Εδώ ραδιομέγαρο, εδώ Ραδιομέγαρο

Standard

 

Χθες η ΕΡΤ, σήμερα κάποιο  νοσοκομείο, αύριο σχολεία, μουσεία, συγκοινωνίες. Δεν πρόκειται, πλέον, για τα ασημικά, πρόκειται για την ίδια την ουσία της πατρίδας και της δημοκρατίας, που ξεθεμελιώνονται. Ο,τι με μόχθο οικοδομήθηκε επί δεκαετίες και με αίμα προάσπισαν οι λαϊκοί αγώνες, ποδοπατιέται βάναυσα, καταλύεται, διαλύεται.

Είναι πολλά τα λεφτά, πολλά τα συμφέροντα, πολλά τα όσα διακυβεύονται, κρύβονται, επιχειρούνται. Η ΕΡΤ αποτελεί  μόνο την αρχή. Με την ίδια μέθοδο θα εκτελείται, χωρίς καταδίκη βέβαια, ό,τι κινείται από το πρώην κοινωνικό κράτος. Ώσπου να φτάσουμε σε ό,τι πιο απόλυτο ανελέητο, θανατηφόρο πρεσβεύει ο καπιταλισμός.

Το δημόσιο και η Δημοκρατία έχουν κοινή ρίζα και κοινό σκοπό: την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος. Όπου ο ευεργετούμενος είναι ο Δήμος, κι όχι κάποιος ιδιώτης, και τα ευεργετήματα είναι για όλους, κι όχι για τους ολίγους κι εκλεκτούς. Δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, δημόσια ενημέρωση. Δημόσια Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Δημόσια θέατρα, δημόσιες συγκοινωνίες. Δημόσια διοίκηση. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο υπηρετείται το δημόσιο  συμφέρον. Αυτό θέλουν να ακυρώσουν η κυβέρνηση, η τρόικα, το ΔΝΤ. Προσυνενοημένα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που πήρε την απόφαση, θέλησε να δείξει πυγμή, ενώ δεν γνωρίζει τη σημασία της λέξης. Αν τη γνώριζε, θα την είχε επιδείξει όλους  αυτούς τους μήνες κατά του μνημονίου κι υπέρ των Ελλήνων, τους οποίους καταδυναστεύουν οι πράξεις της κυβέρνησής του. L’État, c’est Samara (ή Troika) …

Ο υπουργός Σίμος Κεδίκογλου, βοηθός ξανθιάς τηλεπαρουσιάστριας στη λαμπρή δημοσιογραφική του καριέρα, θεώρησε σωστό να κατασυκοφαντήσει τους εργαζόμενους και τη δημόσια τηλεόραση. Φυσικά, δεν θεώρησε απαραίτητο να βγει στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ και να συνομιλήσει με την Έλλη Στάη,- που πάντως πολλάκις τον προκάλεσε. Λαλίστατος στον… μονόλογο με τον εαυτό του, μουγκός  όταν τον καλούν οι «συνάδελφοι» του. Bravo!

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κι ο Φώτης Κουβέλης το ήξεραν από το βράδυ της Κυριακής, όταν τους κάλεσε ο Σαμαράς στο Μαξίμου για να τους το ανακοινώσει.. Και δεν είπαν τίποτα σε κανέναν. Και δεν τίναξαν στον αέρα την κατάπτυστη συγκυβέρνηση. Και δεν τα έκαναν λίμπα. Τώρα, λέει, «θα» αντιδράσουν.  Αφού έπεσε το σήμα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών από παντού.  «Θα» αντιδράσουν.  Με κόκκινα καλσόν….

Διευθύνοντες και παραδιευθύνοντες την ΕΡΤ, που έχουν και την ευθύνη για την πορεία της, άρα οφείλουν να ορθώσουν το ανάστημά  τους ώστε να σταματήσει η διάλυση,,  εξαφανίστηκαν από προσώπου γης και αθέατοι παρακολουθούν. Τι; Προφανώς πού θα καθίσει η μπίλια. Σε αντίθεση με τους χιλιάδες συναδέλφους, ανάμεσα στους οποίους είναι και κορυφαία στελέχη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης,  καραδοκούν για συνέχιση της θητείας τους στη νέα, κολοβωμένη ΕΡΤ. Και φυσικά, χρειάζονται διαγωγή «κοσμιωτάτη». Δεν θα διαψεύσουν τα αφεντικά τους, όπως δεν το έκαναν ποτέ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήρθε ο  καιρός να  θυμηθεί πως είναι ο εγγυητής του πολιτεύματος και να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αλλά εδώ, έχει υπογράψει τόσες και τόσες… Στην κατάργηση της δημόσιας τηλεόρασης θα σταματήσει;

ΕΡΤ σημαίνει Ελλάδα, ελληνική επικράτεια, ομογένεια  σημαίνει τεράστιος πλούτος και ιστορία. Ούτε στο κλείσιμό της μπορούμε να συναινέσουμε ούτε στην απόλυση περίπου 3.000 συναδέλφων μας και στο ξεπούλημα των αρχείων και της περιουσίας της. Ήδη, τα πολύτιμα αρχεία της, δεν λειτουργούν κι ο πρώτος αγώνας τα δικαιώματα του οποίου πλήρωσε, θα μεταδοθεί από ιδιωτικό κανάλι. Τις επόμενες ημέρες/ ώρες η κατάσταση θα δυσκολέψει, όπως δείχνουν εμπειρίες από αυταρχικά  καθεστώτα. Εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη στην οποία πρέπει ΟΛΟΙ να πάρουμε θέση. Στο πλευρό των ελεύθερων αγωνιζόμενων δημοσιογράφων, στο πλευρό των ελευθέρων  αγωνιζόμενων ελλήνων, όπως έλεγε ο αγαπητός  Δημήτρης Παπαχρήστος στο ραδιόφωνο του Πολυτεχνείου…

Αγγελική Κώττη

Advertisements

About admin

neyrospastis@hotmail.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.