Μόλις 17 χρονών. Γιατί;

Standard

Image

Η δολοφονία ενός 17χρονου παιδιού, του Τρέιβον Μάρτιν, ήταν απολύτως δικαιολογημένη για το σώμα των ενόρκων του δικαστηρίου της  Φλόριντα , έξι γυναίκες εκ των οποίων πέντε λευκές και μία που ανήκει σε μειονότητα., που έκρινε αθώο τον Τζορτζ Ζίμερμαν, το ένοπλο μέλος ομάδας φύλαξης γειτονιάς.   Η δολοφονία έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2012 στο Σάνφορντ της Φλόριντα. Όλως τυχαίως το θύμα αφροαμερικανός και ο θυτης λευκός. 

Η αθώωση του Ζίμερμαν τόσο για τις κατηγορίες του φόνου εκ προμελέτης όσο και της ανθρωποκτονίας, ανακοινώθηκε λιγότερο από μία μέρα μετά την πρεμιέρα της ταινίας,  «FruitvaleStation». Ταινία για την εν ψυχρώ δολοφονία τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς του 2009 στο σταθμό του μετρό Fruitvale στο Οκλαντ του Σαν  Φρανσίσκο, του 22χρονου τότε αφροαμερικανού Οσκαρ Γκραντ.  Ο αστυνομικός δε, που εκτέλεσε τον άοπλο Γκραντ, Τζοχάνες Μέσερλ, καταδικάστηκε ενάμισι χρόνο μετά για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση. Κυκλοφορεί ελεύθερος καθώς εξέτισε μόλις 11 μήνες ποινής. Δικαστική απόφαση που προκάλεσε  κύματα διαμαρτυριών έως και βίαιων ταραχών που κανείς δεν έδωσε μεγάλη βαρύτητα καθώς έλαβαν χώρα  στο έτσι κι αλλιώς «θολοκουλτουριάρικο» και «εξεγερσιακό»  Οκλαντ.

Η χρονική σύμπτωση των γεγονότων και κυρίως η αθώωση του Ζιμερμαν εκτόξευσε τα πάθη. Στο τουίτερ εκτοξεύτηκε το θρέντ Εμετ Τιλ.

US-Justiz

Η υπόθεση  Εμετ Τιλ αφορά τη δολοφονία ενός 14χρονου «νέγρου»  στις 28 Αυγούστου 1955, στο Μάνεϊ της πολιτείας του Μισσισσίππι. Ο έφηβος Τιλ από το Σικάγο, είχε διαπράξει το «στυγερό έγκλημα» να κολακεύσει ίσως και να φλερτάρει μία λευκή κυρία, δημοσίως δε, στο παντοπωλείο της μικρής πόλης όπου με τα ξαδέλφια του είχε πάει να πάρει γλυκά. Δολοφόνοι του ο άντρας της κυρίως και ο αδελφός του που τον άρπαξαν βίαια από το σπίτι των συγγενών του όπου φιλοξενούνταν και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου σχεδόν. χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων τις λαβές των όπλων τους.  Κατόπιν, καθώς ψυχορραγούσε ακόμη, τον έσυραν πάνω σε μία ξύλινη εξέδρα στην όχθη του παρακείμενου ποταμού. Έδεσαν το λαιμό του με αγκαθωτό σύρμα  ως αντίβαρο ένα παλαιό κόπτη βαμβακιού  και τον πέταξαν στο ποτάμι   αστυνομία έδρασε αστραπιαία. Χρειάστηκε ολόκληρες τρεις ημέρες να βρει  το πτώμα, αλλά μόλις ελάχιστες ώρες και εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες  να εξαφανίσει τα ευρήματα: το φρικτά παραμορφωμένο σώμα του 14χρονου τοποθετήθηκε σε ένα κασόνι , σφραγίστηκε και θάφτηκε .

 Μόνο η αταλάντευτη στάση της μητέρας του που απαίτησε τη μεταφορά της σορού στο Σικάγο ώστε να γίνει η κηδεία και μάλιστα με ανοικτό φέρετρο ήταν αυτή που επέτρεψε να αποκαλυφθεί η αλήθεια . Η φωτογραφία  σημάδεψε τη συλλογική συνείδηση  στις ΗΠΑ και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η υπόθεση και κυρίως η αθώωση των δύο ενόχων –το Υπουργείο Δικαιοσύνης  των ΗΠΑ διέταξε το 2004 την αναψηλάφηση της  υπόθεσης-  έγινε εμβληματική για το Κίνημα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων που σφράγισε τη δεκαετία του ’60 στις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο του 2013, είναι η σειρά του Τρέιβον Μάρτιν, να πάρει τη σκυτάλη καθώς οι αναλογίες στην υπόθεση είναι αρκετές. Ωστόσο σχεδόν έξι δεκαετίες τα πάντα έχουν αλλάξει αν και όλο τα ίδια μένουν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου της Φλόριντα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διαδέχονται η μία την άλλη. Από το Οκλαντ έως τη Νέα Υόρκη και από τη Φλόριντα έως το Σικάγο.  Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνιστά εκφράζει οργή για την απόφαση και συνιστά ηρεμία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης σπεύδει να ανακοινώσει ότι μελετά να εφεσιβάλλει την απόφαση. Την αμερικανική κυβέρνηση την στοιχειώνουν τα φαντάσματα και περισσότερο αυτό της υπόθεσης της αθώωσης των  τεσσάρων αστυνομικών που βιντεοσκοπήθηκαν να ξυλοφορτώνουν  τον αφροαμερικανικό Ρόντνι Κινγκ και φυσικά αθωώθηκαν. Αθώωση που προκάλεσε το 1991, πολυήμερες αιματηρές ταραχές στο Λος Αντζελες, ταραχές που εξαπλώθηκαν σαν φωτιά σε κάθε μεγάλη πόλη με μοναδική εξαίρεση τη Νέα Υόρκη.

