Ήρθε η ώρα σου…

Standard

120513_neurospastis_small

 

«Ξέρεις γιατί σε φώναξα. Ήρθε η ώρα σου» ή η δεύτερη πρόταση αντικαθιστάται με το «ήρθε η σειρά σου»…. Με αυτή τη λακωνική, λιτή και άκρως ταξική, ως προς το ύφος και το περιεχόμενό της πρόταση, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας ανακοινώνει σε κάθε δημοσιογράφο την απόλυσή του, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου ο ίδιος διευθυντής τίμησε τους απολυμένους με το να το ανακοινώσει ο ίδιος.

 Αμέσως μετά την λακωνική ανακοίνωση έρχεται η ερώτηση: «Θέλεις να πεις κάτι;»   Αν σε κάποιους θυμίζει ατάκες από το σινεμά, ή ντοκυμαντέρ, ή ακόμη και κόμικς, όπου ο διοικητής του στρατοπέδου, ο επικεφαλής, ο αρμόδιος τέλος πάντων, αναγγέλλει ότι έφτασε η ώρα να αποσταλούν στο εκτελεστικό απόσπασμα, είναι απλώς κακεντρεχείς,   προκατειλημμένοι, πυώδεις και φυσικά αντιΚΚΕ. Όχι αντικομμουνιστές. Όχι. Διακατέχονται μόνο από αντιΚΚΕ υστερία.

 Μέχρι στιγμής σε 17 δημοσιογράφους έχει έρθει η σειρά τους ή η ώρα τους. Έχουν απολυθεί.  Για ποιο λόγο; Οικονομικούς λόγους, προβάλλει επισήμως το ΚΚΕ και ο Ριζοσπάστης, αλλά τελευταίως κωφεύει και προτιμά σιωπηρά να αποφεύγει να απαντήσει.

 Ουδείς αρνείται ότι οι καιροί είναι δύσκολοι αν και το γεγονός ότι η διεύθυνση του Ριζοσπάστη προτιμά να πληρώνει απολύσεις και δεδουλευμένα σε όσους απολύει μετρητά, ακόμη και τις δόσεις, προκαλεί τα πλείστα όσα ερωτηματικά, όπως πως είναι δυνατόν να έχει τέτοιο οικονομικό πρόβλημα και να πληρώνει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ρευστό ή ζεστό χρήμα όπως λέει και ο λαός, στις διμηνιαίες μνημονιακές αποζημιώσεις και στις νέες απολύσεις. Μετρητά. Όχι επιταγές, ούτε κατάθεση σε τράπεζα.  ΜΕΤΡΗΤΑ. Τόσα που ξεπερνούν και τη μισθοδοσία της εφημερίδας κατά πολύ. Μαζί με τους απολυμένους!

 Α! και επειδή μιλάμε για μνημονιακές απολύσεις, διαψεύστηκε, για άλλη μια φορά, το μέλος του Π.Γ  Νίκος Σοφιανός, που ολοφυρόμενος έναντι του Μπουμπούκου σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή είχε ανταπαντήσει ότι «δεν εφαρμόζουμε το μνημόνιο γιατί δεν κάνουμε προειδοποιήσεις». Ολοι οι απολυθέντες εκ του υπολοίπου της «επίσημης» επιχείρησης που ανήκει και το Ρ μετά την «απόσχισή του» από τον Τυποεκδοτική πριν μία δεκαετία, απολύθηκαν με προειδοποιήσεις. Εξ ου και δεν έγιναν απολύσεις το Μάρτιο- προφανώς σε μία προγραμματισμένη κίνηση ώστε μην προηγηθούν του Συνεδρίου.

 Το γεγονός αυτό μας οδηγεί σε ένα ακόμη συμπέρασμα. Καταδεικνύει ότι υπήρχε εξαρχής συγκεκριμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός . Οι απολύσεις έχουν σχεδιαστεί εδώ και καιρό και φυσικά θα συνεχιστούν.  Από το σύνολο λοιπόν των 17 απολυμένων δημοσιογράφων, οι 12 είναι εξωκομματικοί και 5 μέλη του κόμματος, εκ των οποίων οι 4 είχαν εκφράσει ποικιλοτρόπως τις διαφωνίες τους, ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις θέσεις, το πρόγραμμα και το νέο καταστατικό. Διαφωνίες στα όργανά τους και στην κομματική τους οργάνωση και όχι σε άλλους κύκλους. Ας σημειωθεί παρακαλούμε.

