Σταλινίσκοι μου, συρρικνώθηκε ο Ριζοσπάστης- ακόμα 4 απολύσεις

Standard

 

Μια που βρήκε λεφτά από την πώληση του 902 στην οφ σορ, το ΚΚΕ αποφάσισε να κάνει σωρεία απολύσεων στον Ριζοσπάστη. Τέσσερις συνάδελφοι έχασαν χθες τη δουλειά τους. Οι:

Γιώτα Διαμαντάκη

Νικόλας Τσακανίκας

Μάρκος Δολόπικος

Γιώργος Γεωργουβιάς.

Οι τέσσερις είχαν πολλά χρόνια προσφοράς στην εφημερίδα, μάλιστα οι δύο τελευταίοι εργάζονταν εκεί και πριν από τη διάσπαση του 1991.

Το επαναστατικό, τιμημένο και κομμουνιστικό κόμμα λοιπόν, χρησιμοποιεί  μέρος της  είσπραξης από την πώληση του 902, για να απολύσει εργαζομένους σε άλλες επιχειρήσεις του- πλην 902. Σωστή, αριστερή τακτική, όπως βλέπουμε- και μάλιστα, συνεπών αριστερών

Το ΚΚΕ ενεθυλάκωσε από την πώληση του σταθμού (σε κάποιον που δεν αποκαλύπτει, να υπενθυμίσουμε, άρα κάτι σοβαρό κρύβει από πίσω) 3,7 εκατ ευρώ. Εστω και σε δόσεις.

Από αυτά, τα 2,5 υποτίθεται ότι είναι για αποζημιώσεις εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία τους. Όμως, εδώ και μέρες γίνεται προσπάθεια οι αποζημιώσεις να κατέβουν κατά 40% και οι εργαζόμενοι να πάρουν μικρότερα ποσά. Ακόμα και να «ξεχάσουν» τα δεδουλευμένα τους σε πολλές περιπτώσεις (μα φυσικά, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη)….

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται κάτι μισόλογα και για τον Ριζοσπάστη, για συρρίκνωση του φύλλου από πλευράς σελίδων και στηλών (ούτε η «Προοδευτική» της Ανω Κουτσούφλιανης δεν είναι τόσο «γυμνή» όσο είναι πλέον η ιστορική και κάποτε σπουδαία εφημερίδα. Και έπεται συνέχεια.)

Το επόμενο πιθανό βήμα είναι να συρρικνωθούν και  όλοι οι μισθοί των εργαζομένων στον Ριζοσπάστη και να αμείβονται όσοι μείνουν με φιλοδωρήματα για κανονική, όμως, εργασία.

Συνεχίστε σύντροφοι. Πάντοτε υπάρχει πιο κάτω, αρκεί να το θελήσεις.

Advertisements

9 responses

 1. Τον Στάλιν τον έχει ήδη κρίνει η ιστορία και οι άνθρωποι αλλά δεν είναι της ώρας.

  Αυτό που κάνει το ΚΚΕ είναι πολύ χειρότερο: Παραχαράζει την ιστορία συστηματικά, αλλοιώνει γεγονότα και ντοκουμέντα εξαγει αυθαίρετα συμπεράσματα και τα ανάγει στο παρόν προκειμένου να δικαιολογήσει την ΠΛΗΡΗ και ΑΠΟΛΥΤΗ υποταγή του στη διάλυση της χώρας από τις Μεγάλες Δυνάμεις και τους εγχώριους υπαλλήλους της.

  Με το αζημίωτο, φυσικά.

  Ωστόσο με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και δεδομένης της ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ που θα σκάσει σχετικά με τα συμφέροντα που αγόρασαν τον 902 (προώθηση Χρυσής Αυγής) υποψιάζομαι και κάτι άλλο:

  Ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις σχετικά με τα σύμβολα και το όνομα του κόμματος.

