Κουτσούμπας: το συνέδριο της αποσταλινοποίησης ήταν λάθος

Standard

– Αρκετοί τελευταία ισχυρίζονται πώς αν υπήρχε Σοβιετική Ένωση και όλο το υπόλοιπο σοσιαλιστικό μπλοκ δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο που φτάσαμε. Τι απαντάτε; Ρωτώ διότι είναι λίγο παράξενη αυτή η λογική, με την έννοια ότι η κρίση είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα, υπακούει σε αντικειμενικούς νόμους, αλλά από την άλλη όντως κάποια μέτρα δύσκολα θα τα έπαιρναν υπό το φόβο του αντίπαλου δέους.

«Οι κρίσεις στον καπιταλισμό είναι αντικειμενικές, και τότε που υπήρχε Σοβιετική Ένωση υπήρχαν καπιταλιστικές κρίσεις. Βέβαια μπορεί να ήταν κυματοθραύστης το σοσιαλιστικό σύστημα και σε κατακτήσεις εργαζομένων. Το ότι το καπιταλιστικό σύστημα αναγκαζόταν να δώσει παροχές στους λαούς, κάποια δικαιώματα, είχε να κάνει και με το γεγονός ότι εκεί υπήρχε ο σοσιαλισμός, η Σοβιετική Ένωση. Ήταν μεγάλο αντίβαρο αυτό. Και βεβαίως μιλάμε για ένα σοσιαλιστικό σύστημα που δεν θα είχε τα τρωτά και τα αρνητικά του σοσιαλιστικού συστήματος που γνωρίσαμε».

– Τι εννοείτε;

«Έχουμε βγάλει συμπεράσματα και εκτιμήσεις. Ήταν μια πορεία ολόκληρη. Έγιναν λάθη. Το μεγαλύτερο λάθος και η καμπή άρχισε να συμβαίνει από τότε που πήγαν να λύσουν υπαρκτά προβλήματα του σοσιαλισμού με συνταγές καπιταλισμού. Η αρχή έγινε στο 20ο Συνέδριο και συνέχεια σταδιακά, βήμα το βήμα και με αποφάσεις της σοβιετικής ηγεσίας, οδηγηθήκαμε εκεί που οδηγηθήκαμε, μέχρι το αποκορύφωμα, να ολοκληρωθεί η αντεπανάσταση επί Γκορμπατσόφ. Όταν πας να λύσεις ζητήματα σοσιαλισμού, μιας άλλης ανώτερης κοινωνίας, με συνταγές καπιταλισμού, αντικειμενικά οδηγείσαι εκεί».

Από συνέντευξη που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα «Η ώρα της Φωκίδας», κατά την παρουσία του στην εκδήλωση για τη μάχη του ΕΛΑΣ στις Καρούτες.

Θυμίζουμε πως στο 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ ξεκίνησε η αποσταλινοποίηση

Advertisements

9 responses

 1. Μετά από χρόνια, να περιμένουμε μία ολομέλεια ή ένα συνέδριό τους που θα «τους βάζει σε τάξη» λέγοντας τα κλασικά: «οι εκτιμήσεις της τότε ηγεσίας υπολείπονταν των απαιτήσεων της κατάστασης»…»εκτιμήθηκε λάθος η κατάσταση…», » η τότε ηγεσία δεν διέθετε την απαιτούμενη οξυδέρκεια, μαρξιστικολενινιστική κατάρτιση και εκτίμηση λάθος τις εξελίξεις…», «το λαϊκό κίνημα εξέφραζε ο Σύριζα και το κόμμα όφειλε να τηρήσει συναινετική στάση…» κλπ… Γνωστά πράγματα… Και θα τους στέλνει όλους για…»κομματική αποστρατεία». Τα έχουμε ξαναζήσει

 2. 3 είναι τα ζητήματα που ανοίγει η συνέντευξη:
  α) αν το σοσιαλιστικό σύστημα ήταν ανώτερο από τον καπιταλισμό γιατί αναζητήθηκαν καπιταλιστικές συνταγές;
  β) ποια ηταν τα προβλήματα του σοσιαλισμού;
  γ) αν όλα τα προβλήματα ξεκνήσαν με την αποσταλινοποίηση στο 20ο συνέδριο δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση γιατί το ΚΚΕ στήριζε την πορεία της ΕΣΣΔ και το ΚΚΣΕ από το 20ο και μετά…

