Εμπρός του «Ρίζου» οι κολασμένοι

Standard

280413_neurospastis_smallΔάσκαλε που εδίδασκες και νόμο δεν εκρατεις … από το φρέσκο καταστατικό του ΚΚΕ, που εγκρίθηκε στο πρόσφατο συνέδριό του, σημειώνουμε:

 ΑΡΘΡΟ 46

 Τα επαγγελματικά στελέχη του Κόμματος στηρίζονται οικονομικά με ποσό που δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέσο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

 Το ίδιο ισχύει για τα μέλη του Κόμματος που εργάζονται στον τεχνικό ή βοηθητικό μηχανισμό του Κόμματος, στο «Ριζοσπάστη», στην ΚΟΜΕΠ, σε άλλα κομματικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο εκδοτικό του Κόμματος.

 

Δηλαδή; Οι  συμβάσεις που υπογράφουν τα σωματεία του χώρου (δημοσιογράφων, τεχνικών) με την εργοδοσία δεν ισχύουν για τον Περισσό; Ποια πολιτική ή εργατική ηθική το ορίζει αυτό; Και πώς θα πάνε τα μέλη του κόμματος να ζητήσουν εφαρμογή των συμβάσεων για άλλους χώρους όταν στο «σπίτι του λαού» καταπατούν τα πάντα; Πρόκειται για ένα κομματικό «μνημόνιο» που πετσοκόβει μισθούς και μάλιστα εσαεί. Κι αυτό το  το σκέφτηκαν, το πρότειναν και το ψήφισαν κομμουνιστές; Που πρέπει να είναι εναντίον της αδικίας;

 Σε σκέψεις όμως σε βάζει ένα ακόμη άρθρο:

ΑΡΘΡΟ 30

 

Το ΚΚΕ διαθέτει μέσα μαζικής ενημέρωσης και διαφώτισης.

 Ο «Ριζοσπάστης», όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, είναι η καθημερινή εφημερίδα του Κόμματος, μαζικός οργανωτής και καθοδηγητής. Η Κεντρική Επιτροπή έχει την ευθύνη για την έκδοση και τις γενικές κατευθύνσεις του και ορίζει τη Διεύθυνση και τη Συντακτική του Επιτροπή. Ο «Ριζοσπάστης» προβάλλει και υπερασπίζεται την ιδεολογία και την πολιτική του ΚΚΕ. Προβάλλει και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος. Ενημερώνει ολόπλευρα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο.

 Η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΚΟΜΕΠ) είναι το θεωρητικό – πολιτικό περιοδικό του Κόμματος, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής. Διευθύνεται από Συντακτική Επιτροπή που ορίζεται από την ΚΕ.

 Το ΚΚΕ μπορεί να δημιουργεί ή να συμμετέχει σε άλλα κεντρικά ή περιφερειακά έντυπα και ηλεκτρονικά -ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά- μέσα ενημέρωσης. Η Κεντρική Επιτροπή καθορίζει τους όρους, τα πλαίσια και τις επιδιώξεις του ΚΚΕ σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Ορίζει τους υπευθύνους, τις διευθύνσεις και τις συντακτικές επιτροπές αυτών των μέσων.

Ο 902 πού πήγε; Δεν αποτελεί μέσο μαζικής ενημέρωσης του ΚΚΕ; Ή δεν… θα αποτελεί; Και το πόρταλ 902.gr;

Ολο το καταστατικό εδώ:

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=28/4/2013&id=14568&pageNo=2&direction=1