  Ο σταλινισμός είναι ένα ναρκωτικό αλλά από τα φτηνά. Η ευφορία διαρκεί λίγο αλλά μετά ο χρήστης σφαδάζει από τους πόνους…

  Φαίδων

 2. Μόνο ψυχιατρικά εξηγείται η στάση των μελών του ΚΚΕ. Ζούν σε ένα φανταστικό κόσμο αφιονισμένοι απο τα τοξικά που συνεχώς τους προσφέρει η ηγεσία.
  Σαν τους οπιομανείς που έχουν παραισθήσεις,βλέπουν τον κόσμο ανάποδα,βαυκαλίζονται οτι είναι μοναδικοί,ονειρεύονται επιστροφές στο ένδοξο σταλινικό παρελθόν,φαντάζονται πως τους κυνηγούν πάντα θεοί και δαίμονες και γενικά έχουν όλα τα συμπτώματα των εξαρτημένων απο παραισθησιογόνες ουσίες.
  Στην περίπτωσή τους η πολιτική δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα.
  Μόνο η ψυχιατρική ίσως προσφέρει βοήθεια,αλλά και εκεί το πράγμα δυσκολεύει,αν ο ασθενής δεν επιζητεί την θεραπεία του.
  Εν τω μεταξύ η φράξια που καπηλεύεται τα πάντα,συνεχίζει ανενόχλητη τις μπίζνες.

 3. Η σχέση της σημερινής αντικομμουνιστικής φράξιας του Περισσού με τον Στάλιν, είναι η ίδια του φάντη με το ρετσινόλαδο. Προβάλλοντας τον …σταλινισμό τους απλά συκοφαντούν τον Στάλιν, όπως συκοφαντούν και τον κομμουνισμό λέγοντας ότι είναι κομμουνιστικό κόμμα.

 4. (συνέχεια)

  Ο (ψευδο)σταλινισμός του ΚΚΕ και η «αποκατάσταση» του Ζαχαριάδη είναι λοιπόν ένα ιδεολογικό τρυκ που σκοπό έχει να εξάψει την φαντασία των άμμισθων μελών και φίλων του ΚΚΕ ότι δήθεν θα γίνει επιστροφή στις (επαναστατικές) ρίζες (fundamendalism) ή οποία ελλείψει κάθε ίχνους σύνδεσης με το παρόν, λειτουργεί όπως τα οπιούχα. Οι οπιομανείς πολύ δύσκολα μπορούν να απεξαρτηθούν και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, προτιμώντας να καταλήξουν ξανά στο όπιο που προσφέρει το κόμμα.

  και κατα δεύτερον να προβοκάρει μέ μια ανούσια, πλην αποπροσανατολιστική από τη πραγματικότητα, συζήτηση για ζητήματα που τα έχει κρίνει οριστικά και η Ιστορία και οι κοινωνίες.

  Αυτή η χρόνια παρελκυστική τακτική του ΚΚΕ απο το 1991 και ειδικότερα τα πέντε τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει τους οπαδούς και πολλούς διαφωνούντες σε άχρηστο, αδρανές υλικό που βλέπει με απάθεια να καταστρέφεται η ζωή του και η χώρα στην οποία ζει, έχοντας υποστεί μόνιμη πνευματική παράλυση.

  Τί καλύτερο δώρο για την εγχώρια εξουσία και τα ξένα αφεντικά της;

 5. Ο «σταλινισμός» του ΚΚΕ δεν είναι επιστροφή στην καθολική ουτοπία της ΕΣΣΔ προ του 1953, και ούτε θα μπορούσε να ήταν. Δεν είναι ηλίθιοι, ξέρουν τί κάνουν αυτοί.

  Υιοθετώντας έναν τέτοιον όρο με τόσο αρνητικό φορτίο πετυχαίνουν να «γανώσουν» τα μυαλά των λίγων οπαδών τους με τον εξής τρόπο: Όσο περιθωριοποιούνται και έχουν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από τον περιγυρό τους οι οπαδοί, τόσο περισσότερο φανατίζονται και αυτοπεριθωριοποιούνται περισσότερο. Θα χρησιμοποιήσω έναν δικό μου όρο: είναι το «σύνδρομο της ΑΕΚ».