 3. Υπεράκτια (offshore) εταιρεία φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την αγορά του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του ΚΚΕ, «902». Σύμφωνα με έρευνα της «Αλήθειας» στον Έφορο Εταιρειών, η κυπριακή ιδιωτική εταιρεία «A-ORIZON MEDIA LTD» που αγόρασε τον «902» είχε εγγραφεί στις 19 Μαΐου 2010, από το Δικηγορικό Γραφείο Πανίκου Α. Λεωνίδου (στη Λεμεσό), με σκοπό «διαφημιστικές εργασίες και άλλα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, το ονομαστικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 2000 ευρώ διαιρεμένο σε 2000 μετοχές αξίας ενός (1) ευρώ η κάθε μία. Και στις 19/5/2010, αλλά και στις 19/7/2013, ως μέτοχος της εταιρείας -και κάτοχος όλων των μετοχών- εμφανίζεται η εταιρεία NALOTIA VENTURES με διεύθυνση Road Town, TRIDENT CHAMBERS, Tortola, British Virgin Islands. Διευθύντρια της «A-ORIZON MEDIA LTD» φέρεται η Χρυσάνθη Γεωργίου, ιδιωτικός υπάλληλος, με διεύθυνση τη διεύθυνση του εν λόγω δικηγορικού γραφείου και γραμματέας, η LE.KO COMPANY SERVICES LIMITED με διεύθυνση και πάλι ίδια με αυτή του δικηγορικού γραφείου του κ. Λεωνίδου (συνήθης πρακτική εγγραφής υπεράκτιων εταιρειών).
  Σε ότι αφορά την LE.KO COMPANY SERVICES LIMITED, η εταιρεία έχει εγγραφεί στις 3 Μαρτίου 2003, με σκοπό «γενικό εμπόριο και άλλα» και με διευθυντές τους δικηγόρους του Δικηγορικού Γραφείου Πανίκου Α. Λεωνίδου: Μιχάλη Κονή, Πανίκο Α. Λεωνίδου και Γεωργία Α. Λεωνίδου. Η τελευταία εμφανίζεται και ως γραμματέας της εταιρείας.
  Την 1η Ιανουαρίου 2008, το ονομαστικό κεφάλαιο της LE.KO COMPANY SERVICES LIMITED εμφανίζεται να ήταν 171 ευρώ και διαιρεμένο σε μετοχές ως ακολούθως: Πανίκος Α. Λεωνίδου, 50 μετοχές, Μιχάλης Κονής, 10 μετοχές, και Γεωργία Α. Λεωνίδου 40 μετοχές, όλες αξίας 1.71 ευρώ (συνήθεις).
  Υπενθυμίζεται ότι ο δικηγόρος Πανίκος Α. Λεωνίδου ήταν υποψήφιος με το ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές του 2011.

  http://alithia.com.cy/politikh/item/17660-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%C2%AB902%C2%BB-%CF%83%CE%B5-offshore-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1.html

  Φαίδων

 4. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και άσχετο.
  Ετσι νομίζω πως σωστά το άρθρο αναφέρεται στο 20 συνέδριο και ας μην φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει σχέση με την μοίρα εργαζόμενων και απολυμένων.
  Εχει σχέση όμως το άθρο με όσα γίνονται σήμερα στην ΚΚΕ ΑΕ.Απο τους απολυμένους στις επιχειρήσεις,μέχρι το ξεπούλημα του 902 σε υπεράκτιους μαφιόζους.
  Ο Κουτσούμπας και η φράξια της ΚΚΕ ΑΕ,ψάχνοντας άλλοθι για τα εγκληματά τους,αναφέρουν το 20 συνέδριο σαν την μήτρα όλων των κακών,και τον σταλινισμό σαν την πανάκεια δια πάσαν νόσον και μαλακίαν.Για εσωτερική κατανάλωση βεβαίως.
  Τέλος δεν μου έθειξες κανένα ΣΥΝ.Δεν έχω σχέση.
  Ομως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος αυτός ο ετεροκαθορισμός.
  Είναι και αυτό δείγμα των τεράστιων αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η ΚΚΕ ΑΕ και της αδυναμίας της να αποτρέψει την διάλυση.

 5. Μα τι λες,
  δεν με απασχολεί η φράξια Κουτσούμπα ή οποιαδήποτε άλλη.
  Φυσικά και οφείλει οποιαδήποτε επιχείρηση να πληρώνει τους εργαζόμενους έγκαιρα.
  Άρα και οι επιχειρήσεις της Περισσός ΑΕ.
  ΟΜΩΣ,
  διατηρώ το δικαίωμα να θεωρώ πως οι βλακίες για 20ό συνέδριο δεν ηχούν καλά και
  καλοπροαίρετες, όσο καλοπροαίρετες και να ήταν οι προηγούμενες αναρτήσεις για τη μοίρα των εργαζομένων.
  Σου θίξαμε το «μακαρίτη» ΣΥΝ;
  Κομπλεξικοί χειρότεροι κι από τους Κουτσουμπικούς είστε κι εσείς.

 6. το ΚΚΕ ουσιαστικά είναι ένα κόμμα-σφραγίδα, έχει χάσει προ πολλού τον ηγεμονικό του ρόλο στο κίνημα της ομαλής κοινοβουλευτικής διαμαρτυρίας, και εσχάτως έχει χάσει και την πάλαι ποτέ στιβαρή παρουσία στις εθιμοτυπικές διαδηλώσεις του. Οι καμπόσες δεκάδες οπαδών του στις τελευταίες κινητοποιήσεις δεν μπορούν καν να ονομαστούν διαδήλωση.