Το σκίτσο ανήκει στον Κώστα Κουφογιώργο

Advertisements

12 responses

 1. Kυριε Αποστόλη,τις απαντήσεις που σού όφειλα,τις πρόλαβε και τις έδωσε η φίλη Νastasya με τις οποίες συμφωνώ πλήρως.
  Ξέχωρα απο τα επί μέρους ζητήματα,για μένα η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στην αναλγησία της ηγεσίας του κκε προς τους εργαζόμενούς του,που βρίσκονται στον αντίποδα με όσα μεγαλόστομα και επαναστατικά κηρύττει,αλλά αφορούν άλλους.
  Δεν διαφέρει σε τίποτα απο την στάση κάθε συνεπούς καπιταλιστή,που μπροστά στο ίδιον όφελος και το κέρδος δεν διστάζουν να απολύουν εργαζόμενους ακόμα και γιορτινές μέρες ή παραμονές Πρωτομαγιάς.Πρωτομαγιά που γιορτάζουν οι εργάτες που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το κκε και που τόσο πολύ κόπτεται για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.
  Όσο πιό γρήγορα καταλάβετε πως η ηγεσία που διαφεντεύει το κκε,ουδεμία σχέση έχει με εργατική τάξη και δίκια εργαζομένων,τόσο το καλύτερο για σας και το κόμμα σας.
  Ήδη είναι αργά,το κκε βυθίζεται στην ανυπολυψία και την απαξίωση…

 2. κύριε Αποστόλη,

  Να συμφωνήσω μαζί σας. Αλλά εχω μερικές πρακτικές ερωτήσεις.

  Πως θα γινει ότιαν δύο εργαζόμενοι που δουλεύουν δίπλα -δίπλα, ο ένας να παίρνει ένα ευρω και άλλος δύο;

  Δεν είναι δύο ταχύτητες; Δεν είναι «διάκριση»; Μία ακόμη διάκριση από τις ήδη υπάρχουσες, ανάμεσα στα κομματικά και μη κομματικά μέλη: όπως ότι μόνο τα κομματικά μέλη είχαν δικαιωμα λόγου, να συμμετέχουν στις διαδικασίες καθώς ούτε καν συνελεύσεις γινόντουσαν. μπορούσαν να παρέμβουν, να «ανεβαίνουν στην ιεραρχία» ασχέτως εάν πραγματικά το άξιζαν, να κατέχουν τις θέσεις μόνο και μόνο επειδή έτυχε και πολύ συχνά δεν πέτυχε να είναι μέλη του κόμματος και ειδικά εάν ήταν παιδιά ή σύζυγοι κάποιων;

  Μήπως όλο αυτή την αξιοπερίεργη «διαστρωμάτηση» στις επιχειρήσεις του κόμματος, που έγινε κατ’ανάγκην εδώ και ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, καθώς οι «επαγγελματίες’ ήταν απαραίτητοι, δεν έχουν οδηγησει σε τόσες στρεβλώσεις; Γιατί ποτέ κανείς δεν εδώσε εξηγήσεις σαφείς ακόμη και στα κομματικά μέλη που αναζητούσαν δουλειά και όχι να γίνουν «επαγγελματίες επαναστάτες» αλλά γιατί απλά ζητούσαν δυλειά και τελικά «προτιμήθηκαν» σε σχέση με άλλους επαγγελματίες, μόνο και μόνο γιατί ήταν μέλη της ΚΝΕ ή του κόμματος;

  Πως είναι δυνατόν όταν οι διεθυντές, μέλη του Π.Γ κάποιοι, ενώ ειχαν αρχίσει οι περικοπές, οι απολύσεις, η στάση πληρωμών να προσφέρουν θέσεις εργασίας σε αρεστά ¨στελέχη» ή τέκνα του μηχανισμού και με ολα τα οφέλη που ενδεχομένως πρόσφερε η «συλλογική σύμβαση»; Ή ακόμη καλύτερα να προσφέρουν δουλειές ανοικτόχερα: που θέλεις να πας στο Ριζοσπάστη, στον Οδηγητή ή στην Τυποεκδοτική; Εδώ έχει αυτά τα πλεονεκτήματα εκεί τα άλλα κλπ. Πλεονεκτήματα που απόρρεαν από τη συλλογική σύμβαση.

  Το να ενταχθείς στο κόμμα είναι όντως εθελοντική υπόθεση και πρέπει να γίνεται στο «προσωπικό σου χρόνο». Δεν είναι όμως εθελοντική υπόθεση το να ζεις από τον κόπο και την εργασία σου. Και ισχύει για όλους.

