«Κατώτερα πληρώματα»; Στα μούτρα σας κύριοι του Περισσού!

Standard

 

«Μα τι είναι επιτέλους αυτή η καπιταλιστική οικονομική κρίση και ποιος είναι αυτός ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων που όσο οξύνεται τόσα δεινά προμηνύει, όπως τονίζεται στη διακήρυξη της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στην οποία συσπειρώνονται και δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που βιώνει και περιγράφει το «κατώτερο πλήρωμα» των αστικών ΜΜΕ.

Στις λέξεις «καπιταλιστική οικονομική κρίση» συμπυκνώνονται οι εκατομμύρια λέξεις που γράψαμε, μεταδώσαμε και αναλύσαμε ως εργαζόμενοι δημοσιογράφοι που επί ώρες -μέρες και νύχτες- «ξεροσταλιάσαμε» έξω από το Μαξίμου, τα υπουργεία, τις συσκέψεις, τα «πηγαδάκια» και το Περιστύλιο της Βουλής.

Σε αυτές τις λέξεις συμπυκνώνονται όσα «είδαμε» οι δημοσιογράφοι του ελεύθερου ρεπορτάζ, περιδιαβαίνοντας τις φτωχογειτονιές των πόλεων.

Στις λέξεις «καπιταλιστική οικονομική κρίση», όμως συμπυκνώνονται και όσα τα «κατώτερα πληρώματα» είδαν και άκουσαν, όμως χωρίς δική τους ευθύνη, δεν έγραψαν, δεν είπαν και δεν ανέλυσαν ή απλά τα προσπέρασαν και πάλι χωρίς δική τους ευθύνη… Π.χ. πόσα ειπώθηκαν για τα εκατοντάδες εργοστάσια που έκλεισαν οι ιδιοκτήτες τους και τα μετέφεραν αλλού, όπου το μεροκάματο είναι φθηνότερο;»

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=9/6/2013&id=14611&pageNo=8&direction=1

 

Δύο φορές μέσα σε λιγότερες από 20 αράδες ο νεόκοπος υποψήφιος της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας χρησιμοποιεί τον ταπεινωτικό όρο «κατώτερα πληρώματα». Ισως τον ίδιο, την παράταξή του και τον «Ριζοσπάστη»  που δημοσίευσε το σχετικό άρθρο του, τους ικανοποιεί αυτή η έκφραση,  τους κάνει περήφανους, τη θεωρούν «ταξική».  

Εμείς, τη βρίσκουμε λαϊκίστικη, εξωφρενική, δεν τη δεχόμαστε και τους λέμε ξεκάθαρα: πάρτε τη πίσω. Οι δημοσιογράφοι, δεν είναι όχλος, δεν είναι μάζα (από εκείνες που θέλετε να χειραγωγείτε, σύντροφοι),  είναι εργαζόμενοι. Κι ως εργαζόμενοι, μόνο το υποτιμητικό «κατώτερος» δεν μπορείτε να τους απευθύνετε.

Κι επειδή ο νεόκοπος δεν έκανε τον κόπο- όπως κι όλη η παράταξη άλλωστε- να κάνει κάποια αναφορά στις απολύσεις, το ξαναλέμε: χιλιάδες είναι οι απολύσεις στα ΜΜΕ εκ των οποίων δεκάδες στον Ριζοσπάστη και στον 902. Αυτό κάνει τη Δημοσιογραφική Συνεργασία να έχει διαγράψει τη λέξη απολύσεις από το λεξιλόγιό της. Μήπως για τα «κατώτερα πληρώματα» δεν πειράζει;

 

One response

  1. Ετσι είναι όταν πετάς έξω τους δημοσιογράφους, το κανονικό «πλήρωμα» μιας εφημερίδας και ενός σταθμού, μένει πίσω το «κατώτερο πλήρωμα» και άντε μετά να σώσεις το «καράβι» που έχει αρχίσει ήδη και μπάζει νερά… Και αυτοί που κάποτε ήταν …μούτσοι, τώρα παριστάνουν τους καραβοκύριδες και βρίσκουν βήμα και ανοίγουν το στόμα τους και λένε τέτοια… Προφανώς ο «συνάδελφος» κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια… και θεωρεί τους δημοσιογράφους κατώτερο πλήρωμα…