 Από τους εξωκομματικούς πέραν των πρώτων απολύσεων –καθώς οι πρώτες άρχισαν δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση περί μαζικών απολύσεων εκ μέρους του διευθυντή- τη συνέλευση  όλοι οι υπόλοιποι είναι ΜΟΝΟ από αυτούς που αντέδρασαν με τις επιστολές, το αίτημα για συνέλευση και να σταματήσουν οι απολύσεις ακόμη και με νομικά μέσα. Είναι αυτοί που κρέμασαν στα μανταλάκια μέσα από τις σελίδες της άλλοτε εφημερίδας της  εργατικής τάξης. Ας σημειωθεί δε ότι οι πρώτοι απολυθέντες, μπορεί να μην πρόλαβαν να αντιδράσουν, αλλά έχουν σταθεί όλο αυτό τον καιρό στο πλευρό όλων των υπολοίπων.

 Δεν ήταν «όσοι είναι δύο στο ίδιο ρεπορτάζ, για ζευγάρια όταν δύο δουλεύουν στην ίδια εφημερίδα, έχουν και άλλη δουλειά κά ενώ θα ληφθεί υπ’ όψιν εάν έχουν άλλο στήριγμα ή οι σύζυγοι είναι άνεργοι κλπ »  όπως είχε δηλώσει σε εκείνη την αποφράδα ενημέρωση ο διευθυντής της εφημερίδας. Η  πλειοψηφία των απολυμένων είναι εξωκομματικοί παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη ερώτηση εάν θα απολυθούν οι εξωκομματικοί, είχε μετά βδελυγμίας απορρίψει την προοπτική «μακριά από εμάς τέτοιες πρακτικές». Γελοιότητες αποδείχθηκαν οι βαρύγδουπες δηλώσεις του διευθυντή.

 Απολύονται λοιπόν κατά κύριο λόγο οι εξωκομματικοί και φυσικά αυτοί που αντέδρασαν ασχέτως εάν o σύντροφός τους είναι άνεργος, μακροχρόνια άνεργος και με παδιά, έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας κά.  Απολύονται κομματικοί που έχουν διαφωνίες και φέρνουν αντιρρήσεις. Εάν αυτό δεν λέγεται πολιτική δίωξη και εκδικητική πρακτική, εμείς δεν ξέρουμε πώς να το πούμε. Αντιθέτως, παραμένουν, κανιβαλίζοντας και έρποντας, αν χρειαστεί, μερικοί που θεωρούνται «δικοί» τους, χωρίς να ισχύει γι αυτούς οτιδήποτε .

 Τους επόμενους λοιπόν απολυθέντες τους γνωρίζουμε ήδη. Προτεραιότητα δε έχουν όσοι συμμετείχαν σε όλα…  Ο επόμενος διευθυντής θα έρθει όταν ο νυν, ο οποίος ουσιαστικά καθαιρέθηκε από το Π.Γ, «καθαρίσει».

 Ήδη η εφημερίδα καταρρέει.  Δεν δικαιολογείται διαφορετικά το συγκεκριμένο δημοσίευμα στην εφημερίδα του Σαββάτου

Αναγκαία Επανόρθωση

«Στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας μας, στην σελίδα 19, αντί να δημοσιευτεί η είδηση για την εκδήλωση αλληλεγγύης που θα γίνει αύριο στο Πέραμα, δημοσιεύτηκε από λάθος, κείμενο, στο οποίο αναγγελλόταν ότι επρόκειτο να γίνει συγκέντρωση – συζήτηση για την ανεργία στον Πειραιά. Η αλήθεια είναι ότι δεν επρόκειτο να γίνει καμιά συγκέντρωση με αυτό ή παρόμοιο περιεχόμενο. Το κείμενο που, κακώς, δημοσιεύτηκε στο «Ρ», ήταν, όπως αποδείχθηκε, αναπαραγωγή – αντιγραφή αναγγελτικού συγκέντρωσης που είχε προγραμματιστεί για τις 24/11/1999. Ζητούμε συγνώμη.»