  Δεν θα ήταν άσχημο δε τα στελέχη να μην είναι του «σωλήνα» και να προέρχονται από την πραγματική ζωή, τον κόσμο της εργασίας είτε της διανόησης -πολύ βρώμικη λέξη έχει καταντήσει τελευταία, της εργατικής τάξης και οπουδήποτε. Να ματώσουν λίγο τα χέρια και τα πόδια για να βγει το μεροκάματο να νοιώσουν τι σημαίνει «εξαρτημένη εργασία» κατά Μαρξ και μετά να αναδειχθούν σε στελέχη.

 3. Κύριε »Τζαμοσπάστη» αυτό είπα εγώ…??
  Δεν είπα οτι η εργασία στίς »επιχειρήσεις» λειτουργούσε ως κίνητρο γιά τήν ενταξη στό Κόμμα…
  Απόδειξη οτι οι μισοί εργαζόμενοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κομματικά μέλη…
  Αρα οτι ακούγεται στήν »πιάτσα» τόσα χρόνια οτι στήν Τυποεκδοτική εργάζονται μόνο κομματικά μέλη ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ….
  Τό καταστατικό μέ λίγα λόγια λέει οτι στό κόμμα μπαίνει κάποιος γιά νά ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ
  Τό Καταστατικό δέν μιλάει γενικά γιά εργαζόμενους αλλα γιά μέλη καί ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ στελέχη…

 4. Κάποιος απο τους υποστηρικτές του κκε,προδόθηκε αθελά του.
  Παραδέχθηκε πως η εργασία στις επιχειρήσεις του κκε λειτουργούσε σαν κίνητρο για την ένταξη στο κόμμα. Αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό ίσχυε μέχρι τώρα ,που με το νέο καταστατικό καταργείται.
  Στο εξής ίσως χρησιμοποιήσουν άλλου τύπου δολώματα
  Για τον 902.Τελικά μήπως…δεν υπάρχει?Μήπως τον έχουν πουλήσει και γιαυτό δεν τον αναφέρουν καθόλου?.

 5. Κύριε Αποστόλη μας, σόρρυ που θα σου το χαλασουμε, αλλα΄ως προς τα μμε του κόμματος, οι εργαζόμενοι, μέλη ή μη, έχουν συλλογικές συμβασεις. Που δεν μπορεί το κόμμα το οποίο θέλει να λέγεται της εργατικής ταξης, να το καταστρατηγεί.
  Εσείς όμως, πώς προεξοφλείτε ότι οι κανονικοί μισθοί μπορεί να χαλασουν τα μέλη; Τόση λίγη εμπιστοσύνη τους έχετε;

 6. Κυρία Αγγελικη μέ τόν μέσο μισθό τού ιδιωτικού τομέα θά πληρώνονται επαγγελματικά στελέχη καί μέλη του Κόμματος
  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΜΕΛΗ……..( ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ )??
  καί καλά κάνει το ΚΚΕ γιά νά μήν λειτουργήσει ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ….η ενταξη στό κόμμα
  ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΙΛΑΕΙ ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ
  ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

 7. Ξεκινά η εβδομάδα ….των παθών
  και οι εργαζόμενοι του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 902 και ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ
  θα πληρωθούν μόνο το δώρο Πάσχα
  ενώ συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι για εφτά, δέκα και δεκαπέντε μήνες αντίστοιχα…
  Ο ….Αλέκος Κουτσούμπας, συνεχίζει στην ίδια ρότα με την προκάτοχο του…..Δήμητρα Παπαρήγα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι είναι το ίδιο και το αυτό!!!!!
  Τι λέτε τώρα …σφοι που μου είπατε την άλλη μέρα από τη λήξη του συνεδρίου ότι βιάστηκα να κριτικάρω τον ….Αλέκο;;;;

  ΚΑΛΗ ΑΝΑ(Σ)ΤΑΣΗ!!!!

