντάφυλλα, γυναίκες έφτιαχνε. Ολα ήταν ωραία  κι ο ίδιος είχε βάλει τάξη σε έναν άτακτο κόσμο. Σε μικρότερη κλίμακα, ως φάρσα, το ίδιο έκανε ο Τζορτζ.

Ζωγράφος ολκής δεν θα γίνει κι ας λέει η κόλακας δασκάλα του πως έχει ταλέντο. Πουθενά δεν είχε ταλέντο, καλή μου. Ούτε στην πολιτική- πάνω  απ’ όλα. Έρχεται όμως ένας  αληθινός καλλιτέχνης και η τέχνη, όπως και η ζωή, παίρνουν εκδίκηση. Ο JonathanYeo έκανε έναν  εξαιρετικό πίνακα με τον Μπους χρησιμοποιώντας σελίδες πορνοπεριοδικών.  Τον τιτλοφόρησε «PORNINTHEUSA». Και αποτελεί, όντως, εξαιρετική  απεικόνιση του ανθρώπου που έκανε την Αμερική  μπ…

Δάφνη Πασχάλη

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.