  Ακόμα όμως και να φύγει και ο τελευταίος του οπαδός και να μείνει μόνο η Κεντρική Επιτροπή, το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει να έχει τη πλάγια αλλά ουσιαστική στήριξη του δοσιλογικού συστήματος και των Δανειστών.

  Ο λόγος είναι απλός. Το ΚΚΕ και μάλιστα με την πιο σταλινορθόδοξη ρητορεία είναι χρήσιμο ακόμα για συμβολικούς λόγους. Δεν μπορεί να αποτελεί το αριστερό όριο της ευπρεπούς διαμαρτυρίας ούτε να στέλνει τους παλουκοφόρους του να υπερασπίζονται το Κοινοβούλιο ενώ ψηφίζονται τα μνημόνια με την διάλυση που έχει βαρέσει.

  Είναι όμως πολύτιμο γιατί δίνει το ηθικό άλλοθι στο σύστημα πρώτον να διατείνεται ότι υπάρχει δημοκρατία αφού υπάρχει το ΚΚΕ που απολαμβάνει πλήρη νομιμότητα να κάνει κάθε μέρα μνημόσυνα και τρισάγια στον Στάλιν και το βασικότερο: ΗΘΙΚΟ ΑΛΛΟΘΙ να εφαρμόζονται όλα τα μνημόνια και οι διάφορες κομπίνες λεηλασίας και πλουτισμού με τις off-shore αφού τις εφαρμόζει το ΚΚΕ!!!

  «Τί μας φωνάζετε για το ξεπούλημα, δείτε και τι κάνει το ΚΚΕ» γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης και έχει δίκιο με τη λογική του.

  Μην ξεχνάμε ότι για τον 902 το ΚΚΕ πήρε χαριστικά δάνειο από την φαλιρισμένη Εθνική με παρέμβαση του γραφείου του Σαμαρά (όταν αρνούνται τα δάνεια και σε υγιείς επιχειρήσεις που έτσι στραγγαλίζονται οικονομικά) προκειμένου να περάσει στην ψηφιακή πλατφόρμα για να πουληθεί όταν δώσουν την εντολή τα Μεγάλα Αφεντικά.

  Έτσι και τώρα δεν θα ασχοληθεί κανείς με το ΣΚΑΝΔΑΛΟ της πώλησης του 902 σε αγνώστου ταυτότητας υπεράκτια εταιρία που δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη, με άγνωστο τίμημα, με άγνωστους όρους που θυμίζουν μαφία. Ερωτώ: Μήπως κρύβεται ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ και άδηλα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ πίσω από αυτή την αδιαφανή και ύποπτη συναλλαγή;

  Φαίδων

 7. »Συνασπισμίζεις».
  Αλλος ένας νεολογισμός απο οπαδό της φράξιας.Δεν μας έφταναν αυτοί της φασιστικής κυβέρνησης,έχουμε τώρα και απο την ΚΚΕ ΑΕ.
  Είναι χαρακτηριστικό πως οι απαντήσεις που δίνουν τα μέλη και οι όποιοι οπαδοί της φράξιας,είναι πάντα σε ετεροκαθορισμό….με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  Μυστήρια πράγματα αυτές οι off shore εταιρείες.Διαπραγματεύεσαι,και ξεπουλάς σε υπεράκτια εταιρεία δημόσιο αγαθό,και χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ…ακροατήριο!!
  Οταν έχεις χάσει αυγά και πασχάλια,νομίζεις πως σου έχει απομείνει ακόμα ακροατήριο!!

 8. με αυτά σου τα άρθρα δείχνεις ότι όχι μόνο είσαι ξένος με το ΚΚΕ, αλλά με το κομμουνιστικό κίνημα συνολικά.
  Χάνεις έτσι το στόχο σου, που αρχικά νόμιζα ότι είναι να αναδείξεις τις λάθος κινήσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ αναφορικά με τα δημοσιογραφικά του όργανα.
  Συνασπισμίζεις επικίνδυνα και με κάτι τέτοια χάνεις τα όποια ακροατήρια μπορούσες να κερδίσεις εντός του ΚΚΕ.
  Φιλικά,

 9. «. Η αρχή έγινε στο 20ο Συνέδριο και συνέχεια σταδιακά, βήμα το βήμα και με αποφάσεις της σοβιετικής ηγεσίας, οδηγηθήκαμε εκεί που οδηγηθήκαμε, μέχρι το αποκορύφωμα, να ολοκληρωθεί η αντεπανάσταση επί Γκορμπατσόφ. »

  Tι λέ ρε παιδί μου! Σοβαρά!;

  Βαρυσήμαντος και επίκαιρος όπως πάντα ο Κουτσούμπας και στις διακοπές του.

  Πράγματι αν το 20ο Συνέδριο δεν καταδίκαζε τον σταλινισμό ή αν ζούσε ο Στάλιν κανα αιώνα ακόμα δεν θα αναγκαζόταν να πουλήσει το ΚΚΕ τον 902 σε κυπριακή υπεράκτια εταιρία-βιτρίνα.