 8. Οταν έγιναν οι προσλήψεις, κανείς δεν είπε ότι θα πληρώνονται έτσι δηλαδή στην ουσία ότι δεν θα πληρώνονται αλλα θα παίρνουν φιλοδώρημα Μπορεί τότε, που υπήρχαν δουλειές, να είχαν επιλέξει να παν αλλού. Οταν όμως προσλαμβανεσαι με τις συλλογικές συμβασεις και με αυτές κανονίζεις τη ζωή σου, είναι εξαπατηση νομίζουμε εμείς. Ο αείμνηστος Λασκαρης ήθελε να κανονισει με νόμο… την καταργηση της παλης των ταξεων. Τώρα το ΚΚΕ κανονίζει με το καταστατικό του την καταργηση των συλλογικων συμβασεων; Ωραίοι κομμουνιστές!αυτό δεν είναι εκμετα΄λλευση ανθρώπου από ανθρωπο;
  «Το ΚΚΕ μπορεί να δημιουργεί ή να συμμετέχει σε άλλα κεντρικά ή περιφερειακά έντυπα και ηλεκτρονικά -ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά- μέσα ενημέρωσης» δεν θα λέγαμε ότι φωτογραφίζει τον 902. που υπαρχει ήδη. Ή μήπως δεν… υπαρχει;

 9. Μερικές σκέψεις ακόμη.

  Στο εν λόγω άρθρο 46, αναφέρει ότι τα μέλη του κόμματος που απασχολούνται στα ΜΜΕ όπως και τα επαγγελματικά στελέχη, «θα στηρίζονται οικονομικά» με το μέσο μισθό μπλα μπλα. Το άραγε σημαίνει «στηρίζονται»; Δεν θα αμείβονται αλλά θα «στηρίζονται»…. πότε;;; Ποτέ;;; Εάν μπορεί το κόμμα να τους στηρίζει;;;; Και όταν δεν μπορεί;;; Θα πληρώνει μερικά κατοστάρικα όποτε έχει;

  Η χρήση της λέξης γίνεται «αριστοτεχνικά» ώστε να επιδέχεται πολλών ερμηνειών, ανάλογα με τις περιστάσεις, τις περιστάσεις που φυσικά θα κρίνει και θα καθορίσει το ίδιο το ΠΓ, όπως την στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους αρχικά της Τυποεκδοτικής, μετά το 902 και από πέρσι το καλοκαίρι στο Ριζοσπάστη. Επίσης ενδιαφέρον έχει ότι όπως σωστά αναφέρεται είναι πολύ ηχηρή η απουσία του 902. Βάσει των οσων έχουν διαρρεύσει μάλλον εξηγείται. Follow the money που έλεγε και το βαθύ λαρύγγι στο Γουότεργκέιτ.

  Ενδιαφέρον ακόμη και το σημείο που αναφέρεται ότι «μπορεί να δημιουργεί ή να συμμετέχει σε άλλα κεντρικά ή περιφερειακά έντυπα και ηλεκτρονικά -ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά- μέσα ενημέρωσης». Μήπως ετοιμάζεται για περιπέτειες; Και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ; Ειδικά υπό το πρίσμα ότι το ΚΚΕ έχει όλα τα χρόνια εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα για εργαζόμενους ή τις χρηματοδοτήσεις.
  Πχ Τυποεκδοτική που εντάχθηκε σε πρόγραμμα αλλεπάλληλων χρηματοδοτήσεων και φυσικά δεν δημιούργησε ούτε μία θέση εργασίας Αντιθέτως από το καλοκαίρι του 2010 και ακριβώς όταν εγκρίθηκε το πρώτο μνημόνιο άρχισε τις απολύσεις. (http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2010/09/blog-post_7732.html)
  Μετά στις 28 Ιανουαρίου 2012 μας ανακοίνωσε το ΠΓ (http://tvxs.gr/news/internet-mme/anakoinosi-toy-kke-gia-tin-typoekdotiki) ότι η Τυποεκδοτική θα ενταχθεί στο άρθρο 99. Κάτι που βέβαια δεν έγινε ποτέ. Όπως ακριβώς και η ΚΕ ανακοίνωσε το κλείσιμο του 902. Για τον ξανανοίξει. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς το καλοκαίρι του 2010, αμέσως μετά το πρώτο μνημόνιο, ξεκίνησαν και οι περικοπές στο Ριζοσπάστη. Φυσικά «μαύρα» με κατακράτηση του ποσού στο ταμείο, όπως έχει γραφτεί παντού άλλωστε.