Δικαίως την στοιχειώνουν τα φαντάσματα. Εντούτοις, ας μας επιτραπεί, είναι τα λάθος φαντάσματα.

Ένα φάντασμα είναι η οικονομική και κοινωνική ανισότητα που πλήττει με ακόμη μεγαλύτερη δριμύτητα τις μειονότητες.  Η κρίση και η ύφεση έχει επιβάλλει βαρύτατες απώλειες στα εισοδήματα των αφροαμερικανικών . Σύμφωνα με έρευνα του κέντρου Pew  το 68% Αμερικανών της μεσαίας τάξης αναμένεται να δουν την οικονομική τους επιφάνεια να μειώνεται στην επόμενη γενιά ενώ σύμφωνα με άλλη μελέτη από το 2005 ως το 2009 τα έσοδα του μέσου μαύρου νοικοκυριού μειώθηκαν στο μισό. Επίσης από το 2009 ως το 2012 το μέσο ετήσιο εισόδημα για τους μαύρους έπεσε κατά 11,1%, σε σύγκριση με το 5,2% των λευκών και το 4,1% των ισπανόφωνων.

Ένα ακόμη είναι ότι  ο νόμος και η τάξη είναι άδικοι, τυφλοί και… έχουν προτίμησε σε χρώματα. Αναλόγως και η συνεχιζόμενη  στρατιωτικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας, και η  ολοένα και μεγαλύτερη σκλήρυνση των νόμων.

Δύο μόνο παραδείγματα .

 Οι αμερικανικές φυλακές γεμίζουν και φιλοξενούν το μεγαλύτερο αριθμό εγκλείστων παγκοσμίως καθώς οι ΗΠΑ ενώ αποτελούν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού  του αντιστοιχεί το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού των εγκλείστων.

Από τα τέλη της δεκαετία του ’70, ο συνολικός αριθμός των φυλακισμένων στις ΗΠΑ εξαπλασιάστηκε. Πάνω από 2,3 εκατομμύρια ενήλικες σύμφωνα τη Στατιστική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο  συνολικός πληθυσμός των υπό σωφρονισμό (είτε εντός των φυλακών είτε με  αποφυλάκιση υπό όρους) κατά την ίδια περίοδο από τα 1,8 εκατομμύρια έφτασε τα 7 εκατομμύρια ενώ ακόμη 4,3 εκατομμύρια είναι πρώην κατάδικοι.

Οι μειονότητες συνιστούν πλειοψηφίες εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Το 41% του συνολικού πληθυσμού των εγκλείστων είναι Αφροαμερικανοί ενώ το 19% είναι Ισπανόφωνοι. Ενας για κάθε 9 Αφροαμερικανούς μεταξύ 25 και 29 ετών το 2006 ήταν φυλακισμένος, όπως ένας για κάθε 26 Ισπανόφωνους και ένας για κάθε 9 λευκούς άντρες στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Σύμφωνα με τη στατιστική έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι Αφροαμερικανοί σε ποσοστό 33% θα βρεθούν έγκλειστοι σε κάποια περίοδο της ζωής τους, ενώ το ποσοστό αυτό είναι 17% για τους Ισπανόφωνους και για τους λευκούς 6%.  Στη δεκαετία του 1930, οι μαύροι Αμερικανοί είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους λευκούς να βρεθούν στη φυλακή, τώρα όμως  οι πιθανότητες αυτές είναι επτά φορές περισσότερες !

 

Η πληθυσμιακή έκρηξη των εγκλείστων οφείλεται στη εδώ και δύο δεκαετίες στροφή της ακολουθούμενης πολιτικής από το σωφρονισμό στην πολιτική της τιμωρίας και της «μηδενικής ανοχής απέναντι στο έγκλημα». 

 

Η νομοθεσία έχει κάνει τέτοια στροφή που επιτρέπει μάλιστα σε απλούς πολίτες να κάνουν χρήση «φονικής βίας» για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Τουλάχιστον 20 αμερικανικές πολιτείες έχουν εγκρίνει τέτοιες νομοθεσίες  ενώ 8 εξ αυτών τους νόμους για την «αυτοάμυνα» («Stand Your Ground-SYG») , πρώτη όλων η Φλόριντα. Το SYG ήταν η βασική υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων του Ζίμερμαν .

Πρόσφατη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου A&M  του Τέξας,  που ανέλυσε τα στοιχεία του FBI από το 2000 έως το 2009 κατέληξε ότι οι νόμοι SYG  στις συγκεκριμένες πολιτείες, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των εγκλημάτων και των ανθρωποκτονιών κατά 8% ή  600 ανθρωποκτονίες το χρόνο περισσότερες!

Image

 Παράλληλα έρευνα του   UrbanInstitute’sJusticePolicyCenter,  βασιζόμενη και πάλι στα στοιχεία του FBI μεταξύ 2005-09 αναφέρει ότι σύμφωνα με τα ευρήματα ο φόνος ενός αφροαμερικανού από ένα λευκό έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητας να κριθεί «νομιμοποιημένη» ή »δικαιολογημένη»  σύμφωνα με το όρο που έχει θέσει το FBI δηλαδή όταν η αστυνομία ερευνά υποθέσεις όπου ένας πολίτης σκοτώνει άλλο πολίτη που διαπράττει, όπως  απόπειρα δολοφονίας , βιασμό ή ένοπλη ληστεία.

   Καλλιτέχνες για τον Τρέιβον

http://www.buzzfeed.com/hnigatu/works-of-art-paying-tribute-to-trayvon-martin

 


Αγλαΐα  Κ.

Σκίτσο του Κώστα Κουφογιωργου

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.