  Η σχέση του ΚΚΕ με τον Πατερούλη είναι καθαρά συμβολική. Το ΚΚΕ είναι κοινοβουλευτικό κόμμα που απολαμβάνει όλα τα προνόμια ενός νόμιμου κόμματος αλλά συμπεριφέρεται ως κανονική επιχείρηση ενθυλακώνοντας τραπεζικά δάνεια, εισπράττοντας κέρδη, απολύοντας υπαλλήλους και πουλώντας μερίδια μέσω off-shore όπως κάνουν και οι μεγαλοεπιχειρηματίες τύπου Λαυρεντιάδη ή Μελισσανίδη.

  Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για έναν «αστικό σταλινισμό» που πολύ περισσότερο έχει να κάνει με τον θαυμασμό προς την τυρρανική εξουσία του Στάλιν (βλ. δίκες της Μόσχας) παρα με μια παλαιοεπαναστατική ουτοπία. Σαφής η κίνηση προς το εσωτερικό του ΚΚΕ: «θα δείξουμε σιδηρά πυγμή προς τους διαφωνούντες»

  Άλλωστε τον θαυμασμό τους προς τον Στάλιν δεν έκρυψαν πολλοί αυταρχικοί εξουσιαστές (που κάθε άλλο παρά κομμουνιστές ήταν) οι δε μεθοδοί του είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των εξουσιών.

  Αν το ΚΚΕ επεδίωκε, έστω στα λόγια, την επιστροφή στην παλαιοεπαναστατική ουτοπία θα είχε αναφορά στην Τρίτη Διεθνή που παρ’ όλα τα κωμικοτραγικά της ήταν επαναστατική με έναν ιδιότυπο τρόπο. Παρατηρείστε όμως ότι κάθε αναφορά στην Τρίτη Διεθνή ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ εντελώς.

  Φαίδων

 6. Βλέποντας τον τίτλο αλλά και παρακολουθώντας γενικά το site θυμήθηκα τον Κώστα Κάππο «…Η στάση απέναντι στον Στάλιν είναι Λυδία λίθος για να κρίνουμε αν ένας είναι κομουνιστής ή όχι. Όποιος τάσσεται εχθρικά προς τον Στάλιν είναι δειλός αντικομουνιστής. …» Το συγκεκριμένο site εκμεταλλεύεται την άθλια στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ και στο θέμα του ριζοσπάστη αλλά έχει αντιδραστικό ρόλο.

 7. 3.7 εκατομμύρια ευρώ είναι η πληροφορία που διοχέτευσαν οι του ΔΟΛ. Τα «μαύρα» ξέρετε πόσα είναι;

  Ξέρετε ότι στα ΤΑΜΕΙΑ όλων των κομμάτων -και του ΚΚΕ- εισρέουν χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή την λεηλασία της χώρας;

  Γιατί άραγε δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς για το ΤΑΙΠΕΔ;

  Και όμως το ΚΚΕ βρίσκεται να χρωστά στις τράπεζες πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ και όμως συνεχίζει να παίρνει δάνεια.

  Α, ναι έχουμε και τον Ριζοσπάστη. Να συρρικνωθεί και άλλο; Δεν νομίζω. Αυτό που έχω ως εκτίμηση είναι ότι θα σταματήσει η καθημερινή έκδοση και κυκλοφορία και θα γίνει εβδομαδιαίος-κυριακάτικος ας πούμε.

  Είναι φανερό πια γιατί γίνονται οι απολύσεις στον Ριζοσπάστη. Δεν είναι οικονομικοί οι λόγοι. Ο Ριζοσπάστης είναι ένα βάρος για την ηγεσία του ΚΚΕ. Αν πουλιόταν, θα τον είχαν πουλήσει ήδη. Γι’ αυτό και τον διαλύουν μεθοδικά ώσπου να τον κλείσουν.

  Φαίδων