  Σε όλα αυτά, υπάρχει μία ακόμη διάσταση άκρως ανησυχητική. Με δεδομένο το παρελθόν του ΚΚΕ ως «εργοδότης» και ότι δηλώνει δημοσίως πλέον, θα πληρώνει αυτά τα ολίγα και ΟΠΟΤΕ ΕΧΕΙ για ποιές συμβάσεις γίνεται λόγος; Προφανώς για καμία! Ήρθε η ώρα της εξόδου από την ΕΣΗΕΑ και από τις άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις του χώρου; Πριν την έξοδο στο όνομα της «λαϊκής εξουσίας», τι κάνουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις όταν ουσιαστικά,το ΚΚΕ ανακοινώνει δημοσίως και με τυμπανοκρουσίες, ότι πετάει τις συλλογικές συμβάσεις στον κάλαθο τον αχρήστων;

  Επίσης εκείνο που παρατηρώ με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια ότι πριν καν εγκριθεί το νέο καταστατικό ήταν ΣΕ ΙΣΧΥ και μάλιστα σε περιπτώσεις κατά παράβαση του ισχύοντος, μέχρι την 14η Απριλίου καταστατικού. Πριν καν ψηφιστεί το νέο καταστατικό άρχισε η διαπόμπευση μέσω του Ρ των δημοσιογράφων είτε για τις αντιδράσεις τους είτε για τις απόψεις που εξέφρασαν δημόσια στον προσυνεδριακό διάλογο. Το άρθρο 50 έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς την κατανόηση ορισμένων μέχρι πρότινος, «ανήκουστων» και «πρωτοφανών γεγονότων».

 10. Τα στελέχη του κόμματος δεν είναι υπάλληλοι αλλά φίλοι του.Απ’την αρχή συμφώνησαν να στηρίζουν το ΚΚ οπως μπορούν και φυσικά με τη θέλησή τους.Συμφώνησαν ότι θα παρέχουν βοήθεια είτε με μικρή συμβολική πληρωμή είτε χωρίς αυτή.Όποιος δε συμφωνούσε,μπορούσε να φύγει.Το σκίτσο είναι ατυχέστατο γιατί οι εργάτες στη Μανωλάδα δεν είχαν συμφωνήσει να δουλέψουν σαν εθελοντές στη συλλογή φράουλας!

  -η μάνα σου μαγειρεύει τζάμπα για σένα
  -ο σουβλατζής απαιτεί να τον πληρώσεις,δεν συμφώνησε να σου μαγειρέψει τζάμπα όπως η μάνα σου.
  Καταλαβαίνεις τώρα τη διαφορά;

  Ύστερα ρωτάς «Ο 902 πού πήγε; Δεν αποτελεί μέσο μαζικής ενημέρωσης του ΚΚΕ; Ή δεν… θα αποτελεί; Και το πόρταλ 902.gr;»
  Ενώ το καταστατικό γράφει «Το ΚΚΕ μπορεί να δημιουργεί ή να συμμετέχει σε άλλα κεντρικά ή περιφερειακά έντυπα και ηλεκτρονικά -ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά- μέσα ενημέρωσης»
  Ελεος

 11. Νομίζω πως σωστά δεν συμπεριλαμβάνουν τον 902 σαν μέσο μαζικής ενημέρωσης του κκε.
  Γιατί αφενός κανένας εργαζόμενος δεν περιμένει να ενημερωθεί απο το κκε και τον 902,και αφεταίρου σκοπός του συγκεκριμένου σταθμού,είναι περισσότερο η διαφήμιση κάθε καπιταλιστικού σκουπιδιού,παρά η ενημέρωση.