Ο Κόκκινος Στρατός έγινε ρόζ φούξια

Standard

Image

 

 Στις 21 Αυγούστου έκλεισαν 45 χρόνια από την εισβολή των τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας (δηλ. των χωρών του Ανύπαρκτου Σοσιαλισμού) στην Τσεχοσλοβακία, προκειμένου να σταματήσει το ανήκουστο: Σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, άνοιξη της Πράγας, τι δεξιός οππορτουνισμός! Η πρώτη χώρα που εξανέστη με την διάβρωση της συμμάχου Τσεχοσλοβακίας από τους δυτικούς πράκτορες ήταν η Βουλγαρία, η οποία «κάλεσε» και τις υπόλοιπες χώρες σε επέμβαση για αποκατάσταση της τάξης (σιγά τώρα μην ο σύντροφος Μπρέζιεφ περίμενε τον σύντροφο Ζίφκοφ να «ανησυχήσει»!)

 Με την κατάρρευση του Ανύπαρκτου το 1989, όλες οι χώρες αμέσως ζήτησαν συγγνώμη από την Τσεχοσλοβακία για την στρατιωτική εισβολή, ακόμη και η Ανατολική Γερμανία, λίγο πριν την κάνει μια χαψιά ο Χέλμουτ Κόλ. Τελευταία και καθυστερημένη στις συγγνώμες η Βουλγαρία.

 Με την ευκαιρία της επετείου, την νύχτα 20-21 Αυγούστου φέτος κάποιοι ανώνυμοι παρέλαβαν ένα από τα κραυγαλέα μνημεία-υπολείμματα του Ανύπαρκτου στην Σόφια και, αφού έγραψαν με ροζ-φούξια μπογιά στο κάτω μέρος ‘Η Βουλγαρία ζητάει συγγνώμη’, έβαψαν με την ίδια μπογιά και όλους τους στρατιώτες και τα κανόνια του Κόκκινου Στρατού, που αναπαριστούσε το σοσιαλ-ρεαλιστικότατο γλυπτό.

 Το 2011, στην ίδια επέτειο, το ίδιο μνημείο είχε ακόμη πιο ευτράπελη μεταχείριση, όταν οι ηρωικοί στρατιώτες είχαν βαφτεί έτσι, ώστε να μεταμφιεστούν σε Σούπερμαν, Αγιο Βασίλη και ό,τι άλλο φαντάστηκαν οι ανώνυμοι πράκτορες του ιμπεριαλισμού.

Image

About admin

neyrospastis@hotmail.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.