Έχει καμία σημασία όμως;

Οι απολύσεις έγιναν και γίνονται με απόφαση του Π.Γ και αυτό φέρνει την ευθύνη. Ειδικότερα δε ο νέος ΓΓ, Δ. Κουτσούμπας, που επί 12 χρόνια σχεδόν ήταν διευθυντής του. Και όχι στο μακρινό παρελθόν. Μέχρι λίγο καιρό πριν το 18ο Συνέδριο.

Το σκίτσο είναι του Κώστα Κουφογιώργου

Advertisements

2 responses

 1. Καλώς ή κακώς το ΚΚΕ, έτσι τουλάχιστον όπως το ξέραμε, κλείνει συντομα τον κύκλο του ήσυχα-ήσυχα. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχουν ούτε αναγεννητικές δυνάμεις στο εσωτερικό του, τουλάχιστον αυτό κατάλαβα από τον διάλογο για τις θέσεις του 19ου συνεδρίου. Οι διαφωνούντες μολονότι έχουν ψυλλιαστεί για το που πάει το πράγμα, εν τούτοις εξηγούν την κατρακύλα με ερμηνείες θεολογικού περιεχομένου.

  To KKE είναι εδώ και χρόνια, ένα κόμμα-σφραγίδα. Επιζεί τεχνητά χάρη στο κρατικό ταμείο (από τις πετσοκομμένες συντάξεις) και τα κομματικά θαλασσοδάνεια για να υπάρχει ως διακοσμητικό φυτό δίνοντας νομιμοποίηση στην Γενοκτονία που υφίσταται ο ελληνικός λαός.

  Η μόνη δραστηριότητα του ΚΚΕ είναι το γραφείο τύπου. Ένας χαρτοπόλεμος δελτίων τύπου που σχολιάζουν την επικαιρότητα, παρέχουν νουθεσίες στους εργάτες και στον επίλογο εκφράζουν την «αντίθεση του ΚΚΕ στα νέα αντιλαϊκά μέτρα». Ά! ξέχασα την παρέλαση των κομματικών στελεχών στα πρωϊνάδικα των «αστικών μέσων» όπου λένε του κόσμου τις ανοησίες.

  Αναρωτιέμαι λοιπόν. Τί να τους κάνει τους δημοσιογράφους, και μάλιστα τους καλύτερους και τους πιο έμπειρους η παράταξη της Αλέκας Παπαρήγα και του Δημήτρη Κουτσούμπα; Γι’ αυτό τους απολύει. Ο Ριζοσπάστης εδώ και πολύ καιρό δεν διαβάζεται. Κατάντησε να είναι μια κακή κομματική μπροσουρίτσα και πολύ αμφιβάλλω αν θα συνεχίσει να βγαίνει καθημερινά.

  Φαίδων

 2. Γιατί κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους, όπως και γιατί κάποιοι πρέπει να απακαλύπτονται με το όνομά τους, θέλω να επισημάνω τα ακόλουθα, καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία, περιγράφοντας τη στιγμή της ανακοίνωσής της απόλυσής μου εκ μέρους της «συ…ντροφιάς» που κατέχει τον «Ριζοσπάστη»:

  Ηταν 27 Φλεβάρη 2013 όταν με κάλεσε στο γραφείο του ο αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» Παύλος Αλέπης μέσω του «υπασπιστή» του και υπεύθυνου του Πολιτικού τμήματος της εφημερίδας Περικλή Κουρμούλη, λέγοντας την χαρακτηριστική φράση «ήρθε η σειρά σου» και στη συνέχεια, μετά και τα σχετικά σχόλια από την πλευρά μου, πρόσθεσε ρωτώντας «έχεις τίποτα να πεις;».

  Φαίνεται πως κάποιοι άνθρωποι, όπως οι προαναφερόμενοι, το μόνο που κατάλαβαν, το μόνο που πήραν από την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα και το εφαρμόζουν με συνέπεια ήταν ο ρόλος του βασανιστή και του δεσμοφύλακα. Φαίνεται πως αυτός ο ρόλος τους αρμόζει. Εκτός κι αν εξ αρχής για αυτό το ρόλο μπήκαν στο ΚΚΕ. Αξιος ο μισθός τους!

  ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΗΛΑΚΟΣ